666
Καρέ από βίντεο που δείχνει δυο ισπανούς αστυνομικούς να συνοδεύουν τον Καρίμ Μπουγιακριτσάν κατά τη σύλληψή του τον Ιανουάριο | Cuerpo Nacional de Policía

Δικαστικό φιάσκο στην Ισπανία: Αφησαν «κατά λάθος» ελεύθερο ολλανδό αρχιμαφιόζο

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2024, 19:52
Καρέ από βίντεο που δείχνει δυο ισπανούς αστυνομικούς να συνοδεύουν τον Καρίμ Μπουγιακριτσάν κατά τη σύλληψή του τον Ιανουάριο
|Cuerpo Nacional de Policía

Δικαστικό φιάσκο στην Ισπανία: Αφησαν «κατά λάθος» ελεύθερο ολλανδό αρχιμαφιόζο

Protagon Team Protagon Team 24 Απριλίου 2024, 19:52

Αρχιμαφιόζος και μεγαλέμπορος ναρκωτικών διέφυγε από την Ισπανία για να αποφύγει την έκδοσή του στην Ολλανδία, όταν αφέθηκε «κατά λάθος» ελεύθερος με εγγύηση, σε ένα ντροπιαστικό δικαστικό φιάσκο για τις ισπανικές αρχές.

Λίγες μόνο ημέρες πριν από τη διαφυγή του Καρίμ Μπουγιακριτσάν από την Ισπανία, ο βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος της Ολλανδίας είχε ευχαριστήσει τον ισπανό βασιλιά Φελίπε για την προστασία που παρείχε στην κόρη του Καταρίνα-Αμαλία, την πριγκίπισσα του θρόνου, στη Μαδρίτη, μετά από απειλές σε βάρος της από εγκληματικές συμμορίες.

Ο Μπουγιακριτσάν, βασικός εγκέφαλος της διαβόητης ολλανδικής «Mocro Mafia», της μαροκινής συμμορίας εμπόρων ναρκωτικών, κατάφερε να διαφύγει όταν αφέθηκε ελεύθερος από τοπικό δικαστήριο στη Μάλαγα, αφού κλήθηκε να καταβάλει μόλις 50.000 ευρώ εγγύηση, σε μια πρωτοφανή δικαστική γκάφα.

Οπως σημείωσαν οι Times, o 46χρονος ήταν ένας από τους πλέον καταζητούμενους εγκληματίες στην Ευρώπη και καταζητείτο από την Ιντερπόλ για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Συνελήφθη τον Ιανουάριο στη Μαρμπέλα, ένα πολυτελές τουριστικό θέρετρο στη νότια ακτή της Ισπανίας, μαζί με άλλα πέντε μέλη της συμμορίας του, ως ύποπτος για διακίνηση ναρκωτικών και ξέπλυμα χρήματος στη χώρα. Κατά τις αστυνομικές επιδρομές κατασχέθηκαν 3 εκατ. ευρώ σε μετρητά. Η τύχη του είναι πλέον άγνωστη.

«Πρόκειται για ανησυχητικά νέα» δήλωσε ο Φέλιξ Μπολάνος, ο ισπανός υπουργός Δικαιοσύνης, σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη. «Δεν μπορώ να σχολιάσω τυχόν δικαστικές αποφάσεις, αλλά έχω εμπιστοσύνη ότι οι κρατικές δυνάμεις ασφαλείας θα προσαγάγουν το άτομο αυτό στη Δικαιοσύνη το συντομότερο δυνατό».

Ο Μπουγιακριτσάν θεωρείται πιθανό να διέφυγε από την Ισπανία στο Μαρόκο χρησιμοποιώντας ταχύπλοο σκάφος, το μέσο που επιλέγουν οι συμμορίες ναρκωτικών για τη μεταφορά κάνναβης και κοκαΐνης στην Ευρώπη.

Ο καταζητούμενος κατηγορείται ότι αγόρασε 172 ακίνητα στην Ισπανία αξίας άνω των 50 εκατ. ευρώ για να ξεπλύνει τα κέρδη από τις επιχειρήσεις διακίνησης ναρκωτικών στη Μάλαγα, στη Βαρκελώνη, στη Μελίγια και στη Μαρμπέλα. «Αυτό που αρχικά ήταν μια μεγάλη επιτυχία για την ισπανική αστυνομία μετατράπηκε σε φιάσκο λόγω ενός δικαστικού λάθους» ανέφερε η El Pais.

