Εύκολες λύσεις σε δύσκολα πολιτικά προβλήματα ούτε υπήρξαν ούτε υπάρχουν ούτε πρόκειται να υπάρξουν. Η ανασυγκρότηση του μεσαίου χώρου με την Ενιαία Πολιτική του Έκφραση, με τη δημιουργία μιας Νέας και Μεγάλης Προοδευτικής Παράταξης δεν αποτελεί εξαίρεση. Ούτε ο όρος Κεντροαριστερά, που ορισμένοι επιθυμούν να αποφεύγουν, πρέπει να προβληματίζει. Διότι, εξ ορισμού εμπεριέχει όλες τις δημοκρατικές, φιλελεύθερες, προοδευτικές και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις τόσο του Κέντρου όσο και της Αριστεράς.
Υποστήριξα και συνεχίζω να υποστηρίζω με πάθος την υπόθεση αυτή, ως επείγουσα ανάγκη του χώρου αλλά πρωτίστως της ελληνικής κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος. Της ισορροπίας του και της σταθερής, προοδευτικής διακυβέρνησης.
Το εγχείρημα αυτό είναι καταδικασμένο να επιτύχει. Γι αυτό έχουν από κοινού μεγάλη σημασία τόσο η Αφετηρία όσο η Διαδρομή, Ο Οδικός Χάρτης και ο Προορισμός.
Ηδη έχουμε ξεκινήσει.
Η Επιτροπή Διαλόγου και Θέσεων για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις, που συγκροτήθηκε πριν από δυο μήνες με συνεννόηση του Σταύρου Θεοδωράκη και της Φώφης Γεννηματά και στην οποία συμμετέχουν διάφορες πολιτικές κινήσεις και προσωπικότητες από κοινωνικούς φορείς, ολοκλήρωσε αυτές τις μέρες το έργο της εντός της προθεσμίας που της τέθηκε. Εμείς, ως αριστεροί ΜΕΤΑρρυθμιστές, πήραμε μέρος σ΄ αυτήν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η Επιτροπή έχει δουλέψει δημιουργικά και μεθοδικά με τη συμμετοχή ευρύτερων δυνάμεων του χώρου και θα παρουσιάσει το Πόρισμά της.
Σε αντίθεση με τον ποιητή, η Διαδρομή δεν έχει νόημα, δεν έχει καμία απόλαυση αν δεν φτάσουμε στην Ιθάκη
Είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για κάποιο λεπτομερές κυβερνητικό πρόγραμμα αλλά για κοινές προσεγγίσεις και κοινούς τόπους. Είναι φυσιολογικό να παραμένουν διαφορές αντιλήψεων και πολιτικής σε αρκετά θέματα, ίσως και σε κάποια σοβαρά. Αλλά δεν έχει κανένα απολύτως νόημα η αγχώδης επίδειξη «ριζοσπαστισμού» και «προοδευτικότητας». Δεν πρόκειται περί διαγωνισμού. Αναζητούνται απλώς κοινές προσεγγίσεις, ως πρώτο βήμα συνεννόησης και σύγκλισης. Πράγμα απολύτως αναγκαίο και συνάμα πολύ σημαντικό.
Ολοκληρώθηκε, λοιπόν, θετικά και με επιτυχία πιστεύω, το πρώτο βήμα, η πρώτη φάση. Βρισκόμαστε στο τέλος της αρχής.
Απαντες επιθυμούν τη συνέχιση της προσπάθειας. Κυρίως οι πολίτες που αγωνιούν, αναμένουν και ελπίζουν.
Χρειάζεται, κατά συνέπεια, να γίνουν τα επόμενα βήματα, να χαραχθεί με τη δέουσα σοβαρότητα, υπευθυνότητα και προσοχή ο Οδικός Χάρτης που θα οδηγήσει με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα στον διακηρυγμένο επιθυμητό Προορισμό. Διότι, σε αντίθεση με τον ποιητή, η Διαδρομή δεν έχει νόημα, δεν έχει καμία απόλαυση αν δεν φτάσουμε στην Ιθάκη.
