812
Ο Χάντερ Μπάιντεν, γιος του αμερικανού προέδρου, με τη γυναίκα και την κόρη του, μετά την καταδίκη του | REUTERS/Anna Rose Layden

Γιατί ο Τραμπ δεν εκμεταλλεύεται πολιτικά την καταδίκη του Χάντερ Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2024, 08:54
Ο Χάντερ Μπάιντεν, γιος του αμερικανού προέδρου, με τη γυναίκα και την κόρη του, μετά την καταδίκη του
|REUTERS/Anna Rose Layden

Γιατί ο Τραμπ δεν εκμεταλλεύεται πολιτικά την καταδίκη του Χάντερ Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2024, 08:54

Μέσα στο ακραία πολωτικό κλίμα της προεδρικής καμπάνιας για τον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να μην έχουν τίποτα κοινό μεταξύ τους, καθώς αντιπροσωπεύουν δύο εντελώς αντίθετες κοσμοθεωρίες και εκφράζουν δύο πολύ διαφορετικούς κόσμους.

Αλλά η καταδίκη του Χάντερ Μπάιντεν, γιου του αμερικανού προέδρου, για ψευδορκία στην υπόθεση χρήσης ναρκωτικών και παράνομη αγορά όπλου, προβάλλει ένα κοινό σημείο αναφοράς ανάμεσα στους δύο ορκισμένους αντιπάλους: την οδύνη που προκαλεί ο εθισμός ενός μέλους της οικογένειάς τους.

Οι Times του Λονδίνου επισημαίνουν ότι τόσο ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου όσο και ο προκάτοχος και πιθανός διάδοχός του, είναι φανατικοί αρνητές του αλκοόλ, με τον Μπάιντεν να έχει δηλώσει σε δημοσιογράφους ότι «υπάρχουν αρκετοί αλκοολικοί στην οικογένειά μου».

Ο πρόεδρος Μπάιντεν επικαλείται έναν αλκοολικό θείο του για την επιλογή του να απέχει πλήρως από το ποτό, ενώ ο συνδυασμός αλκοόλ και κοκαΐνης μετά τον θάνατο του αδελφού του, Μπο, από καρκίνο στον εγκέφαλο, οδήγησε τον Χάντερ στο εδώλιο του κατηγορουμένου και στην καταδίκη του αυτή την εβδομάδα.

Ο Τραμπ, εν τω μεταξύ, έχει αναφερθεί στον αλκοολισμό του αδελφού του, Φρεντ τζούνιορ, λέγοντας στην εφημερίδα Washington Post τον Αύγουστο του 2019 ότι είχε μετανιώσει που τον πίεσε να ενταχθεί στην οικογενειακή επιχείρηση, στερώντας του έτσι το όνειρο να γίνει πιλότος.

Καθώς ο Φρεντ αγωνιζόταν να επιτύχει, είτε στην οικογενειακή αυτοκρατορία των ακινήτων είτε στις δικές του επιχειρηματικές προσπάθειες, ο αλκοολισμός του κλιμακωνόταν. Παρότι εκπαιδεύτηκε ως πιλότος στην αεροπορική εταιρεία Trans World Airlines, η καριέρα του εκεί ήταν βραχύβια και προκάλεσε την περιφρόνηση του πατέρα του. Με έναν αποτυχημένο γάμο και αρκετές εισαγωγές σε νοσοκομεία, τελικά πέθανε στα 42 του από ανακοπή λόγω αλκοολισμού.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του ο Τραμπ βασίστηκε σε αυτές τις οδυνηρές προσωπικές εμπειρίες για να δρομολογήσει πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης των οπιοειδών που μαστίζει τις ΗΠΑ. «Δεν είμαι σίγουρος ότι θα αφιέρωνα τόσο χρόνο και ενέργεια, αλλά και χρήματα, για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης, αν δεν είχα την εμπειρία με τον Φρεντ» είχε εξομολογηθεί.

Σε ερώτηση για τη δίκη του Χάντερ Μπάιντεν από το τηλεοπτικό κανάλι Fox News την περασμένη εβδομάδα, αντί να επιτεθεί στον γιο του αντιπάλου του, ο Τραμπ άρχισε να μιλάει για τον Φρεντ. «Είχα έναν αδελφό που υπέφερε από αλκοολισμό και ήταν τρομερό πράγμα να το βλέπεις» είπε. «Ηταν ένας καταπληκτικός άνθρωπος, με εξαιρετική προσωπικότητα και πολύ εμφανίσιμος. Ηταν όλα τέλεια. Αλλά είχε έναν εθισμό».

