382
| InTime News / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σε ετοιμότητα η Αθήνα για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή – Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2024, 09:51
|InTime News / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σε ετοιμότητα η Αθήνα για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή – Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2024, 09:51

Eκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Κυριακής (18:00) υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στον απόηχο της μεγάλης κλίμακας αεροπορικής επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ, όπως έκανε γνωστό το Μέγαρο Μαξίμου νωρίς το πρωί της Κυριακής.

Αναφερόμενος στις δραματικές εξελίξεις του Σαββάτου στη Μέση Ανατολή ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για γεγονότα που «πυροδοτούν μια νέα ανάφλεξη στην ευρύτερη γειτονιά μας», τα οποία θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ.

Το Συμβούλιο «θα συνεδριάσει εκτάκτως το απόγευμα για να αξιολογήσουμε τα δεδομένα της κατάστασης και να δηλώσουμε με κάθε τρόπο τη στήριξή μας σε κάθε προσπάθεια εκτόνωσης της νέας έντασης», σημείωσε σε σχετική ανάρτησή του, με την οποία εκφράζεται και καταδίκη των επιθετικών ενεργειών της Τεχεράνης.

Η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε «τις επιθέσεις του Ιράν προς το Ισραήλ», οι οποίες «συνιστούν σοβαρή επιδείνωση της ήδη επιβαρυμένης κατάστασης στην περιοχή», και μέσω ανακοίνωσης από το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Αθήνα διεμήνυσε, μέσω του ΥΠΕΞ, πως «τέτοιες ενέργειες θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια» καθώς και ότι «είναι απολύτως αναγκαίο να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω διάχυση των εχθροπραξιών».

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό πως επιστρέφει εσπευσμένα από τις ΗΠΑ, όπου είχε μεταβεί για την παρέλαση των ομογενών για την 25η Μαρτίου, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας.

«Δυστυχώς, όπως όλοι γνωρίζετε, υπάρχει μια εξελισσόμενη κατάσταση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ στην περιοχή μας. Πάντα λέω στις ομιλίες μου ότι η Ελλάδα δεν είναι ευλογημένη στην τοποθεσία της στη γεωγραφία. Βρισκόμαστε σε μια περιοχή με κρίσεις που συμβαίνουν ξανά και ξανά. Λόγω του χαρτοφυλακίου μου, θα πρέπει να συμμετάσχω στο κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας αύριο (Κυριακή 14 Απριλίου) το απόγευμα. Πρέπει να επιστρέψω εσπευσμένα στην Αθήνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας μιλώντας σε δείπνο ομογενών.

Εγρήγορση

Η Αθήνα βρίσκεται σε εγρήγορση και σε επιχειρησιακό επίπεδο, πραγματοποιώντας επαφές με τους συμμάχους, κυρίως με τις ΗΠΑ, για ενημέρωση σχετικά με τη κατάσταση, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής».

Παράλληλα, οι ελληνικές αποστολές στην ευρύτερη περιοχή –οι οποίες είναι ασφαλείς, όπως τονίζεται– μεταδίδουν πληροφορίες προς το κέντρο.

Ο λόγος για τη φρεγάτα «Υδρα», που παραμένει στην Ερυθρά Θάλασσα, τη φρεγάτα «Λήμνος», που βρίσκεται στην Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο, αξιωματικούς της πυροβολαρχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία και αξιωματικούς που βρίσκονται στην Ιορδανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...