479
Ζόραν Ζάεφ και Αλέξης Τσίπρας τον περασμένο Ιανουάριο στο Νταβός. Τώρα συναντώνται στη Σόφια για να το κλείσουν | Yannis Kolesidis/PM Handout/SOOC/CreativeProtagon

Ετοιμη (σχεδόν) η λύση και χωρίς 180…

Ζόραν Ζάεφ και Αλέξης Τσίπρας τον περασμένο Ιανουάριο στο Νταβός. Τώρα συναντώνται στη Σόφια για να το κλείσουν
|Yannis Kolesidis/PM Handout/SOOC/CreativeProtagon

Ετοιμη (σχεδόν) η λύση και χωρίς 180…

Το πολυαναμενόμενο γεγονός του φετινού καλοκαιριού (θα) είναι στις 20 Αυγούστου και έχει ήδη ονομαστεί «έξοδος από τα Μνημόνια». Όμως, ο Αύγουστος είναι ακόμα μακριά και μέχρι τότε μπορεί να έχουμε ακόμα ένα, που θα «ανακατέψει» το πολιτικό σκηνικό.

Αν οι ενδείξεις δεν είναι παραπλανητικές, είναι πολύ πιθανό να έχουμε συμφωνία για την επίλυση του Μακεδονικού και πρόσκληση της γειτονικής χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, κάτι που είναι και ο βασικός στόχος όλων των Δυτικών, Ευρωπαίων και Αμερικανών. Μάλιστα, ορισμένες από τις ενδείξεις αυτές οδηγούν στο (επισφαλές) συμπέρασμα ότι η συμφωνία έχει ήδη επιτευχθεί και απομένουν ελάχιστες λεπτομέρειες πριν ανακοινωθεί.

Η πιο ασφαλής ένδειξη είναι η ανακοίνωση του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ότι Τσίπρας και Ζάεφ θα συναντηθούν την προσεχή Πέμπτη στη Σόφια. Είχαν προηγηθεί οι εντατικές και πολύωρες συνομιλίες Κοτζιά- Ντιμιτρόφ στο Σούνιο. Σε ανάλογες περιπτώσεις, συνάντηση κορυφής δεν γίνεται, αν οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν φτάσει σε «προχωρημένο» σημείο, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανακοίνωση συμφωνίας. Αλλωστε, οι δύο πρωθυπουργοί είχαν συναντηθεί και πριν από λίγο καιρό και δεν θα είχε νόημα νέα συνάντηση απλώς και μόνο για να διαπιστώσουν «πρόοδο», αλλά χωρίς συμφωνία.

Δεύτερη ένδειξη αποτελεί το γεγονός ότι η πλευρά των Σκοπίων φαίνεται ότι έχει αποδεχθεί τον βασικό όρο της Αθήνας, που συνοψίζεται σε δύο λατινικές λέξεις: erga omnes (έναντι όλων). Αυτό σημαίνει ότι το νέο όνομα της γειτονικής χώρας (GORNAMAKEDONIJA-Βόρεια Μακεδονία), στο οποίο έχει επέλθει συμφωνία, θα χρησιμοποιείται για όλες τις χρήσεις, δηλαδή και στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ. Αυτό ήταν που δεν αποδεχόταν μέχρι πρόσφατα (εδώ).

Φαίνεται, όμως, ότι η ελληνική κυβέρνηση κατέστησε απολύτως σαφές ότι χωρίς αυτό συμφωνία δεν θα επιτευχθεί. Η απέναντι πλευρά το συνειδητοποίησε και άλλαξε στάση, προκρίνοντας την επίτευξη του βασικού στόχου, που είναι η ένταξή της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς (Ευρωπαϊκή Ενωση και ΝΑΤΟ). Η αποδοχή του erga omnes σημαίνει ότι θα γίνει και αλλαγή του Συντάγματος, μια δέσμευση που θα αναλάβει η κυβέρνηση των Σκοπίων πιθανότατα με δήλωσή της στους διεθνείς οργανισμούς.

Τρίτη ένδειξη αποτελεί το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση διοχέτευσε την «επιθυμία» της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ψηφιστεί η συμφωνία από την ελληνική Βουλή με ενισχυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών (εδώ). Με δεδομένη τη μέχρι στιγμής άρνηση της ΝΔ να αποδεχθεί λύση που θα περιλαμβάνει στο όνομα τη λέξη Μακεδονία, η διοχέτευση αυτής της πληροφορίας αποβλέπει στην άσκηση πίεσης στην αντιπολίτευση. Στην κυβέρνηση, πάντως, υπολογίζουν ότι η συμφωνία, αν επιτευχθεί, θα περάσει από τη Βουλή, ακόμα κι αν δεν την ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου. Ετσι, η ανακίνηση θέματος «180» αποτελεί απλώς προανάκρουσμα του πολιτικού παιχνιδιού που θα παιχτεί, αν φτάσει συμφωνία στη Βουλή.

Την προσεχή Πέμπτη θα ξέρουμε αν θα συμβεί το δεύτερο μεγάλο γεγονός του φετινού καλοκαιριού, δηλαδή η επίλυση του Μακεδονικού (το άλλο είναι η έξοδος από τα Μνημόνια). Και θα απομένει ένα ακόμα, δηλαδή ο χρόνος των εκλογών: φθινόπωρο του 2018 ή Μάιος του 2019.

Η απόφαση αυτή θα ληφθεί στα τέλη Αυγούστου (εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...