279
Tα ερείπια του Μπαχμούτ από ψηλά | Handout via REUTERS

Μπαχμούτ: Παγιδευμένοι στη νίκη τους οι Ρώσοι

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2023, 19:19
Tα ερείπια του Μπαχμούτ από ψηλά
|Handout via REUTERS

Μπαχμούτ: Παγιδευμένοι στη νίκη τους οι Ρώσοι

Protagon Team Protagon Team 22 Μαΐου 2023, 19:19

Τις συνέπειες που έχει για τις ρωσικές δυνάμεις η κατάληψη του Μπαχμούτ ανέλυσε σε σχόλιό της η Corriere della Sera. To ιταλικό μέσο παραδέχθηκε ότι η κυριαρχία επί των ερειπίων της πόλης έχει μεν «συμβολική αξία για το Κρεμλίνο», αφού συνιστά «οπισθοδρόμηση για το Κίεβο», ωστόσο τα αρνητικά σημεία υπερισχύουν.

Πέρα από το γεγονός ότι «η Μόσχα σπατάλησε πολύτιμα πυρομαχικά εκεί και έστειλε μερικές από τις πιο ικανές δυνάμεις της να πολεμούν επί έναν χρόνο με αποτέλεσμα την απώλεια χιλιάδων στρατιωτών», υπάρχουν ζητήματα για τα οποία δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις.

Το πρώτο είναι ότι οι Ρώσοι ουσιαστικά ισοπέδωσαν τον Μπαχμούτ. Ως εκ τούτου, «δύσκολα θα μπορέσουν να το χρησιμοποιήσουν ως στρατηγικό κόμβο για να εξαπολύσουν νέα επίθεση σε άλλες πόλεις του Ντονμπάς, όπως το Κράματορσκ το οποίο θεωρείται στρατηγικός σιδηροδρομικός κόμβος». Αλλά υπάρχει και άλλο επιχειρησιακό πρόβλημα, μάλλον μεγαλύτερης σημασίας.

«Δεδομένου ότι τις τελευταίες ημέρες οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί σε σημεία πέριξ του Μπαχμούτ, στον Βορρά και στον Νότο, οι Ρώσοι πρέπει τώρα να το υπερασπιστούν. Και αυτή η υπεράσπιση μπορεί να απασχολήσει δυνάμεις τους, κάτι που είναι προς όφελος του Κιέβου εν όψει της επικείμενης αντεπίθεσης σε νοτιοανατολική κατεύθυνση, δηλαδή προς τη Μελιτόπολη και τη Μαριούπολη».

Και όχι μόνο αυτό, αφού οι έριδες εντός του ρωσικού στρατοπέδου πολλαπλασιάζονται: «Η μάχη του Μπαχμούτ έφερε στο φως τις εσωτερικές συγκρούσεις μεταξύ του Γεβγκένι Πριγκόζιν, του επικεφαλής της ομάδας Wagner, και των αρχηγών του γενικού επιτελείου των ρωσικών δυνάμεων, και τώρα ο Πριγκόζιν απειλεί τη Μόσχα με εγκατάλειψη του πεδίου.

»Πάντως για τον διοικητή των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας, τον Ολεξάντρ Σιρσκίι, οι Ρώσοι και οι πολιτοφύλακες της περιοχής δεν έχουν καμία διέξοδο, είναι σαν τον ποντικό πιασμένοι μέσα στη φάκα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...