469
| Intimenews/ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Πού θα κινηθούν φέτος οι βάσεις εισαγωγής για ΑΕΙ και ΤΕΙ

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2018, 09:48

Πού θα κινηθούν φέτος οι βάσεις εισαγωγής για ΑΕΙ και ΤΕΙ

Protagon Team Protagon Team 16 Ιουλίου 2018, 09:48

Αυξομειώσεις των βάσεων ανάλογα με τη σχολή, με μικρή πτώση σε κάποιες από τις περιζήτητες σχολές αναμένονται φέτος.

Μετά τις εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας ότι θα αλλάξει το σύστημα εισαγωγής, οι μαθητές, ειδικά αυτοί της Α΄Λυκείου που πρώτοι θα κληθούν να δώσουν εξετάσεις με το νέο σύστημα, επιβαρύνθηκε το εξεταστικό κλίμα των φετινών πανελλαδικών.

Ερωτηματικό είναι η κίνηση των βάσεων στα ΤΕΙ όλης της χώρας λόγω των συγχωνεύσεών τους με τα πανεπιστήμια.

Όπως σημειώνει το Βήμα, πολλοί νέοι και νέες αναμένεται φέτος να μην επιδιώξουν με το ίδιο σθένος, όπως θα το έκαναν παλιά, την εισαγωγή τους στα περιφερειακά ή κεντρικά ΑΕΙ, προσδοκώντας την αναβάθμιση των ΤΕΙ της περιοχής τους και την απορρόφησή τους από ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Αναλυτικά πώς έχει η κατάσταση ανά πεδίο:

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο, των Ανθρωπιστικών Επιστημών, αναμένεται εικόνα που θα θυμίζει κατά πολύ την περσινή.

Στις περιζήτητες Νομικές Σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αναμένεται οριακή άνοδος μερικών δεκάδων μορίων, ενώ μία άνοδος γύρω στα 150 μόρια αναμένεται στις Ψυχολογίες.

Ωστόσο δεν υπάρχει εικόνα για σχολές που είναι κάτω από τα 14.000 μόρια γιατί σε αυτό το πεδίο το υπουργείο Παιδείας «μεταβίβασε» τα Παιδαγωγικά, τα οποία έως και πριν από δύο χρόνια ήταν απομονωμένα σε ένα επιστημονικό πεδίο.

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο, των Θετικών Επιστημών (Πολυτεχνεία, Φυσικομαθηματικές Σχολές) αναμένεται αισθητή πτώση που μπορεί να φτάσει και τα 600 μόρια.

Στις περιζήτητες Σχολές του πεδίου (κυρίως δηλαδή εκείνες του ΕΜΠ) η πτώση των βάσεων αναμένεται ότι θα είναι της τάξης των 200-300 μορίων. Στην επαρχία, όμως, η πτώση των βάσεων σε αυτό το πεδίο θα φτάσει τα 800-1.000 μόρια.

Τις κοινές Σχολές με το 4ο πεδίο (Οικονομία και Πληροφορική) θα τις διεκδικήσουν οι υποψήφιοι του 2ου πεδίου, καθώς εκείνοι των Θετικών Επιστημών είχαν φέτος πολύ πιο χαμηλές επιδόσεις στα μαθήματα στα οποία εξετάστηκαν.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο, αυτό των Επιστημών Υγείας, θα υπάρχει πτώση, αν και η Ιατρικής Αθηνών δεν αναμένεται να φτάσει το ψυχολογικό «φράγμα» των 19.000 μορίων.

Αισθητή πτώση των βάσεων αναμένεται ότι θα έχουν όλες οι Σχολές από 16.500 μόρια και πάνω. Η Φαρμακευτική και η Οδοντιατρική της Αθήνας θα κινηθούν στα 18.000 μόρια ίσως και λίγο χαμηλότερα. Πτώσεις βάσεων σε σχέση με πέρυσι αναμένεται όμως ότι θα έχουν και οι Σχολές κάτω από τα 16.500 μόρια.

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο η κίνηση των βάσεων αναμένεται να είναι αντίστοιχη με εκείνη του 2ου πεδίου. Στο πεδίο υπάρχει φέτος αύξηση του αριθμού των εισακτέων.

Φέτος αναμένονται αυξομειώσεις και μικρή άνοδος εισακτέων στις περιζήτητες Οικονομικές Σχολές, ειδικά σε σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και σε τμήματα όπως η Διοικητική Επιστήμη και Τεχνολογία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σχέσεις του Παντείου.

Η άνοδος βάσεων αναμένεται ότι θα καταγραφεί μόνο στις περιζήτητες Σχολές και πάνω από τα 17.000 μόρια (και θα είναι τις τάξης 100-200 μορίων). Κάτω από τα 16.000 μόρια, όμως, στο ίδιο πεδίο αναμένεται σταθερότητα στις βάσεις εισαγωγής του πεδίου ή και πτώση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...