Τα «κόκκινα» δάνεια άναψαν… κόκκινο στο χθεσινοβραδινό Eurogroup. Το μήνυμα που έστειλαν οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης προς την Αθήνα ήταν σαφές: αν μέχρι το τέλος της εβδομάδας δεν έχει βρεθεί λύση με τις μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν προχωρήσει, τότε ούτε η πρώτη δόση θα δοθεί, ούτε και θα προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Κάτι που σημαίνει ότι τα «κόκκινα» δάνεια μπαίνουν ψηλά στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνεδρίασης του Eurogroup, διεξήχθη μια γαλλογερμανική μάχη για το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα, αλλά και για τους πλειστηριασμούς.
Το γαλλικό σχέδιο, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που βγήκαν μετά το πέρας της συνεδρίασης, προέβλεπε την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων για όλα τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια τα οποία θα ισχύουν για μια τριετία. Παράλληλα, και όπως η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει, θα δημιουργηθεί φορέας που θα εκτιμά τη φερεγγυότητα των δανειοληπτών ως προς την εξυπηρέτηση του δανείου τους και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δίνει ψευδή στοιχεία θα κινούνται διαδικασίες κατάσχεσης.
Ωστόσο, η γερμανική πλευρά, από την άλλη, εμφανιζόταν ανυποχώρητη και τόνιζε ότι υπάρχουν πολλά φαινόμενα φοροδιαφυγής στην Ελλάδα και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να προστατεύεται η πρώτη κατοικία.
Το μπαλάκι, εκ των πραγμάτων, περνάει στην ελληνική κυβέρνηση που καλείται άμεσα να αποφασίσει τι προτίθεται να κάνει με τα «κόκκινα» δάνεια.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι δύο πλευρές (Αθήνα και δανειστές) βρίσκονται πιο κοντά παρά ποτέ σε μια λύση που θα ικανοποιεί άπαντες. Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά υποχωρεί από την αρχική της πρόταση που κάλυπτε 99% των δανειοληπτών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους και με τα νέα κριτήρια που θα θεσπίσει, θα καλύπτει το 65% αυτών.
Η φόρμουλα πάνω στην οποία θα χτιστεί η λύση για τους πλειστηριασμούς θα κινείται με βάση την πρόταση που έβαλε στο τραπέζι η γαλλική πλευρά. Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη συμφωνούν ως προς τούτο: οι νέες ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια αφαιρούν την ομπρέλα προστασίας από μεγάλο μέρος των δανειοληπτών. Υπάρχει περίπτωση, η προστασία να κυμανθεί από 56%-65% των δανειοληπτών κατά μέσο. Κάτι που σημαίνει ότι αυτομάτως, οι υπόλοιποι μένουν στον… αέρα.
Με τα νέα δεδομένα η κυβέρνηση φέρεται να δέχεται τα όρια προστασίας να μειωθούν στα 30.000 ευρώ για το οικογενειακό εισόδημα και στα 180.000 ευρώ το πολύ για την αξία ακίνητης περιουσίας.
Παράλληλα οι ίδιες πληροφορίες μιλούν για πλαφόν στον αριθμό των πλειστηριασμών που θα γίνονται ανά έτος αν και ούτε οι τραπεζίτες, ούτε οι δανειστές υποστηρίζουν να βγουν «στο σφυρί» το 83% των κατοικιών που μπορεί να χάσουν την «ομπρέλα» του νόμου Κατσέλη.
Σαν εναλλακτική πρόταση ακούγεται (χωρίς να επιβεβαιώνεται) και η λύση να μην τύχουν προστασίας όσα δάνεια δίδονται από τώρα και στο εξής, αν και πρακτικά η «θυσία» αυτή ακούγεται κενή περιεχομένου, αφού πλέον δεν δίδονται νέα δάνεια. Τα όρια των συμβιβασμών που θα κάνει η κυβέρνηση θα αποφασιστούν στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που είναι προγραμματισμένη για το πρωί της Τρίτης στη Βουλή. Οπως αναφέρει, επίσης, η «Καθημερινή», η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπει ότι των πλειστηριασμών εξαιρούνται όσοι έχουν σωρευτικά:
Κατοικία αντικειμενικής αξίας 180.000 ευρώ για άγαμο. Το ποσό αυξάνεται για έγγαμους κατά 50.000 ευρώ και για κάθε παιδί –έως τρία το ανώτατο– κατά 25.000 ευρώ. Για 5μελή οικογένεια το ποσό ανέρχεται στα 305.000 ευρώ.
Εισόδημα το οποίο υπολογίζεται με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης (1.347 ευρώ τον μήνα για 4μελή οικογένεια), το οποίο πολλαπλασιάζεται με ένα συντελεστή 1,7 φέτος (27.478 ευρώ ετησίως), 1,6 το επόμενο έτος (25.862 ευρώ) και 1,5 στο τρίτο έτος (24.246 ευρώ). Με τον τρόπο αυτό, καλύπτεται από τους πλειστηριασμούς το 62%, το 56% και το 52% αντιστοίχως. Εναλλακτικά, προτείνεται να ανέλθει ο πολλαπλασιαστής στο 1,6 και να είναι σταθερός για τρία χρόνια. Επίσης, η Αθήνα προτείνει να γίνεται κάθε χρόνο αναθεώρηση του συστήματος, καθώς και επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης δικαστικών αποφάσεων για όσους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News