452
Aπό την παρουσίαση του πρώτου μέρους της μεγάλης έρευνας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών |

Δημοσκόπηση ΔΙΑνέοσις: Φοβισμένη και διχασμένη η ελληνική κοινωνία – πρώτο ζήτημα η οικονομική ανασφάλεια

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2024, 15:28
Aπό την παρουσίαση του πρώτου μέρους της μεγάλης έρευνας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
|

Δημοσκόπηση ΔΙΑνέοσις: Φοβισμένη και διχασμένη η ελληνική κοινωνία – πρώτο ζήτημα η οικονομική ανασφάλεια

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2024, 15:28

Η οικονομική ανασφάλεια ως μείζον ζήτημα για τον μέσο έλληνα πολίτη, καθώς επίσης ο προβληματισμός που επικρατεί για την πύκνωση των περιστατικών έμφυλης βίας, αλλά  και για την αλλαγή του παραδοσιακού μοντέλου της οικογένειας -όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται- είναι τα βασικά συμπεράσματα της μεγάλης δημοσκόπησης που διενήργησε η ΔιαΝέοσις, το πρώτο μέρος της οποίας παρουσιάστηκε στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Οπως φάνηκε από τις απαντήσεις που έδωσαν οι 1.000 πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα υπό τον τίτλο«Τι πιστεύουν οι Έλληνες σε ένα τοπίο που συνεχώς εξελίσσεται και αλλάζει», το ζήτημα που απασχολεί κυρίως τους Ελληνες είναι η οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι ίδιοι και η χώρα γενικότερα.

Παράλληλα, τους πολίτες προβληματίζουν έντονα τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών, καθώς και η αλλαγή του παραδοσιακού μοντέλου της οικογένειας.

05-Apr-11-2024-01-33-51-2641-PM

Οπως επεσήμανε και ο πρόεδρος της Metron Analysis Στράτος Φαναράς (φωτογραφία πάνω), ενώ οι μεγάλες προκλήσεις παγκοσμίως είναι η κλιματική αλλαγή, οι οικονομικές ανισότητες, οι πόλεμοι και η Μετανάστευση, στην Ελλάδα την πρώτη θέση παίρνει η οικονομική κατάσταση – και αυτό όταν το προηγούμενο έτος, πρώτο μεγάλο πρόβλημα θεωρούσαν οι Ελληνες το δημογραφικό.

«Ο κόσμος δεν βρίσκει λύσεις στην κοινωνία»

Παίρνοντας το λόγο ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολίασε πως από την έρευνα προκύπτει ότι ο Ελληνας καταφεύγει πλέον στον Θεό και αναζητά λύσεις αρχαϊκές και μεταφυσικές, αφού δεν βρίσκει λύσεις μέσα στην κοινωνία.

«Η κοινωνία είναι φοβισμένη και διχασμένη και έχει αναπτύξει έντονα το αίσθημα αυτοσυντήρησης», ήταν η ανάγνωση των ευρημάτων της έρευνας από τον κ. Βενιζέλο.

04-Apr-11-2024-01-33-29-8395-PM

Παρατήρησε, πάντως, ότι από τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι δεν έχει πλήρη αίσθηση του κινδύνου που προέρχεται από την εύφλεκτη γειτονιά μας στην Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.

02-Apr-11-2024-01-31-36-7703-PM

Με τη σειρά του ο καθηγητής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Καρτάλης (φωτογραφία πάνω), τόνισε ότι για την κλιματική αλλαγή χρειάζεται ένα σχέδιο πολιτικής και δράσης. Απαραίτητη προϋπόθεση, ωστόσο, είναι να πειστούν και οι πολίτες.

Από τη δημοσκόπηση προκύπτει επίσης, πρόσθεσε στη δική του εκτίμηση, ότι ο πολίτης δεν δείχνει εμπιστοσύνη στο κράτος αλλά στην επιστημονική κοινότητα.

03-Apr-11-2024-01-32-18-9289-PM

Από την πλευρά της η καθηγήτρια του Παντείου, Βασιλική Γεωργιάδου (φωτογραφία πάνω) σχολίασε ότι τα στοιχεία της δημοσκόπησης δείχνουν ότι ο κόσμος δεν αποστρέφεται την πολιτική αλλά δεν θέλει να συμμετέχει σε κόμματα. «Δείχνει μία χαλαρή κομματική εγγύτητα. Η συμμετοχή στα πολιτικά πράγματα αγγίζει το ποσοστό του 6% που αποτελεί υψηλό μέσο όρο και για την ΕΕ» ανέφερε.

06-Apr-11-2024-01-34-16-2473-PM
Η κοινωνιολόγος Νεφέλη Στουρνάρα,

Τέλος, η Νεφέλη Στουρνάρα, Research Analyst MINDVIEW, με αφορμή το δημογραφικό ζήτημα, παρατήρησε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως οι έλληνες πολίτες είναι έτοιμοι να δεχθούν την έννομη Μετανάστευση, πράγμα που σημαίνει ότι οι μετανάστες θα είναι φορολογούμενοι πολίτες, γεγονός που όπως εκτίμησε, θα συμβάλει στην βελτίωση του δημογραφικού αλλά και της οικονομικής κατάστασης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...