Η, έστω και εξ ανάγκης, άτυπη εκλογική συμπόρευση Σοσιαλιστών και Ρεπουμπλικάνων στη Γαλλία και η αυξημένη συμμετοχή στις κάλπες μπορεί να απέτρεψαν μια νίκη του Εθνικού Μετώπου στις περιφερειακές εκλογές, αλλά δεν απομακρύνουν την ακροδεξιά παράταξη από την κεντρική πολιτική σκηνή. Ενισχυμένη με μια καλή επίδοση, η Μαρίν Λεπέν κοιτά πλέον σταθερά προς τις προεδρικές εκλογές του 2017, την ώρα που Κεντροαριστερά και Κεντροδεξιά αγωνιούν να βρουν πειστική απάντηση απέναντι της.
Το κόμμα του Νικολά Σαρκοζί, οι Ρεπουμπλικάνοι, απέσπασε τελικά επτά περιφέρειες και οι Σοσιαλιστές πέντε, ενώ μία, η Κορσική, πέρασε στα χέρια εθνικιστή υποψήφιου ανεξάρτητου από τα μεγαλύτερα κόμματα. Ακόμα και στις περιφέρειες που το Εθνικό Μέτωπο πήγε με τον αέρα του 40% του πρώτου γύρου δεν κατόρθωσε να βελτιώσει τα ποσοστά του.
«Εδώ σταματήσαμε την άνοδο του Εθνικού Μετώπου», δήλωσε ο συντηρητικός Ζαβιέ Μπερτράν, ο οποίος αναμετρήθηκε με την Λεπέν στην περιφέρεια του Πα-ντε-Καλαί στα βόρεια της χώρας. Παρά τις 15 μονάδες διαφοράς που είχε υπέρ της η Λεπέν, ο Μπερτράν ήταν αυτός που κέρδισε τον δεύτερο γύρο με περίπου 15 μονάδες (57% και 42,8% αντίστοιχα).
Μικρότερο το εύρος της ήττας για την ανιψιά της Λεπέν, Μαριόν, η οποία έχασε με 53,7% έναντι 46% από τον συντηρητικό δήμαρχο της Νίκαιας, Κριαστιάν Εστροζί, στη νότια Γαλλία. «Αυτές οι νίκες ντροπιάζουν τους νικητές», ήταν το σχόλιο της Μαριόν Λεπέν για την απόσυρση του σοσιαλιστή υποψήφιου που άνοιξε το δρόμο για τη νίκη του συντηρητικού.
«Τίποτα δεν θα μας σταματήσει», διαμηνύει η Λεπέν σε οπαδούς της και, καλώντας σε συστράτευση, θέτει στόχο τις προεδρικές του 2017
Τα αποτελέσματα όμως δείχνουν και μια συνολική υποχώρηση των Σοσιαλιστών που έχασαν περιφέρειες στις οποίες παραδοσιακά θεωρούσαν εκλογικά κάστρα, όπως για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες το Παρίσι.
Ωστόσο, όπως παρατηρεί το Reuters, το αποτέλεσμα δεν είναι νίκη για τους συντηρητικούς που φαίνονται αποδυναμωμένοι, ούτε και η ήττα που φοβούνταν οι Σοσιαλιστές που έχουν να αντιμετωπίσουν τα πολύ χαμηλά ποσοστά δημοφιλίας του Φρανσουά Ολάντ.
Καθοριστική για το τελικό αποτέλεσμα ήταν η αυξημένη προσέλευση. Ενώ στον πρώτο γύρο μόλις ένας στους δύο εκλογείς προσήλθε στις κάλπες, στον δεύτερο η προσέλευση αυξήθηκε κατά περίπου 7% έναντι του 2010 όταν στον αντίστοιχο γύρο η συμμετοχή ήταν 43%.
«Τίποτα δεν μας σταματά»
Για την ίδια τη Λεπέν, πάντως, όπως το έθεσε στις δηλώσεις της μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, είναι η αρχή ενός προσωπικού αγώνα προς το Μέγαρο των Ηλυσίων, στις προεδρικές εκλογές του 2017. Τις επόμενες εβδομάδες «θα κινητοποιήσω όλους τους Γάλλους, όλων των εθνικοτήτων, που θέλουν να έρθουν μαζί μας. Τίποτα δεν θα μας σταματήσει», είπε. Κατήγγειλε ακόμη ότι οι αντίπαλοί της προχώρησαν σε «καμπάνια δυσφήμισης που αποφασίστηκε στα παλάτια της (Γαλλικής) Δημοκρατίας».
Μετά την ψυχρολουσία του πρώτου γύρου και τα αποτελέσματα του δεύτερου, Σοσιαλιστές και Ρεπουμπλικάνοι τονίζουν ότι το Εθνικό Μέτωπο παραμένει ένας επικίνδυνος αντίπαλος.
Για τον Νικολά Σαρκοζί, η καλή επίδοση του Εθνικού Μετώπου στον πρώτο γύρο είναι «μια προειδοποίηση προς όλους τους πολιτικούς. Τώρα έχουμε χρόνο για βαθιές αναλύσεις για τις ανησυχίες των Γάλλων, που περιμένουν ακριβείς, στιβαρές απαντήσεις».
Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, που την περασμένη εβδομάδα είχε προειδοποιήσει ότι το Εθνικό Μέτωπο θα μπορούσε να οδηγήσει το έθνος σε «εμφύλιο πόλεμο», τώρα τονίζει ότι το FN εξακολουθεί να παραμένει «επικίνδυνο» παρά την ήττα του, και προέτρεψε τη χώρα να ενωθεί για να αντιμετωπίσει τον εξτρεμισμό. «Η Γαλλία, σε στιγμές αλήθειας, έχει πάντα βρει καταφύγιο στις αληθινές της αξίες», είπε ο Βαλς για να προσθέσει ότι δεν είναι ώρα για θριαμβολογίες.
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι – πρέπει να δράσουμε», είπε ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, σε οπαδούς του.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News