«Η Νέα Δημοκρατία δεν σχολιάζει υποθέσεις που βρίσκονται στη Δικαιοσύνη». Καλό αλλά λίγο. Αλλωστε μόλις η πρόσφατη ιστορία δεν λες ότι την επιβεβαιώνει πανηγυρικά. Κυρίως όμως κανείς δεν της ζήτησε να ασχοληθεί με τη δικαστική πτυχή της υπόθεσης Γεωργίου. Το θέμα είναι κατεξοχήν πολιτικό και έχουν τοποθετηθεί για αυτό κόμματα και πολιτικοί από όλο το φάσμα – και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Τα στρατόπεδα που σχηματίστηκαν είναι ευδιάκριτα, δεν περίμενε άλλωστε κανείς άλλη κατανομή.
Από τη μία πλευρά, τη μεγαλύτερη, οι υποστηρικτές της θεωρίας περί ύπαρξης σκευωρίας που μας οδήγησε στο Μνημόνιο, και η οποία φυσικά αθωώνει τη διακυβέρνηση 07-09. Καραμανλικοί διαφόρων κομμάτων, του οριζόντιου άξονα που διατέμνει το πολιτικό σύστημα και που με άλλη ευκαιρία το είχαμε ονομάσει Κωσταλέξη, με καραμανλικότερη όλων τη χθεσινή «Αυγή» που έβγαλε δικαστική απόφαση «εκτελεστής ο Γεωργίου».
Και από την άλλη πλευρά ευάριθμοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι, θέτουν τα ερωτήματα που ποτέ δεν παίρνουν απάντηση. Πώς ένας άνθρωπος προκάλεσε το Μνημόνιο του ’10 έχοντας αναλάβει τρεις μήνες μετά από την υπογραφή του, και πώς όλες οι κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανόμενης της τωρινής, έχουν αποδεχτεί και υπογράψει τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε η ΕΛΣΤΑΤ υπό τη διεύθυνσή του.
Ολοι έχουν πάρει θέση, πλην ενός. Του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας είναι οικονομολόγος, έχει διατελέσει βασικός υπουργός των κυβερνήσεων Σαμαρά και έχει χειριστεί προσωπικά και συλλογικά τα οικονομικά μεγέθη που κληρονόμησαν οι κυβερνήσεις αυτές. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι δεν έχει πια ακριβή προσωπική αντίληψη για το έλλειμμα του 2009, που εκείνο το μοιραίο φθινόπωρο έπεφτε στη δημόσια σκηνή σαν μπαλάκια του Λόττο, 6,8,10,15… Πιο εύκολα πιστεύεις ότι απλώς ελπίζει με τη νέα μετακόμιση του κόμματός του να αφήσει τους σκελετούς στις παλιές ντουλάπες, κάτι που ήλπισε και ο Αντώνης Σαμαράς όταν κατέβαινε στη Συγγρού αλλά τον διέψευσε η ζωή. Στα κόμματα μετακομίζουν πρώτα οι ντουλάπες.
Τα τρία σπίτια της Νέας Δημοκρατίας είναι τρία καρπούζια κάτω από τη μασχάλη του Κυριάκου, και όση δεξιοτεχνία και αν έχει δεν θα μπορέσει να τα κρατήσει για πολύ. Ειδικά με τον Καραμανλή οφείλει να ξεκαθαρίσει το τοπίο – η θέση που κατέχει σήμερα δεν του επιτρέπει μισόλογα και υπεκφυγές. Οφείλει απέναντι στους ψηφοφόρους του αλλά και όλον τον λαό που φιλοδοξεί να κυβερνήσει να πάρει επιτέλους σαφή θέση για τη διακυβέρνηση Καραμανλή, γιατί η αποτίμησή της αποτελεί κομβικό σημείο στον τρόπο που τοποθετούμαστε όλοι απέναντι στην πρόσφατη ιστορία μας. Πιστεύει ότι στην κρίση συνέβαλε κατά κύριο λόγο η εκτόξευση του χρέους από τα 180 στα 300 δισ. μέσα σε μια πενταετία ή ότι την κρίση την έφεραν τα Μνημόνια; Ο ελληνικός λαός θέλει να γνωρίζει τη βασική χαρτογράφηση που κάνουν οι επίδοξοι ηγέτες του. Αλλωστε με τέτοιες ξεκάθαρες εξηγήσεις γίνονται πραγματικοί ηγέτες.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News