1115
|

ΓΕΚ ΤΕΡΝA: Eπόμενη ημέρα με «δύναμη πυρός» άνω των 3 δισ. για επενδύσεις σε υποδομές και παραχωρήσεις

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2024, 10:42

ΓΕΚ ΤΕΡΝA: Eπόμενη ημέρα με «δύναμη πυρός» άνω των 3 δισ. για επενδύσεις σε υποδομές και παραχωρήσεις

Protagon Team Protagon Team 21 Ιουνίου 2024, 10:42

Η επόμενη ημέρα του σπουδαίου deal με τη Μasdar για την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, φέρνει τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με κεφαλαιακή δύναμη πυρός άνω των €3 δισ. για νέα έργα, το μεγαλύτερο και πλέον αποδοτικό χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων με εξασφαλισμένα μερίσματα άνω των €10 δισ. και κατασκευαστικό ανεκτέλεστο άνω των €5 δισ., ανέτειλε η επόμενη ημέρα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Η πώληση του 36,6% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, φέρνει στο ήδη πολύ ισχυρό ταμείο επιπλέον ρευστότητα 900 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του μερίσματος για την χρήση 2023). Λαμβάνοντας υπόψη τα υπάρχοντα ταμειακά διαθέσιμα της μητρικής εταιρείας, τα αναμενόμενα μερίσματα από το σύνολο των έργων που βρίσκονται ή θα μπουν σε λειτουργία τα αμέσως επόμενα χρόνια αλλά και τα ήδη εξασφαλισμένα περιθώρια επιπλέον μόχλευσης, η συνολική επενδυτική ισχύς του Ομίλου ξεπερνάει τα 3 δισ. ευρώ.

Συνεπώς, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θωρακίζεται με επιπλέον ίδια κεφάλαια άνω των 2 δισ. ευρώ αποκλειστικά για διεκδίκηση νέων μεγάλων έργων στις υποδομές και τις παραχωρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αφού για όλα τα μεγάλα projects στα όποια είχε ήδη επικρατήσει μέσω διεθνών διαγωνισμών ο Ομιλος (π.χ. Αττική Οδός, Εγνατία Οδός, Νέος Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης κ.λπ.) είχαν ήδη εξασφαλιστεί, τόσο οι χρηματοδοτικές γραμμές όσο και η ίδια συμμετοχή, πριν το deal με τη Masdar.

Δεδομένου δε ότι μετά τη συμφωνία πώλησης, αφαιρούνται πλέον από τον ισολογισμό της δάνεια περίπου 1,1 δισ. ευρώ, που αφορούσαν σε γραμμές χρηματοδότησης του εντατικού επενδυτικού πλάνου της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, και οι οποίες πλέον δεν συνυπολογίζονται στον δανεισμό του Ομίλου ο καθαρός δανεισμός του ομίλου (Pro-Forma) θα μηδενιστεί.

Παράλληλα, η μητρική εταιρεία διαθέτει πλέον καθαρό ταμείο (net cash) 500 εκατ. ευρώ, ενώ όλος ο υπόλοιπος δανεισμός θα αφορά σε χρηματοδοτήσεις παραχωρήσεων (κυρίως αυτοκινητοδρόμων) χωρίς αναγωγή στη μητρική, δηλαδή έργων που εξυπηρετούν τα δάνειά τους μέσω προβλέψιμων και σταθερών ταμειακών ροών σε βάθος 25-30 χρόνων από τα έσοδά τους (διόδια).

Αντίστοιχα, και σε επίπεδο κερδοφορίας αναμένεται αντιστάθμιση της συνεισφοράς της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Συγκεκριμένα, η κερδοφορία σε επίπεδο EBITDA αλλά και Net Income θα συνεχίσει να αυξάνεται με διψήφιο ρυθμό τα επόμενα χρόνια από τη λειτουργία των νέων επενδύσεων του Ομίλου και θα ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ λειτουργικής κερδοφορίας εντός των επόμενων 5 ετών (2028).

Σημειώνεται εξάλλου ότι από τη συμφωνία με τη Masdar εξαιρούνται δραστηριότητες όπως η διαχείριση απορριμμάτων (π.χ. στις Περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου), που θα ενταχθούν πλέον στο χαρτοφυλάκιο Παραχωρήσεων του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Επιπλέον, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα έχει δικαίωμα να αγοράσει (call option) ποσοστό 50% σε συγκεκριμένα έργα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας (υδροηλεκτρικά, αντλησιοταμίευσης και υπεράκτια αιολικά), συνολικής ισχύος περίπου 3,0 GW (από νέους διαγωνισμούς εκτός του υφιστάμενου pipeline).

Τέλος, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα έχει δικαίωμα να αγοράσει (call option) ποσοστό 50% σε συγκεκριμένα έργα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας (υδροηλεκτρικά, αντλησιοταμίευσης και υπεράκτια αιολικά) συνολικής ισχύος περίπου 3,0 GW. Η συμφωνία ακόμα περιλαμβάνει put option σχετικά με το έργο αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας, που προβλέπει ότι η Masdar θα έχει δικαίωμα να πωλήσει στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του 50% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ-ΑΝΤΛΗΣΙΟΤΑΜΙΕΥΣΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (100% θυγατρικής της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ). Με αυτό τον τρόπο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διατηρεί το δικαίωμα για μια πολύ ισχυρή παρουσία σε εμβληματικά έργα ενεργειακών υποδομών, σημαντικού μεγέθους και με μεγάλο κατασκευαστικό αντικείμενο

Όπως ανέφεραν πηγές του Ομίλου, σε συνέχεια της επίσημης ανακοίνωσης για την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στη Masdar, η συμφωνία προβλέπει ότι η μητρική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει δικαίωμα να αγοράσει ποσοστό 50% σε συγκεκριμένα έργα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας (υδροηλεκτρικά, αντλησιοταμίευσης και υπεράκτια αιολικά) συνολικής ισχύος περίπου 3 γιγαβάτ. Η συμφωνία προβλέπει ακόμη ότι η Masdar θα έχει δικαίωμα να πωλήσει στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το 50% του έργου αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα ασκήσει το δικαίωμα συμμετοχής στα έργα που προβλέπονται στη συμφωνία και θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση της Masdar για συμμετοχή στο έργο της αντλησιοταμίευσης, εφόσον αυτή προκύψει.

