«Ανήκομεν εις την Δύσιν», το ξέρουμε, το έχει διατυπώσει εδώ και δεκαετίες ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ελάχιστοι τότε διαφώνησαν. Αλλά ονειρευόμαστε τη Μόσχα. Αυτήν την διαχρονική αντιφατικότητα στον εθνικό μας προσανατολισμό -που ενώ βασιζόμαστε στους Ευρωπαίους, πάντα ελπίζουμε στη Μεγάλη Ρωσία να έρθει να μας σώσει (ασχέτως αν ποτέ δεν έρχεται)- καταδεικνύει και η τελευταία δημοσκόπηση της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας.
Στην έρευνα που δημοσιεύει η «Καθημερινή της Κυριακής», η ελληνική κοινωνία εμφανίζεται ιδιαίτερα θετική έναντι της Ρωσίας (57,5% θετικές γνώμες). Ακόμη περισσότερες είναι οι θετικές απόψεις για τον πρόεδρο Πούτιν καθώς το 67% των ερωτώμενων έχουν θετική γνώμη γι’ αυτόν. Υπερέχει σημαντικά τόσο της καγκελαρίου Μέρκελ (56% αρνητικές απόψεις) όσο και του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ (73% αρνητικές γνώμες).
Το ερώτημα λοιπόν, είμαστε ευρωπαϊστές ή ρωσόφιλοι έχει μια δύσκολη απάντηση, όσο δύσκολη είναι και η παραδοσιακή ελληνική καχυποψία σε οτιδήποτε ξένο.
Οι ερωτώμενοι εκφράζονται θετικά για τον Πούτιν, όχι απλώς με όρους συμπάθειας αλλά και εμπιστοσύνης. Στο ερώτημα «ποιον θα εμπιστευόσασταν περισσότερο για ηγέτη στα παγκόσμια πράγματα», ο Πούτιν συγκεντρώνει 41,5%, η Μέρκελ 27,5% και μόλις 5% ο Τραμπ.
Ο Πούτιν θεωρείται, μάλιστα, πως υποστηρίζει περισσότερο τα συμφέροντα της Ελλάδας (43,5%) συγκριτικά με τη Μέρκελ (29,5%) ή τον Τραμπ (20%). Είναι προφανές πως η εικόνα του ισχυρού ηγέτη Πούτιν ασκεί γοητεία σε σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης. Πιθανόν, σε αυτό να έχουν βοηθήσει τα ελληνικά ΜΜΕ, στα οποία ο Ρώσος ηγέτης έχει εμφανώς καλύτερη μεταχείριση συγκριτικά με τους άλλους δύο
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News