691
Μποτιλιάρισμα σε δρόμο του Κίτο, την ώρα του μπλακάουτ | Twitter

Γενικό μπλακάουτ στον Ισημερινό: Χωρίς ρεύμα όλη η χώρα!

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2024, 11:03
Μποτιλιάρισμα σε δρόμο του Κίτο, την ώρα του μπλακάουτ
|Twitter

Γενικό μπλακάουτ στον Ισημερινό: Χωρίς ρεύμα όλη η χώρα!

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2024, 11:03

Ο Ισημερινός υπέστη το απόγευμα της Τετάρτης (τοπική ώρα) γενικευμένη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε «εθνική κλίμακα» εξαιτίας βλάβης στο δίκτυο διανομής, που προκάλεσε σκηνές «χάους», με την κυβέρνηση να τονίζει πως ο λόγος ήταν η έλλειψη επενδύσεων στο παρελθόν στις ετοιμόρροπες υποδομές.

Η διακοπή άρχισε στις 15:17 (23:17 Ελλάδας) και η ηλεκτροδότηση επανήλθε προοδευτικά φθάνοντας «το 95%» (3.500 MW) περίπου τρεις ώρες αργότερα, διαβεβαίωσε ο υπουργός Ενέργειας Ρομπέρτο Λούκε.

Το μετρό παρέλυσε, καθιστώντας αναγκαία την εσπευσμένη απομάκρυνση χιλιάδων επιβατών, που πάντως έγινε σε ατμόσφαιρα ηρεμίας, όπως έδειξαν βίντεο που μεταδόθηκαν από ΜΜΕ.

Δημοτικοί υπάλληλοι στάλθηκαν εσπευσμένα σε ρόλο τροχονόμων σε διασταυρώσεις δρόμων, εν μέσω κυκλοφοριακού χάους, καθώς το σύστημα των φωτεινών σηματοδοτών τέθηκε επίσης εκτός λειτουργίας.

«Υπάρχει βλάβη στο δίκτυο που προκάλεσε διαδοχικές αποσυνδέσεις, συνεπώς δεν έχουμε ηλεκτροδότηση σ’ όλη τη χώρα», ανέφερε αρχικά ο Λούκε μέσω X, δίχως να δώσει περισσότερες εξηγήσεις. «Επικεντρώνουμε όλες τις προσπάθειές μας στην επίλυση του προβλήματος το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

Κάπου τρεις ώρες αργότερα, «στις 18:41 (σ.σ. τοπική ώρα· 02:41 ώρα Ελλάδας), σε εθνικό επίπεδο, η ηλεκτροδότηση είχε αποκατασταθεί κατά «το 95%» (3.500 MW), ενημέρωσε ο υπουργός.

Υπήρξε «βλάβη στη γραμμή μετάδοσης Μιλάγκρο Σοράι (η οποία) προκάλεσε μπλακάουτ στο εθνικό σύστημα», διευκρίνισε.

«Για χρόνια, υπήρξε έλλειψη επενδύσεων σε αυτά τα συστήματα και στα δίκτυα διανομής και σήμερα υφιστάμεθα τις συνέπειες», πρόσθεσε ο υπουργός.

Η διακοπή του ρεύματος κατέλαβε εξαπίνης τους κατοίκους του Ισημερινού, ειδικά τους κατοίκους της πρωτεύουσας Κίτο και πλήθος επιβατών του μετρό.

Η ηλεκτροδότηση άρχισε να αποκαθίσταται σταδιακά, στη μια συνοικία μετά την άλλη, μια ώρα μετά τη βλάβη, τουλάχιστον στο Κίτο, πόλη περίπου τριών εκατομμυρίων κατοίκων.

Η διακοπή έπληξε «όλη την πρωτεύουσα» και «το συμβάν πρέπει να είναι πολύ σημαντικό» δεδομένου ότι επηρέασε ακόμη και «το μετρό του Κίτο», που χρησιμοποιεί «αυτόνομο σύστημα», είπε ο Πάβελ Μουνιός, δήμαρχος της πρωτεύουσας.

Πρόσθεσε πως διέταξε «την ενεργοποίηση όλων των ομάδων αντίδρασης του δήμου του Κίτο για να διευκολυνθεί η κίνηση, να προληφθούν ατυχήματα στις κυριότερες διασταυρώσεις και να διαχειριστούμε τους δημόσιους χώρους».

Ο Τύπος έκανε λόγο για «κυκλοφοριακό χάος» στην πρωτεύουσα, καθώς και στη Γουαγιακίλ, μεγάλο λιμάνι στις ακτές στον Ειρηνικό, μετέδωσε ανταποκριτής του AFP, σύμφωνα με τον οποίο πολλοί παγιδεύτηκαν σε ανελκυστήρες σε κτίρια γραφείων και πολυκατοικίες.

Επίσης στη Γουαγιακίλ, η εταιρεία διαχείρισης του δικτύου παροχής πόσιμου νερού κάλεσε τον πληθυσμό να «πάρει μέτρα και να κάνει απόθεμα», εν αναμονή της εξομάλυνσης της κατάστασης.

Το τραμ στην Κουένκα, πόλη στο νότιο τμήμα της χώρας, σταμάτησε να λειτουργεί. Στο Κίτο, κόπηκε η πρόσβαση στο Διαδίκτυο προσωρινά, ενώ το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα.

Ενεργειακή κρίση

«Εξαιτίας της διακοπής της ηλεκτροδότησης σε εθνικό επίπεδο και για να εγγυηθούμε την ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας, τα μαθήματα ανεστάλησαν σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα», δημόσια και ιδιωτικά, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Ο υπουργός Ενέργειας Λούκε δεν έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για το εύρος της ζημιάς.

«Το γεγονός αυτό είναι αληθινή αντανάκλαση της ενεργειακής κρίσης που ζούμε, με έλλειψη επενδύσεων στην παραγωγή (αυτό που έγινε τον Απρίλιο), έλλειψη επενδύσεων στο δίκτυο (αυτό που έγινε σήμερα) και στη διανομή», είπε ο Λούκε αφού αποκαταστάθηκε η παροχή.

Τον Απρίλιο, ο Ισημερινός υπέστη επίσης διακοπές ρεύματος –ήταν πάντως προγραμματισμένες– διάρκειας ως ακόμη και 13 ωρών, εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας, καθώς το επίπεδο στους ταμιευτήρες υδροηλεκτρικών μονάδων υποχώρησε στο ελάχιστο επίπεδο, όπως και εξαιτίας της παλαιότητας των υποδομών, σύμφωνα με τις Αρχές.

Οι διακοπές σταμάτησαν τον Μάιο, όταν άρχισαν βροχές.

Η χώρα είναι παράλληλα αντιμέτωπη από τον Ιανουάριο με σοβαρή κρίση ασφαλείας, την κλιμάκωση της βίας των συμμοριών που επιδίδονται κυρίως σε διακίνηση ναρκωτικών, στις οποίες ο πρόεδρος Ντανιέλ Νομπόα, ο οποίος εξελέγη στα τέλη του 2023 για 18 μήνες, κήρυξε «πόλεμο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...