Πρόκειται για την πιο κρίσιμη φάση της διαδικασίας. Γι αυτό απαιτούνται σταθερές και προσεκτικές κινήσεις με πλήρη αίσθηση του πολιτικού χρόνου. Με πλήρη επίγνωση των δυσκολιών αλλά και με προφανή την πολιτική βούληση όλων μας για να ξεπεραστούν, χωρίς προφάσεις και προσχήματα. Με αποφυγή δηλώσεων και κινήσεων που δημιουργούν αποστάσεις αντί για συγκλίσεις και που εξ αντικειμένου ενθαρρύνουν άσπονδους φίλους και εχθρούς του εγχειρήματος να υποδαυλίζουν ρήξεις και τεχνητά αδιέξοδα.
Πρόκειται για μια απολύτως αναγκαία περίοδο περαιτέρω σύγκλισης, συνεργασίας, όσμωσης και ωρίμανσης των πολιτικών δυνάμεων που μετέχουν στην προσπάθεια αυτή.
Εφτασε, λοιπόν, η ώρα. Για να γίνουν τα επόμενα βήματα.
Η πρότασή μου:
Επτά κρίσιμα βήματα, ενωτικά και ενιαία.
1. Διατύπωση από όλους της σαφούς πολιτικής βούλησης για τον Τελικό Στόχο που δεν μπορεί να είναι άλλος από την Ενιαία Πολιτική Έκφραση όλου του μεσαίου χώρου, την συγκρότηση δηλαδή του Νέου και Μεγάλου πολιτικού φορέα που θα δώσει ρεαλιστικό όραμα και ελπίδα στην χειμαζόμενη και βαθιά απογοητευμένη Ελληνική κοινωνία. Μόνο μια τέτοια σαφής επιλογή και επιδίωξη μπορεί να πείσει τους πολίτες να συμμετέχουν και να συνδράμουν στην προσπάθεια. Να τη θεωρήσουν ως δική τους υπόθεση και να δημιουργήσουν το πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα που θα προκαλέσει τα ωστικά κύματα της αλλαγής και του νέου.
2. Αμεση συγκρότηση Πολιτικού Συμβουλίου 35-40 μελών κατόπιν συμφωνίας των εμπλεκόμενων μερών. Αποτελείται από τους επικεφαλής των κομμάτων και κινήσεων, κορυφαία στελέχη και προσωπικότητες του χώρου. Ανοιχτό για περαιτέρω προσχωρήσεις και συμβολή στην προσπάθεια. Στο Πολιτικό Συμβούλιο αποτυπώνεται και εκπροσωπείται το σύνολο των δυνάμεων με δεδομένο βεβαίως το σημερινό τους status. Δεν αιχμαλωτίζεται όμως σε συσχετισμούς γιατί δεν λειτουργεί στη βάση πλειοψηφιών και μειοψηφιών αλλά στη βάση απόλυτης συναίνεσης. Λειτουργεί συλλογικά, συζητά, συντονίζει και σχεδιάζει. Αποφασίζει σε όσα ζητήματα είναι ώριμα και μπορούν να συμφωνηθούν. Εκφράζει πολιτικά όλο το χώρο και παρεμβαίνει δημόσια.
3. Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΟΤΑΜΙΟΥ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης συντονίζουν σταδιακά τη δράση τους με κοινές συνεδριάσεις, στενή συνεννόηση, ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων.
4. Οργανώνονται, με ευθύνη του Πολιτικού Συμβουλίου, ενιαίες πολιτικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Αναλύονται και συζητούνται οι Θέσεις για τις Προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις. Εμπλουτίζονται και βελτιώνονται. Ενθαρρύνεται η συμμετοχή εκπροσώπων ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων και φορέων, των ίδιων των πολιτών σε μια ανοιχτή διαδικασία πραγματικού Διαλόγου με την κοινωνία και τους πολίτες.
