Αποδέκτης σφοδρών αποδοκιμασιών από πολίτες έγινε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης κατά την επίσκεψή του τη Δευτέρα στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας. Υπήρξαν φωνές, αποδοκιμασίες και ένταση, με τη συνοδεία του αναπληρωτή υπουργού κυριολεκτικά να σπρώχνεται προς την έξοδο.
Οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονταν για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο, καταγγέλλοντας υποστελέχωση, ελλείψεις υλικών και εγκατάλειψη. «Κάτω τα χέρια από το νοσοκομείο», φώναζε το πλήθος που συγκεντρώθηκε έξω από την αίθουσα όπου βρισκόταν ο κ. Πολάκης.
Εννοείται ότι τον προπηλακισμό του αναπληρωτή υπουργού Υγείας καταδίκασε ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «τέτοιες μειοψηφικές συμπεριφορές, ελάχιστων, δήθεν αγανακτισμένων πολιτών, καμιά σχέση δεν έχουν με τις κοινωνικές διεκδικήσεις». Επίσης, κάλεσε κάθε δημοκρατικό πολίτη «να απομονώσει τους λίγους τραμπούκους». «Η σημερινή επίσκεψη στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας απέδειξε, για άλλη μια φορά, ότι οι απειλές τους πέφτουν στο κενό», συμπλήρωσε η ανακοίνωση. Μάλιστα τονίστηκε ότι «οι υπουργοί, οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ούτε κλείστηκαν, ούτε πρόκειται να κλειστούν στα σπίτια τους. Η θέση τους είναι δίπλα στην κοινωνία, με αυτήν επικοινωνούν, για αυτήν αγωνίζονται. Και, φυσικά, οι προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης για ποιοτική, δημόσια δωρεάν υγεία θα συνεχιστούν αδιάκοπα».
«Το show από δέκα ακροδεξιούς και πέντε Λαετζήδες για τις ανάγκες των καναλιών που ήθελαν “φασαρία” δεν μπόρεσαν να αμαυρώσουν ούτε να σταματήσουν τη συζήτηση με τον κόσμο. Συνεχίζουμε και άσε τα σκυλιά να ουρλιάζουν», έκανε λόγο με ανάρτησή του στο Facebook ο Παύλος Πολάκης.
Σε σχόλιό του στο Twitter, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Αδωνις Γεωργιάδης, τόνισε: «Οι διαμαρτυρόμενοι από, “ο λαός” έγιναν “τα σκυλιά”… αυτά για να καταλάβουν τι είδους ανθρώπους έφεραν στην εξουσία».
https://www.youtube.com/watch?v=-V5LTzfAvrU
Πάντως, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Πολάκης ήρθε αντιμέτωπος με έντονες αποδοκιμασίες. Η προηγούμενη φορά ήταν κατά την περιοδεία του στην Πτολεμαΐδα, με πολίτες διαδηλωτές να του φωνάζουν «πουλημένοι» και να διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού στην περιοχή. Αλλά και στην Αθήνα, διαδηλωτές τού φώναζαν -έξω από το υπουργείο- «υπουργέ, βγες από το καβούκι σου και κατέβα κάτω».
Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δεν είναι ο μοναδικός από το κυβερνών κόμμα που έχει έρθει αντιμέτωπος με φραστικές επιθέσεις ή προπηλακισμούς. Στην Καλαμάτα, στη διάρκεια εκδήλωσης με ομιλητή τον Γιώργο Κατρούγκαλο, είχε υπάρξει επεισοδιακή εξέλιξη με πολίτες να διαμαρτύρονται, άλλοτε ήρεμα και άλλοτε με ένταση για τις κυβερνητικές πολιτικές. Αφορμή για την ένταση αυτή ήταν μία αποστροφή από την ομιλία τού κ. Κατρούγκαλου ο οποίος -όταν κλήθηκε να μιλήσει για τα Μνημόνια- τα χαρακτήρισε «συμπυκνωμένο, αποσταγμένο νεοφιλελευθερισμό που στο παρελθόν εφαρμόστηκε στη Χιλή του Πινοσέτ»! Ποιος ξεχνά τις δηλώσεις του ίδιου πολιτικού άνδρα περί «καλής» και «κακής βίας»;
Τη Μεγάλη Εβδομάδα, το Πάσχα που πέρασε, αποδέκτες της οργής του κόσμου όπως όλοι φοβόντουσαν ότι θα συμβεί μετά τα σκληρά μέτρα -φορολογικά, ασφαλιστικά, κοινωνικά- ήταν οι βουλευτές Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, αλλά και ο Τάσος Κουράκης, αντιπρόεδρος της Βουλής, καθώς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης. «Φύγετε… Δεν ντρέπεστε να κάνετε και βόλτα στην αγορά;» φώναζαν πολίτες, και άλλοι συμπλήρωναν με φράσεις, παρουσία πλήθους, «πάρ’ τε δρόμο», «αρκετά μας κοροϊδέψατε», «εσείς δεν είσθε που πέρυσι μας λέγατε και μας τάζατε άλλα;», «έξω κλεφταράδες και απατεώνες».
Τον Μάιο, μόλις σε μία ημέρα, εκείνη τη Δευτέρα στις 30 τού μήνα, σε Κάρπαθο και Καλλιθέα, βουλευτές της συγκυβέρνησης βρέθηκαν στο στόχαστρο εξαγριωμένων πολιτών και αποδοκιμάστηκαν με φωνές και ύβρεις. Στην Κάρπαθο, στο μνημόσυνο του αδικοχαμένου προ δεκαετίας πιλότου Κώστα Ηλιάκη, οργισμένοι κάτοικοι γιούχαραν εντονότατα τους κυβερνητικούς βουλευτές που παραβρέθηκαν στην κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που υπάρχει στο νησί. Οι κάτοικοι αποδοκίμασαν τους βουλευτές, την ώρα που κατέθεταν στεφάνι, αποκαλώντας τους «ψεύτες», «κλέφτες» και «λαμόγια», ενώ χρειάστηκε η παρέμβαση του αδελφού του αεροπόρου για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, αντίστοιχη ένταση επικράτησε και στην Καλλιθέα. Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν στα χέρια με εκπαιδευτικούς από την Καλλιθέα και τη Νέα Σμύρνη οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το σημείο όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί εκδήλωση με ομιλητή τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη. Ηθελαν να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική της κυβέρνησης και για τις αποφάσεις της στον χώρο της Παιδείας. Στον Βύρωνα, ομάδα αντιεξουσιαστών κατέλαβε το κτίριο του δημοτικού κινηματογράφου «Νέα Ελβετία», με αποτέλεσμα να ακυρωθεί εκδήλωση, στην οποία θα μιλούσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης. Στον Βόλο, μέλη της Λαϊκής Ενότητας και του ΕΠΑΜ επιτέθηκαν φραστικά κατά του υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, φωνάζοντας «ξεπουλημένε».
