Κι εγένετο e-kyklos. Από το Σαββατοκύριακο βρίσκεται στον «αέρα» του Διαδικτύου η φερώνυμη ιστοσελίδα την οποία δημιούργησαν επιστήμονες και στελέχη από τον ευρύτερο χώρο του Κέντρου και απηχεί τους προβληματισμούς, τις αναλύσεις και τις προσεγγίσεις του Βαγγέλη Βενιζέλου. Θα μπορούσε κάποιος να πει οτι πρόκειται για μια άτυπη δεξαμενή σκέψης η οποία στηρίζει τη στρατηγική και τις θέσεις του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Το e-kyklos δεν έχει νομική μορφή και προσομοιάζει με ανοικτό πεδίο διατύπωσης θέσων και απόψεων που αντανακλούν στην επόμενη ημέρα με το τέλος της κρίσης.
Σε αυτό συνηγορεί η συμμετοχή των μέχρι στιγμής αρθρογράφων, οι οποίοι είχαν ή συνέβαλαν στην επεξεργασία θέσεων και πρωτοβουλιών όσο ο κ. Βενιζέλος ήταν στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Μεταξύ αυτών ο στενός του συνεργάτης Χρήστος Δερβένης, επικεφαλής του ΙΣΤΑΜΕ, ο εκδότης και στενός φίλος του κ. Βενιζέλου, Πέτρος Παπασαραντόπουλος, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρίνος Σκανδάμης, ο επικεφαλής της ΘΕΣΓΑΛ, Θανάσης Βακάλης, η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου, ο συντονιστής των PES-Activists, δικηγόρος Παναγιώτης Δουδώνης, ο προερχόμενος από το ΚΚΕ Εσωτερικού, Πέτρος Καβάσαλης κ.α.
Θέλουν, υποστηρίζουν, ο e-κύκλος να λειτουργεί ως forum που συμβάλλει στο να διατυπωθεί ένας ολοκληρωμένος δημόσιος λόγος για την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη και τον κόσμο. Ολοκληρωμένος σημαίνει μετατρέψιμος σε πολιτικές, θεσμικές, κοινωνικές, οικονομικές και τελικά αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, όπως λένε, για:
– ένα κανονικό και λειτουργικό κοινωνικό κράτος δικαίου
-μια ανταγωνιστική οικονομία που προσφέρει απασχόληση, παράγει πλεόνασμα, γεννά ευκαιρίες
– μια κοινωνία συνεκτική, αλληλέγγυα , ασφαλή και ανοικτή
– μια ισχυρή συλλογική εθνική ταυτότητα που δεν φοβάται να διεκδικεί τη θέση της μέσα στην Ευρώπη και στον κόσμο
Οι έχοντες την πρωτοβουλία, ως βασικό στόχο θέτουν την εκπόνηση ενός σχεδίου εθνικής ανασυγκρότησης ώστε να ξεπεραστεί η κρίση και να ξεκινήσει η ανάπτυξη. Θεωρούν ότι η εμπειρία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ανακύκλωσης του ιδιου πολιτικού λόγου,όπως εκφράζεται μέχρι τώρα, και πως το ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης το οποίο φιλοδοξούν να διαμορφώσουν θα υπερβαίνει το μνημόνιο.
Σε πολιτικό επίπεδο επιδίωξη είναι η ανασύνθεση του μεσαίου-κεντρώου χώρου στη βάση ενός φορέα ο οποιος θα εκφράζει το δημοκρατικό Κέντρο και θα εξισορροπεί ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι, κατά κάποιο τρόπο, ο τρίτος πόλος γύρω από την πολιτική πρόταση του οποίου θα προσδιοριστεί η περαιτέρω πορεία της χώρας.
Από τη Χαριλάου Τρικούπη κίνηση αυτή αντιμετωπίζεται με έντονη επιφυλακτικότητα δεδομένου ότι βρίσκονται σε εξέλιξη, έστω και με αργούς ρυθμούς, οι διεργασίες για την οργανωτική δομή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ενω εντείνονται οι διαδικασίες για την προετοιμασία της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης, τη άνοιξη, η οποία επιδιώκεται να αποτελέσει την αφετηρία για την ενιαία σοσιαλδημοκρατική Κεντροαριστερά. Επίσης επιφυλάξεις καταγράφονται κι από άλλα στελέχη και προσωπικότητες που προτάσσουν τη συμπόρευση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς καθώς υποστηρίζουν ότι προτεραιότητα θα πρέπει να είναι ο κοινός βηματισμός όλων κι όχι ατομικές διαδρομές επιβεβαίωσης.
Οσοι, πάντως, συμμετέχουν στο e-kyklos διαβεβαιώνουν ότι δεν επιθυμούν να θέσουν εμπόδια σε αυτήν την προσπάθεια αλλά κατα κύριο λόγο να διαμορφώσουν έναν «οδικό χάρτη» που θα επαναφέρει τη χώρα σε σταθερή ευρωπαϊκή πορεία ανακτώντας όσα έχασε στη κρίση εξ αιτίας της αλλοπρόσαλης πολιτικής των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News