Στην συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ την Πέμπτη στις Βρυξέλλες αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους αποκάλυψε ότι στη διάρκειας δύο ωρών συνάντηση τέθηκε το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη, των οκτώ τούρκων αξιωματικών στην Ελλάδα, αλλά και το θέμα των μουφτήδων.
Ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι συμφώνησε με τον έλληνα πρωθυπουργό να γίνουν προσπάθειες να αντιμετωπιστεί με καλή πρόθεση το θέμα των δύο στρατιωτικών, που κρατούνται χωρίς να τους έχουν αποδοθεί κατηγορίες.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε μόνο για παραβίαση συνόρων από την πλευρά των δύο στρατιωτικών και όχι για άλλη βαρύτερη ενέργεια.
«Ολοι ξέρουν την αποφασιστικότητά μας να καταπολεμήσουμε τους γκιουλενιστές. Το ξέρει και ο κ. Τσίπρας. Του εξήγησα την επιμονή μας για την έκδοση των οκτώ πραξικοπηματιών που διέφυγαν στην Ελλάδα. Βέβαια και εκείνος στέκεται στο θέμα των δύο στρατιωτικών που παραβίασαν τα σύνορα στην Αδριανούπολη.
» Για να κανονιστούν τα θέματα αυτά συμφωνήσαμε να κάνουμε προσπάθεια με καλή πρόθεση», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.
Κατά τον τούρκο πρόεδρο, με τον κ. Τσίπρα συζήτησε και το θέμα της αποκατάστασης του Φετιχιέ Τζαμί στην Αθήνα (είναι κοντά στους Αέρηδες, στην Πλάκα).
Ακόμη, κατά τον τούρκο πρόεδρο, «συζητήσαμε το θέμα της Δυτικής Θράκης. Υπενθυμίσαμε το ζήτημα του μουφτή, να μην γίνεται ορισμός, αλλά να εκλέγεται. Αν θέλει ο Θεός, θα γίνει. Δεν μου είπε όχι.
» Μου είπε ότι θα αλλάξουμε το σύστημα, θα καταργήσουμε το διορισμό του μουφτή. Οπότε ας περιμένουμε το πράσινο φως».
Την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν σε συνέντευξη Τύπου μετά την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, είπε ότι η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης για τους οκτώ τούρκους αποτελεί «πηγή ανησυχίας για την Τουρκία».
Πρόσθεσε ότι η Αγκυρα εκτιμά «τις καλές προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα».
«Πραγματοποιήσαμε μακρές και εκτενείς συναντήσεις για το θέμα της έκδοσης. Ήταν εποικοδομητικές συναντήσεις, αλλά εξετάζοντας την υπόθεση, βλέπουμε, δυστυχώς, ότι το ελληνικό σύστημα απονομής Δικαιοσύνης κινείτο την τελευταία διετία προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης των οκτώ στρατιωτικών. Αυτό είναι πηγή ανησυχίας για μας. Περιμένουμε [η Ελλάδα] να κάνει βήματα, που δεν θα κάνουν ευτυχείς τους πραξικοπηματίες», δήλωσε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News