Τον Μάρτιο του 2016, όταν το Προσφυγικό ήταν σε έξαρση, είχε δημιουργηθεί «θερμό» επεισόδιο από την παρουσία τού βουλευτή Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Ουρσουζίδη. Η εμφάνισή του είχε πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις και κάποιοι από τους διαμαρτυρόμενους τον είχαν εντοπίσει μέσα σε κλούβα των ΜΑΤ και είχαν κινηθεί προς το μέρος του. Αλλες, αντίστοιχες περιπτώσεις προπηλακισμών, είναι εκείνες του Νίκου Παπαδόπουλου στη Λάρισα και του Θόδωρου Παραστατίδη στο Κιλκίς, με τις «θερμές υποδοχές» που τους είχαν επιφυλάξει οι αγρότες, στα αντίστοιχα μπλόκα. Τους βουλευτές είχαν περικυκλώσει δεκάδες αγρότες, ενώ κάποιοι εξ αυτών είχαν καταφερθεί εναντίον τους με «βαριές» εκφράσεις. «Δεν ντρέπεσαι να είσαι εδώ», «παραιτήσου», «δεν έχεις κανένα δικαίωμα να είσαι εδώ, το δικαίωμα το έχουν οι αγρότες», «να κάνετε αυτά που λέγατε, φύγε» και «ντροπή σου, σου άρεσε η καρέκλα». Στις περιπτώσεις προπηλακισμών δεν μπορείς να παραγράψεις εκείνες των Πάνου Καμμένου, Νίκου Βούτση, Βασιλικής Κατριβάνου, Ηλία Καματερού.
Είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο ότι, πιθανώς, μου διαφεύγουν κι άλλες αντίστοιχες επιθέσεις σε βουλευτές ή υπουργούς της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Προφανώς, επίσης, ουδείς μπορεί να ξεχάσει ή να παραβλέψει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έγραφε στην «Αυγή», τον Δεκέμβριο του 2008, συνθήματα τύπου «η Βουλή είν’ ένα ντου». Από την άλλη, ο κ. Καμμένος προέτρεπε πολίτες να «λιντσάρουν» τον δήμαρχο Χρήστο Πάχτα, περιστατικό για το οποίο ο Αρειος Πάγος ζήτησε την άρση της ασυλίας του.
Από εκείνες τις επαναστατικές στιγμές -που δεν ήταν κυβέρνηση, αλλά ανήκαν στο ευρύτερο κίνημα των Αγανακτισμένων και του «Δεν πληρώνω»- τα πράγματα άλλαξαν. Πλέον, οι βουλευτές, οι υπουργοί και τα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι, καθημερινά, αντιμέτωποι με τη λαϊκή οργή και την αποστροφή της ελληνικής κοινωνίας, λόγω των δυσβάσταχτων μέτρων μέσω των Μνημονίων που ψηφίστηκαν στη Βουλή και επηρεάζουν άμεσα τη ζωή των πολιτών.
Αρκετοί είναι εκείνοι που τονίζουν ότι, αργά ή γρήγορα, όλο αυτό θα συνέβαινε. Η κυβέρνηση βρίσκεται, πια, αντιμέτωπη με ένα τέρας που η ίδια μπορεί να μη δημιούργησε, αλλά σίγουρα δικαιολόγησε στα χρόνια της κρίσης: Αυτό του προπηλακισμού, αλλά και των φραστικών και βίαιων επιθέσεων σε υπουργούς και πολιτικά στελέχη. Τώρα, όμως, αυτό το κλίμα των έντονων κοινωνικών ξεσπασμάτων -που, προτού γίνει κυβέρνηση, συχνά λάμβαναν τη μορφή λαϊκών αποδοκιμασιών, με διάφορους, καταδικαστέους τρόπους- έφτασε η στιγμή να αντιμετωπίσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, ως συγκυβερνώντα κόμματα, πλέον. Οι αντιδράσεις στις μνημονιακές πολιτικές και τα σκληρά μέτρα, που η τωρινή κυβέρνηση τα έζησε ως αντιπολίτευση και σχεδόν καλούσε για αυτά σε λαϊκή εξέγερση, τώρα πια τα βιώνει στο σώμα της, θερίζοντας τις θύελλες των σκληρών, ακτιβιστικών ενεργειών που η ίδια έσπειρε.
Φυσικά, είναι προφανές ότι τέτοιες πρακτικές απέναντι σε υπουργούς, βουλευτές, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ είναι καταδικαστέες – μαζί με τη βία, από όπου κι αν αυτή προέρχεται.
Τουλάχιστον, εμείς στο protagon το λέμε και το εννοούμε…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News