Ο Βίνσεντ Βέενμαν, εκπρόσωπος της ολλανδικής εισαγγελίας της Χάγης, δήλωσε ότι είναι «άγνωστο» γιατί ο Μπουγιακριτσάν δεν είχε τεθεί υπό κράτηση εν αναμονή της έκδοσής του. «Αυτή τη στιγμή περιμένουμε την απόφαση σχετικά με το αίτημα έκδοσης» είπε. «Ο άνδρας είναι ύποπτος για μεγάλης κλίμακας διακίνηση σκληρών και μαλακών ναρκωτικών».

Από το 2018 η ισπανική και η ολλανδική αστυνομία θεωρούσαν τον καταζητούμενο, γνωστό στους κύκλους του υποκόσμου ως «Taxi», ως τον επικεφαλής μιας μεγάλης συμμορίας, στην ηγεσία της οποίας διαδέχθηκε τον αδελφό του Σαμίρ Μπουγιακριτσάν.

Ο Σαμίρ δολοφονήθηκε το 2014 με εντολή του Ριντουάν Τάγκι, του βασικού αφεντικού της ολλανδικής μαφίας των ναρκωτικών, που εκτίει ισόβια κάθειρξη, ο οποίος συνεργαζόταν με έναν Χιλιανό, τον Ρίτσαρντ Εδουάρδο Ρικέλμε Βέγκα, γνωστό ως «Ρίκο», και τον Ραφαέλε Ιμπεριάλε, υψηλόβαθμο στέλεχος της ιταλικής Καμόρα.

Η δολοφονία αυτή οδήγησε σε πόλεμο συμμοριών που συνεχίζεται μέχρι σήμερα και οι ισπανοί δικαστές είχαν προειδοποιήσει τον Μπουγιακριτσάν ότι βρισκόταν στη λίστα θανάτου του Τάγκι.

Σύμφωνα με τους Times, τα υποκλαπέντα μηνύματα αποκάλυψαν ότι επρόκειτο να σκοτωθεί στο Ντουμπάι από μαχαιροβγάλτες «νίντζα» που είχε προσλάβει ο 46χρονος Τάγκι, ο οποίος καταδικάστηκε για μια σειρά από δολοφονίες, μεταξύ των οποίων μαρτύρων σε δικαστικές υποθέσεις και ενός ολλανδού εισαγγελέα.

«Οι κρυπτογραφημένες συνομιλίες έδειχναν ότι η συμμορία δολοφόνων του Τάγκι, του Ρίκο του Χιλιανού και του Ραφαέλε Ιμπεριάλε κυνηγούσε φανατικά τον Μπουγιακριτσάν. Τον θεωρούσαν μέγα-εχθρό και σχεδίαζαν μια επίθεση» έγραψε ο Τζον φαν ντεν Χιούβελ, ειδικός στην ολλανδική μαφία, στην De Telegraaf.

Ο Τάγκι θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του 64χρονου Πέτερ ντε Βρις, ενός διακεκριμένου ολλανδού δημοσιογράφου και ακτιβιστή για τη δικαιοσύνη, ο οποίος πυροβολήθηκε σε δρόμο του Αμστερνταμ το 2021.

Το 2022 η συμμορία του Τάγκι θεωρήθηκε ύποπτη για συνωμοσία εναντίον της ολλανδής διαδόχου του θρόνου, καθώς και του Μαρκ Ρούτε, του ολλανδού πρωθυπουργού. Η 20χρονη πριγκίπισσα μετακόμισε στη συνέχεια για σπουδές στη Μαδρίτη για περισσότερο από έναν χρόνο, φοβούμενη για την ασφάλειά της, όπως αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Η απειλή της έκδοσής του στην Ολλανδία, όπου θα ήταν πιο κοντά στα εγκληματικά δίκτυα του Τάγκι και ενδεχομένως πιο ευάλωτος στη φυλακή, πιστεύεται ότι είναι ο λόγος της διαφυγής του Μπουγιακριτσάν από την Ισπανία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...