Ο Ντόναλντ Τραμπ (δεύτερος από δεξιά) με τα αδέλφια του, ποζάρουν στην κάμερα. Στη μέση, όρθιος, ο Φρεντ τζούνιορ, που πέθανε από καρδιακή προσβολή σχετιζόμενη με τον αλκοολισμό του, το 1981 (DONALD TRUMP CAMPAIGN)

Μετά την ετυμηγορία της περασμένης Τρίτης, το επιτελείο του Τραμπ φάνηκε να δυσκολεύεται να περάσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Η αρχική δήλωση της προεκλογικής του καμπάνιας ανέφερε ότι «η δίκη λειτουργεί αποπροσανατολιστικά σχετικά με τα πραγματικά εγκλήματα της εγκληματικής οικογένειας Μπάιντεν», τελειώνοντας με την πρόταση: «Οσο για τον Χάντερ, του ευχόμαστε να αναρρώσει και να αντιμετωπίσει τα δικαστικά δεινά του».

Σε μεταγενέστερη δήλωση, βέβαια, η αναφορά στον Χάντερ αφαιρέθηκε. Πολλοί δημοσιογράφοι επισήμαναν την ασυνήθιστη για τον Τραμπ ενσυναίσθηση της πρώτης δήλωσης, αλλά οι πολιτικοί αναλυτές ήταν πιο επιφυλακτικοί σχετικά με τους παραλληλισμούς ανάμεσα στους δύο προέδρους, αναφέροντας στους Times ότι ο λόγος που ο Τραμπ δεν αναφέρθηκε επιθετικά στην καταδίκη Μπάιντεν ήταν γιατί οι ψηφοφόροι θα αντιδρούσαν αρνητικά.

Σχεδόν το 17% των Αμερικανών είχαν μια εμπειρία διαταραχής λόγω χρήσης ουσιών τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με τα Αμερικανικά Κέντρα Εθισμού, ενώ η κρίση των οπιοειδών έχει επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους. Στην αρχή της δίκης του Χάντερ Μπάιντεν επικρατούσε ένα κύμα συμπάθειας για τον εθισμό του, με πολλούς υποψήφιους ενόρκους να αναφέρονται στα δικά τους οικογενειακά δράματα.

Οι πολιτικοί αναλυτές, βέβαια, επιμένουν ότι η αποφυγή αναφοράς της καμπάνιας και του ίδιου του Τραμπ στην καταδίκη του Χάντερ είναι προσωρινή, και ότι ο πρώην πρόεδρος θα χρησιμοποιήσει οτιδήποτε διαισθανθεί πως θα του προσφέρει πολιτικό πλεονέκτημα – όπως, άλλωστε, έχει αποδείξει επανειλημμένως στις περιπτώσεις καταδίκης πρώην στενών βοηθών του και μελών του επιτελείου του.

Οι σύμμαχοι του Τραμπ, ωστόσο, χρησιμοποίησαν την ετυμηγορία της περασμένης Τρίτης για να διακινήσουν αβάσιμες θεωρίες συνωμοσίας, λέγοντας ότι η δίκη του Χάντερ Μπάιντεν είχε κατά κάποιον τρόπο ενορχηστρωθεί για να αποτρέψει τη συζήτηση γύρω από τα υποτιθέμενα εγκλήματα του πατέρα του.

Από την άλλη, διάφοροι επιφανείς Ρεπουμπλικανοί επιχειρούν να αποσπάσουν την προσοχή του κοινού και των ΜΜΕ από την ετυμηγορία, πιθανώς επειδή δεν συμβαδίζει με τη γραμμή τους για ένα προκατειλημμένο δικαστικό σύστημα που στοχεύει τον Τραμπ. Ο βουλευτής της Φλόριντα Ματ Γκετς, πιστός σύμμαχος του πρώην προέδρου, έγραψε στο X: «Η καταδίκη του Χάντερ Μπάιντεν για οπλοκατοχή είναι κάπως χαζή, για να είμαι ειλικρινής».

Οι αναλυτές μπορεί να παραμένουν δύσπιστοι σχετικά με την πιθανότητα έκφρασης μιας μορφής ενσυναίσθησης εκ μέρους του Τραμπ, αλλά επισημαίνουν στους Times ότι η δικαστική υπόθεση του υιού Μπάιντεν αναδεικνύει πως η κρίση της χρήσης ναρκωτικών δεν γνωρίζει πολιτικούς διαχωρισμούς. Αγγίζει εξίσου Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς, πλούσιους και φτωχούς, αγρότες και αστούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...