454
Το «βέλος» του εμβληματικού κτιρίου τυλίχθηκε στις φλόγες και στη συνέχεια κατέρρευσε | Ritzau Scanpix/Ida Marie Odgaard/via REUTERS

«Εθνική τραγωδία» στην Κοπεγχάγη: Πυρκαγιά κατέστρεψε το παλιό χρηματιστήριο

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2024, 15:38
Το «βέλος» του εμβληματικού κτιρίου τυλίχθηκε στις φλόγες και στη συνέχεια κατέρρευσε
|Ritzau Scanpix/Ida Marie Odgaard/via REUTERS

«Εθνική τραγωδία» στην Κοπεγχάγη: Πυρκαγιά κατέστρεψε το παλιό χρηματιστήριο

Protagon Team Protagon Team 16 Απριλίου 2024, 15:38

Μια τεράστια πυρκαγιά κατέστρεψε το παλιό χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης, που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, γκρεμίζοντας την οροφή του ιστορικού κτιρίου, ένα από τα τοπόσημα της πρωτεύουσας της Δανίας.

Το «βέλος» της οροφής, ύψους 56 μέτρων, κατέρρευσε από τις φλόγες στο κτίριο Μπόρσεν, στο οποίο γίνονταν εργασίες ανακαίνισης, σε μία σκηνή που θύμισε τη μεγάλη πυρκαγιά του 2019 στην Παναγία των Παρισίων.

Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα κτίρια στην πρωτεύουσα της Δανίας.

Η πυρκαγιά της Τρίτης ξέσπασε περίπου στις 7.30 το πρωί. Η περιοχή στο κέντρο της Κοπεγχάγης, κοντά στο Κοινοβούλιο της χώρας και το παλάτι, εκκενώθηκε. Οι πυροσβέστες πάλεψαν επί ώρες με τις φλόγες και συνέχισαν να επιχειρούν στο σημείο για να προλάβουν τυχόν αναζωπυρώσεις, καθώς στο κτίριο βρίσκονται πολλά εύφλεκτα υλικά.

Πυροσβέστες σε γερανούς, ρίχνουν νερό στη στέγη του κτιρίου – Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen via REUTERS

Εικόνες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν την κορυφή του κτιρίου, που είναι χτισμένο σε ολλανδικό αναγεννησιακό στιλ, να έχει τυλιχθεί στις φλόγες. Στη συνέχεια, η οροφή κατέρρευσε μέσα στο κτίριο.

Το σπείρωμα που κάηκε, ήταν δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο, έχοντας στην κορυφή του τέσσερις πλεγμένες ουρές δράκου με τρία στέμματα, που συμβόλιζαν τη σκανδιναβική αυτοκρατορία: Δανία, Νορβηγία και Σουηδία.

Όπως επισήμαναν οι Times, σύμφωνα με τον θρύλο, οι δράκοι αυτοί προστάτευσαν το κτίριο όταν ξέσπασαν πυρκαγιές σε γειτονικά κτίρια. Το παλάτι Κρίστιανσμποργκ, έδρα του δανικού Κοινοβουλίου, έχει καεί αρκετές φορές.

Πυκνοί καπνοί βγαίνουν από το εμβληματικό κτίριο της Κοπεγχάγης – Ritzau Scanpix/Emil Helms via REUTERS

Το παλιό χρηματιστήριο, που χτίστηκε το 1615, στεγάζει σήμερα το Εμπορικό Επιμελητήριο της Δανίας. Ολόκληρο το κτίριο βρισκόταν υπό ανακαίνιση και ήταν καλυμμένο με σκαλωσιές. Χρησιμοποιείται επίσης για επίσημα δείπνα, συνέδρια, δεξιώσεις και άλλες εκδηλώσεις.

Ο Μπρίαν Μίκελσεν, διευθυντής του εμπορικού επιμελητηρίου, ήταν μεταξύ εκείνων που εθεάθησαν να βοηθούν στην απομάκρυνση μεγάλων έργων τέχνης από το κτίριο. «Πρόκειται για μια εθνική καταστροφή», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Μας περιμένει ένα τρομερό θέαμα. Το Μπόρσεν καίγεται», έγραψε το εμπορικό επιμελητήριο της Δανίας στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Μπρίαν Μίκελσεν βοηθά να μεταφερθούν μεγάλα έργα τέχνης από το εσωτερικό του κτιρίου – Ritzau Scanpix/Ida Marie Odgaard/via REUTERS

Ο Τρόελς Λουντ Πάουλσεν, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Δανίας, έγραψε: «Τρομερές εικόνες από το χρηματιστήριο. Τόσο λυπηρές. Ένα εμβληματικό κτίριο που σημαίνει πολλά για όλους μας, νομίζω. Η καταστροφή της δικής μας Παναγίας των Παρισίων».

Ο υπουργός Πολιτισμού της Δανίας, Γιάκομπ Ενγκελ-Σμιντ, δήλωσε ότι ήταν «συγκινητικό» να βλέπει κανείς πώς οι περαστικοί βοήθησαν τις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης «να σώσουν θησαυρούς τέχνης και εμβληματικές εικόνες από το φλεγόμενο κτίριο».

Η αιτία της πυρκαγιάς είναι προς το παρόν άγνωστη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...