577
| INTIME

Ανεβαίνει η αγορά ακινήτων, ποιοί αγοράζουν

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2024, 11:31
|INTIME

Ανεβαίνει η αγορά ακινήτων, ποιοί αγοράζουν

Protagon Team Protagon Team 7 Μαΐου 2024, 11:31

Σε άνοδο βρίσκεται η αγορά ακινήτων στη χώρα, με έντονο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για πολυτελή ακίνητα και με τον κατασκευαστικό κλάδο να υποστηρίζει ότι υπάρχουν ευκαιρίες και για τα μεσαία εισοδήματα.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει το Αθηναϊκο – Μακεδονικό Πρακτορείο, στο Ελληνικό, μετά την εξάντληση των 500 πρώτων κατοικιών που βγήκαν προς πώληση και τα οποία εξασφάλισαν κυρίως έλληνες αγοραστές, σειρά παίρνουν πάνω από 1.100 διαμερίσματα/ κατοικίες, τα οποία θα διατεθούν σε τιμές που ακολουθούν τις τάσεις της αγοράς της περιοχής ώστε να απευθύνονται και σε μεσαία εισοδηματικά στρώματα.

Ηδη πάντως καταγράφεται σημαντικός αριθμός κρατήσεων για τα ακίνητα αυτά, γεγονός ενδεικτικό του μεγαλου ενδιαφέροντος.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, επτά νέα κτίρια κατοικιών θα κάνουν την εμφάνισή τους στην παραλιακή, παράλληλα με τον ουρανοξύστη που είναι υπό κατασκευή..

Νέες οικιστικές και τουριστικές αναπτύξεις – Από το Μαρούσι μέχρι την Βούλα

Μεταξύ των νέων οικιστικών αναπτύξεων που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες είναι μια επένδυση 200 εκατ. ευρώ στη Βούλα που αφορά ένα πολυτελές οικιστικό συγκρότημα και ήδη έχει προκρατήσεις.

Πριν μερικές ημέρες ανακοινώθηκε επίσης μια επένδυση 250 εκατ.ευρώ για τη δημιουργία ενός σύγχρονου συγκροτήματος πολλαπλών χρήσεων στα βόρεια προάστια και συγκεκριμένα στο Μαρούσι. Το συγκρότημα θα περιλαμβάνει πολυτελές ξενοδοχείο, χώρους διεξαγωγής εκδηλώσεων και συνεδρίων, πληθώρα επιλογών για εστίαση και ψυχαγωγία, καθώς και καζίνο.

Είναι η πρώτη στρατηγική επένδυση που υλοποιείται στην περιοχή μετά από πολλά χρόνια, με 25 από τα συνολικά 50 στρέμματα να παραχωρούνται στο δήμο Αμαρουσίου για τη δημιουργία χώρων κοινωφελών χρήσεων ελεύθερης πρόσβασης.

Ποιοί αγοράζουν

Σύμφωνα με έρευνα που επικαλείται το ΑΠΕ, ο αριθμός επενδυτών υψηλού εισοδήματος που θα προχωρήσει σε αγορά πολυτελών κατοικιών μέσα στο 2024 προβλέπεται να είναι ο μεγαλύτερος δυνατός με πολλούς από αυτούς να κάνουν χρήση των προγραμμάτων επενδυτικής μετανάστευσης.

Οι ξένοι επενδυτές καθώς και οι έλληνες ομογενείς που αναζητούν κατοικίες στην Ελλάδα προέρχονται συνήθως από ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Ελβετία και η Αγγλία αλλά και από την Αμερική και την Αυστραλία. Η αυξημένη ζήτηση των ξένων πηγάζει και από τις καλύτερες αποδόσεις που πτυχαίνουν οι επενδυτές στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες. Παρά την ισχυρή αυξητική τάση των τελευταίων ετών, αναφέρει το πρακτορείο, οι τιμές των ακινήτων στην ελληνική αγορά είναι ακόμα ελκυστικές σε σχέση με άλλες χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Νότια Γαλλία.

Η Αθηναϊκή Ριβιέρα με επίκεντρο το έργο της αστικής ανάπλασης του Ελληνικού, το κέντρο της Αθήνας με θέα την Ακρόπολη, οι Κυκλάδες, το Πόρτο Χέλι, η Κέρκυρα και η Κρήτη είναι αυτή τη στιγμή οι περιοχές με τη μεγαλύτερη ζήτηση σε πολυτελή ακίνητα. Εφόσον παρουσιάζουν και μια επενδυτική δυναμική, οι τιμές στις πολυτελείς κατοικίες άνω των 150 τ.μ. κυμαίνονται κατά μέσο όρο από 6.000 έως 12.500 ευρώ ανά τ.μ., αν και έχουν καταγραφεί πωλήσεις και σε ακόμη υψηλότερες τιμές.

Παράλληλα αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον και για μικρότερες κατοικίες της σε περιοχές όπως το Μαρούσι, το κέντρο της Αθήνας και τα Νότια προάστια συμπεριλαμβανομένου και του Πειραιά.

Οι Έλληνες επιστρέφουν στην αγορά εξοχικών κατοικιών

Για πρώτη φορά μετά από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, αναφέρει το ΑΠΕ, οι Έλληνες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στην αγορά εξοχικών κατοικιών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανάλυση της αγοράς, τους τελευταίους έξι μήνες, καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον μόνιμων κατοίκων της χώρας για εξοχικές κατοικίες, διπλά στο ήδη υπάρχον ενδιαφέρον κατοίκων της Δυτικής Ευρώπης.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στην Κρήτη -κυρίως Ρέθυμνο και Χανιά- και στη δυτική Ελλάδα, απο την Ηγουμενίτσα μέχρι την Πρέβεζα και την Πάλαιρο αλλά και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Οι Έλληνες προτιμούν περιοχές με μικρή τουριστική κίνηση.

Η αγορά καταγράφει και επενδυτικό ενδιαφέρον για εξοχικά ακίνητα.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...