Κάτι παράξενο φαίνεται να συμβαίνει στον Αρκτικό Κύκλο -σύμφωνα με στοιχεία από δορυφόρους και επίγειους μετεωρολογικούς σταθμούς- και οι επιστήμονες δεν έχουν κάποια άλλη πρόσφορη εξήγηση πέρα από την κλιματική αλλαγή.
Αν μη τι άλλο, οι… 33 βαθμοί Κελσίου στη βόρεια Φινλανδία δεν αποτελούν μια φυσιολογική μέτρηση, τη στιγμή που μια μέση θερμοκρασία για την εποχή θα έπρεπε να κυμαίνεται μεταξύ 15 και 17 βαθμών της ίδιας κλίμακας μέτρησης.
Ετσι κι αλλιώς, οι αρκτικές θάλασσες εμφανίζουν υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες, που εμποδίζουν τον σχηματισμό νέων πάγων και δημιουργούν υποψίες ότι η κλιματική αλλαγή ίσως άρχισε ήδη να έχει χειρότερες επιπτώσεις των αναμενομένων.
Very rare: On Tuesday, Finland, Sweden, and Norway all saw temperatures reach at least 91 degrees (33 Celsius). h/t @EKMeteo. More info: https://t.co/nvIpJYo42o
— Capital Weather Gang (@capitalweather) July 18, 2018
Σχεδόν όλα τα προηγούμενα χρόνια, καθώς ο Ήλιος χάνεται στην κορυφή του βορείου ημισφαιρίου μετά τα μέσα Οκτωβρίου και η θερμοκρασία πέφτει λόγω της μείωσης της ηλιακής ακτινοβολίας, το νερό παγώνει και οι πάγοι αρχίζουν να επανακάμπτουν. Όχι, όμως, εφέτος. Ο επιπλέων αρκτικός πάγος συνεχίζει να λιώνει σαν μην έπεσε ποτέ ο Ήλιος.
Οι θερμοκρασίες του αέρα είναι πολλούς βαθμούς πάνω από τις αναμενόμενες, όπως αντίστοιχα και των αρκτικών υδάτων.
Today the summer temperature recorded +33.4°C in #Utsjoki #lapland so far, says @meteorologit. It's a record hot, warm weather in the north of #Finland. #summer #visitlapland pic.twitter.com/Hd8IXWyXY1
— Visit Lapland (@OurLapland) July 18, 2018
Η κατάσταση αυτή θεωρείται πιθανό ότι θα επιφέρει αναστατώσεις και στον καιρό της Ευρώπης, καθώς ο ζεστός αέρας θα σπρώχνει τον κρύο αέρα πιο νότια.
Οι αρκτικοί πάγοι έχουν μειωθεί σε έκταση πάνω από 30% μέσα στα τελευταία 25 χρόνια, ενώ το 2018 μπορεί να σημειώσουν νέο αρνητικό ρεκόρ. Αλλά και στην άλλη πλευρά της Γης, στην Ανταρκτική, οι πάγοι της θάλασσας λιώνουν πιο γρήγορα από το αναμενόμενο.
Τις τελευταίες ημέρες, οι μετεωρολογικές υπηρεσίες εξέδωσαν προειδοποιήσεις για ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και στη Σουηδία. Στην Ουψάλα, για παράδειγμα, σε απόσταση 70 χιλιομέτρων βόρεια της Στοκχόλμης, ο υδράργυρος έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ, επίσης στους 33 βαθμούς Κελσίου. Και κάπου εκεί, ήρθαν δεκάδες μέτωπα φωτιάς.
Στο έλεος των πυρκαγιών, λοιπόν, εκεί -όπου έχουν ξεσπάσει δεκάδες εστίες φωτιάς σε δασικές εκτάσεις- με την ξηρασία να τροφοδοτεί τις φλόγες σε ολόκληρη τη χώρα, η οποία ζήτησε τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.
Οι Αρχές δίνουν μάχη αυτή τη στιγμή με 44 μέτωπα και εξέδωσαν διαταγές εκκένωσης για τους κατοίκους των περιοχών που απειλούνται, ιδίως στις επαρχίες Γκόβλεμποργκ, Ίεμτλαντ και Νταλεκάρλι. Αρχικά, δεν υπήρχαν αναφορές για θύματα.
Δύο ιταλικά πυροσβεστικά αεροσκάφη όπως κι έξι ελικόπτερα από τη Νορβηγία εστάλησαν στα κεντρικά της χώρας, όπου μαίνονταν οι πυρκαγιές, ανακοίνωσε η σουηδική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας MSB.
Δύο πυρκαγιές ξέσπασαν επίσης στη σουηδική Λαπωνία. Επιπλέον, στα περίχωρα της πόλης Τζόκμοκ, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό, σημειώθηκαν πέντε πυρκαγιές.
«Την τελευταία φορά που είδαμε πυρκαγιές τέτοιας έκτασης ήταν πριν από 12 χρόνια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τόμας Άντερσον, διασώστης στην περιοχή.
Η MSB ζήτησε την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας ώστε να αποσταλούν ενισχύσεις, ιδίως πυροσβεστικά αεροσκάφη, εξαιτίας της έλλειψης εξοπλισμού αλλά και δυνάμεων.
«Η ξηρασία προκάλεσε σημαντικό αριθμό πυρκαγιών που ξέσπασαν ταυτόχρονα στα δάση» επισήμαναν οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών SOS Alarm σε ένα δελτίο Τύπου, διευκρινίζοντας ότι ο αριθμός τους το πιθανότερο θα αυξηθεί.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News