5. Τα κόμματα και οι πολιτικές κινήσεις διατηρούν την αυτοτελή και αυθύπαρκτη οργανωτική τους οντότητα. Ταυτόχρονα, συνεργάζονται στενά μεταξύ τους ούτως ώστε να δημιουργηθεί η απαραίτητη σύμπνοια, η οικοδόμηση της ενότητας και της ενιαίας έκφρασης και κυρίως πραγματικό κλίμα εμπιστοσύνης.
6. Στην ολοκλήρωση αυτής της φάσης, που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 6μηνο, το Πολιτικό Συμβούλιο αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη να συγκαλέσει μια Μεγάλη Συνάντηση με ευρύτατη αντιπροσώπευση. Αυτό το σώμα, θα δώσει στην κοινωνία την Πολιτική διακήρυξη και τους πολιτικούς στόχους, όπως θα έχουν διαμορφωθεί από τον Διάλογο με τους πολίτες και θα καθορίσει με τη συμφωνία όλων, τις προϋποθέσεις και τους κανόνες για την υποβολή υποψηφιοτήτων και τις διαδικασίες άμεσης χρονικά εκλογής ηγέτη της Παράταξης από τη βάση.
7. Μετά την εκλογή του ο ηγέτης της Παράταξης τίθεται επικεφαλής της διαδικασίας συγκρότησης του ενιαίου πια χώρου σε όλη την Ελλάδα και προσδιορίζει μαζί με οργανωτική επιτροπή που έχει οριστεί από το Σώμα, την άμεση σύγκλιση του πρώτου Ιδρυτικού Συνεδρίου του κόμματος.
Δύο βασικά πολιτικά στοιχεία διαπερνούν αυτή την πρόταση:
α) η όλη διαδικασία είναι απαλλαγμένη από τη βασανιστική και φθοροποιό λογική του «πόσοι εσείς και πόσοι εμείς» , των πλειοψηφιών και μειοψηφιών. Προχωράμε στη βάση όσων είναι ώριμα να συμφωνηθούν και χτίζουμε τις επόμενες συμφωνίες.
β) δεν προηγείται των πάντων η εκλογή αρχηγού, ο οποίος θα διαμορφώσει ακολούθως την όποια πορεία του εγχειρήματος. Προηγείται η όσμωση, η διαμόρφωση του ενωτικού κλίματος και των πολιτικών χαρακτηριστικών του χώρου και σφραγίζεται το εγχείρημα με την εκλογή αρχηγού.
Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι βασικό στοιχείο για τη διασφάλιση της συνοχής και της ενωτικής συνέχειας.
Υπό τις σημερινές συνθήκες η Διαδρομή αυτή φαίνεται δύσκολη. Είναι όμως ευκολότερη από κάθε άλλη και κυρίως πιο σίγουρη. Χρειάζεται μόνο, να τη διανύσουμε όλοι μας με αποφασιστικότητα και με αυξημένο αίσθημα πολιτικής ευθύνης απέναντι στον εαυτό μας και τους πολίτες. Με αμοιβαία κατανόηση και αμοιβαίους συμβιβασμούς για τον κοινό σκοπό. Με πνεύμα συνεργασίας, ενότητας και κοινής προοπτικής. Χωρίς «πρώτους και δεύτερους», χωρίς «νικητές» και «ηττημένους», χωρίς υπεκφυγές.
Κανείς δεν κατέχει το μαγικό ραβδί πολιτικών μεταμορφώσεων. Οι λύσεις θα προκύψουν από κοινού με τη συμμετοχή των πολιτών.
Το απαιτούν οι περιστάσεις. Το απαιτεί η κοινωνία. Το απαιτούν πρωτίστως οι πολίτες που προσδοκούν την πολιτική ανασυγκρότηση του χώρου. Διότι, σε τελευταία ανάλυση, αυτοί θα είναι οι κερδισμένοι ή οι ηττημένοι.
Να Προχωρήσουμε.
Με αυτογνωσία, αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.
* Ο Σπύρος Λυκούδης είναι επικεφαλής των αριστερών ΜΕΤΑρρυθμιστών και βουλευτής Α’ Αθηνών με Το Ποτάμι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News