503
H φρεγάτα «Υδρα» εν δράσει | Χ/@EUNAVFORASPIDES

Επιχείρηση «Aspides»: Η φρεγάτα «Υδρα» κατέρριψε UAV στον Κόλπο του Αντεν

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2024, 09:46
H φρεγάτα «Υδρα» εν δράσει
|Χ/@EUNAVFORASPIDES

Επιχείρηση «Aspides»: Η φρεγάτα «Υδρα» κατέρριψε UAV στον Κόλπο του Αντεν

Protagon Team Protagon Team 25 Απριλίου 2024, 09:46

Πυρ κατά δύο μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV –  uncrewed aerial vehicle ) άνοιξε τα ξημερώματα της Πέμπτης, με το πρωραίο πυροβόλο της των 127 χιλιοστών. η φρεγάτα «Υδρα», στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην συνεχιζόμενη ευρωπαϊκή επιχείρηση «Αspides» για την προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας από τις επιθέσεις των Χούθι στον Κόλπο του Αντεν.

Η εμπλοκή της φρεγάτας του Πολεμικού μας Ναυτικού σημειώθηκε ενώ παρείχε προστασία σε εμπορικό πλοίο στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», το ραντάρ αέρος της ελληνικής φρεγάτας εντόπισε στις 5:15 τα ξημερώματα συνολικά οκτώ μη επανδρωμένα αεροχήματα.

Δύο εξ αυτών κινήθηκαν κατά εμπορικού πλοίου (motor vessel) ευρωπαϊκών συμφερόντων, στο οποίο η «Υδρα» παρείχε προστασία.

Οταν τα δύο UAVs πλησίασαν σε απόσταση 5 ναυτικών μιλίων, η φρεγάτα «Υδρα» άνοιξε πυρ με το πρωραίο πυροβόλο των 127 χιλιοστών.

Από τα πυρά κατερρίφθη το ένα UAV, ενώ το άλλο κινήθηκε σε άλλη κατεύθυνση (τα βλήματα εκρήγνυνται κοντά στους στόχους, υποχρεώνοντάς τους να αλλάξουν πορεία).

Περίπου δύο ώρες αργότερα, η «Υδρα» παρέδωσε το πλοίο σε ιταλικό αντιτορπιλικό για την απρόσκοπτη συνέχιση το πλου του.

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανακοίνωσαν επισήμως ότι εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον δύο πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και ενός καταδρομικού του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπός τους, Γιαχία Σαρί, εξαπέλυσαν επίθεση με πυραύλους εναντίον του αμερικανικού πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Maersk Yorktown στον Κόλπο του Αντεν. και με drones εναντίον καταδρομικού του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, επίσης στον Κόλπο του Άντεν.

Στο στόχαστρο -κατά δήλωση του εκπροσώπου των Χούθι- βρέθηκε και ένα ισραηλιό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, το υπό σημαία Πορτογαλίας MSC Veracruz στον Ινδικό Ωκεανό.

Από την πλευρά τους, οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν ότι  κατέστρεψαν αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο (ASBM) που εκτοξεύθηκε «από περιοχή ελεγχόμενη από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν τρομοκράτες Χούθι» στην Υεμένη, προς τον Κόλπο του Άντεν.

Πιθανόν ο στόχος του πυραύλου ήταν το MV Yorktown, πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων υπό αμερικανική σημαία, αμερικανικής ιδιοκτησίας και διαχειριζόμενο από αμερικανική ναυτιλιακή εταιρεία, «με πλήρωμα 18 πολίτες των ΗΠΑ και τέσσερις Ελληνες», ανέφερε η CENTCOM, το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

«Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές σε πλοία (του Πολεμικού Ναυτικού) των ΗΠΑ, του συνασπισμού, ή εμπορικά σκάφη», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση (δείτε τη πάνω) της CENTCOM.

Κατά την επιχείρηση των Αμερικανών, καταστράφηκαν τέσσερα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVs) των Χούθι εν πτήσει.

Στον εγχώριο Τύπο δεν έλειψαν τίτλοι και σχόλια  σε σχέση με την τελευταία επιχειρησιακή δράση της φρεγάτας «Υδρα», περί «επικίνδυνης πολεμικής εμπλοκής» της Ελλάδας. Και μόνο όμως η παρουσία ελλήνων ναυτικών στα πληρώματα των διερχόμενων από τον Κόλπο του Αντεν εμπορικών πλοίων, που μπαίνουν στο στόχαστρο των φιλοϊρανών Χούθι, αρκεί ως απάντηση για τον λόγο συμμετοχής της φρεγάτας μας στην ευρωπαϊκή επιχείρηση για την προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...