Πηγές της αγοράς που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημείωναν ότι το τίμημα που συμφωνήθηκε (αντιστοιχεί σε αποτίμηση της εταιρείας 2,4 δισ. ευρώ) είναι υψηλότερο σε σχέση με αντίστοιχες συμφωνίες στην Ευρώπη γεγονός που απέδιδαν στο ότι η πλειονότητα των μονάδων ΑΠΕ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής λειτουργεί με εγγυημένα έσοδα («ταρίφες»).

Από την πλευρά της μητρικής εταιρείας επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι:

-Η πώληση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, φέρνει ρευστότητα 900 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου και του μερίσματος για την χρήση 2023). Λαμβάνοντας υπόψη τα υπάρχοντα ταμειακά διαθέσιμα της μητρικής εταιρείας, τα αναμενόμενα μερίσματα από το σύνολο των έργων που βρίσκονται ή θα μπουν σε λειτουργία τα αμέσως επόμενα χρόνια αλλά και τα ήδη εξασφαλισμένα περιθώρια επιπλέον μόχλευσης, η συνολική επενδυτική ισχύς του Ομίλου ξεπερνάει τα 3 δισ. ευρώ.

-Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εξασφαλίζει ίδια κεφάλαια για διεκδίκηση νέων μεγάλων έργων στις υποδομές και τις παραχωρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αφού για όλα τα μεγάλα projects που ήδη «τρέχουν» (π.χ. Αττική Οδός, Εγνατία Οδός, Νέος Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης κ.λπ.) είχαν ήδη εξασφαλιστεί, τόσο οι χρηματοδοτικές γραμμές όσο και η ίδια συμμετοχή, πριν από το deal με τη Masdar.

-Βάσει πρόσφατων μελετών (ΙΟΒΕ, PWC), στον τομέα των υποδομών στην Ελλάδα τα αμέσως επόμενα χρόνια αναμένονται δημοπρατήσεις έργων συνολικής αξίας 40-50 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι παρόμοιες θετικές προοπτικές παρουσιάζονται και σε γειτονικές αγορές όπως Βαλκάνια και ΝΑ Ευρώπη, καθώς καταγράφεται σημαντική ανάγκη καίριων υποδομών και ταυτόχρονα ισχυρή βούληση για σημαντικές επενδύσεις με στόχο τη σύγκλιση με το επίπεδο των υποδομών στη δυτική Ευρώπη.

-Η συμφωνία προβλέπει τέλος ότι στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα περάσουν μία σειρά από άλλες δραστηριότητες που είχε η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, όπως η διαχείριση απορριμμάτων (π.χ. στις Περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου), τομέας στον οποίο τα επόμενα χρόνια αναμένεται να δημοπρατηθούν έργα άνω των 2,5 δισ. ευρώ.

Με βάση την ισχυρή παρουσία σε έργα παραχωρήσεων και σταθερών ταμειακών ροών, το υφιστάμενο ανεκτέλεστο έργων αλλά και την προοπτική για τη διεκδίκηση σημαντικού μεριδίου από τα έργα νέας γενιάς, η διοίκηση του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εκτιμά ότι εξασφαλίζει μερίσματα άνω των 10 δισ. ευρώ στο διάστημα του κύκλου ζωής των επενδύσεών της.

Πέραν αυτού, η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι η πώληση της συμμετοχής στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δεν συνιστά απλώς γεγονός καταγραφής υπεραξιών αλλά μια κίνηση ξεκάθαρης αποτύπωσης των νέων στόχων του ομίλου σε υποδομές και παραχωρήσεις.

Οπως δε αναφέρεται, το timing αποεπένδυσης ήρθε ακριβώς τη στιγμή που αποκρυσταλλώνεται η ευκαιρία για επενδύσεις σε υποδομές στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με υψηλές αποδόσεις.

Η εταιρεία άλλωστε έχει ήδη τοποθετηθεί στρατηγικά σε έναν κλάδο όπου έχει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, δεδομένης της καθετοποίησης που έχει αλλά και της δυνατότητάς της να ελέγχει κάθε στάδιο ρίσκου του έργου.

Βάσει πρόσφατων μελετών (ΙΟΒΕ, PWC), στον τομέα των υποδομών στην Ελλάδα τα αμέσως επόμενα χρόνια αναμένονται δημοπρατήσεις έργων συνολικής αξίας 40-50 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι παρόμοιες θετικές προοπτικές παρουσιάζονται και σε γειτονικές αγορές όπως Βαλκάνια και ΝΑ Ευρώπη, καθώς καταγράφεται σημαντική ανάγκη καίριων υποδομών και ταυτόχρονα ισχυρή βούληση για σημαντικές επενδύσεις με στόχο τη σύγκλιση με το επίπεδο των υποδομών στη Δυτική Ευρώπη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...