Η φήμη του είχε προηγηθεί. Προτού, καν, τον γνωρίσουν οι πολλοί, οι λίγοι -οι insiders- άκουγαν γι’ αυτόν τα καλύτερα. Ο Ντέμης Νικολαΐδης μιλούσε για τον 17χρονο, τότε, Σωκράτη Παπασταθόπουλο λες και ήταν γιος του. Η ΑΕΚ είχε ανακαλύψει αυτόν τον ψηλόλιγνο νεαρό από την Καλαμάτα στον Απόλλωνα Πεταλιδίου, και το 2005 τον έκανε δικό της. Τον έστειλε στη Νίκη Βόλου, ως δανεικό, για να αποκτήσει εμπειρίες. Ο «μικρός» δεν χρειάστηκε παρά μόλις δέκα παιχνίδια για να της αποδείξει ότι ήταν έτοιμος να φορέσει τη βαριά της φανέλα. Επέστρεψε, πήρε (αμέσως) θέση βασικού και δεν την έχασε ποτέ.
Πώς να τη χάσει; Ο Σωκράτης κέρδιζε όλες τις μονομαχίες στον αέρα, έβγαινε πρώτος στην μπάλα, έπαιζε με τη σιγουριά του παίκτη που έχει φάει τα γήπεδα με το κουτάλι, διόρθωνε και τα λάθη των (πολύ πιο ώριμων) συμπαικτών του. Ηταν μόλις 18, όμως συμπεριφερόταν σαν ένας «φτασμένος» κεντρικός αμυντικός. Κάτι το σπάνιο ταλέντο του, κάτι τα οικονομικά προβλήματα της ΑΕΚ εκείνη την εποχή, 38 ματς αργότερα (1η Αυγούστου 2008) βρέθηκε στην Τζένοα, έναντι 3,8 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό το παιδί με το ευγενικό χαμόγελο, θαρρείς πως γεννήθηκε έτοιμο να παίξει ποδόσφαιρο στο υψηλότερο επίπεδο.
HE’S HERE ? #SOKRATIS pic.twitter.com/fnVp54fjto
— Arsenal FC (@Arsenal) 2 Ιουλίου 2018
Ακριβώς εκεί βρέθηκε έπειτα από δυο εξαιρετικές σεζόν στη Γένοβα: στη μεγάλη Μίλαν. Πίσω από το θρυλικό «δίδυμο» Τζενάρο Γκατούζο – Αντρέα Πίρλο. Συμπαίκτης του Ρομπίνιο και του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Στο Μιλάνο, όμως, δεν έμεινε για πολύ. Οι «ροσονέρι» ήταν η μόνη ομάδα στην καριέρα του που δεν εκτίμησε τα τεράστια προσόντα του – και το μετάνοιωσε πικρά. Την επόμενη χρονιά ο Σωκράτης κατέφθασε στη χώρα όπου έμελλε να κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση: τη Γερμανία. Φόρεσε τη φανέλα της Βέρντερ Βρέμης και, στη συνέχεια, της Μπορούσια Ντόρτμουντ. Το 2013 τον απέκτησε έναντι 9,9 εκατομμυρίων ευρώ (ήταν η δεύτερη ακριβότερη μετεγγραφή έλληνα ποδοσφαιριστή πίσω από εκείνη του Γιούρκα Σεϊταρίδη στην Ντινάμο Μόσχας) και, τώρα, τον παραχώρησε στην Αρσεναλ με 17 εκατ. ευρώ.
Είναι εκπληκτικό! Ο Παπασταθόπουλος έχει «υποχρεώσει» πέντε συλλόγους των σπουδαιότερων πρωταθλημάτων της Ευρώπης να πληρώσουν την προηγούμενη ομάδα του για να τον αποκτήσουν: την Τζένοα, τη Μίλαν, τη Βέρντερ, την Ντόρτμουντ και την Αρσεναλ. Και, με εξαίρεση τη Μίλαν, όπου κι αν πήγε, δεν βρέθηκε προπονητής που να μην τον εμπιστευθεί, να μην του δώσει φανέλα βασικού. Στην τελευταία του δουλειά, στην Μπορούσια, συνεργάστηκε με τέσσερις τεχνικούς. Πρώτα με τον Γίργκεν Κλοπ, τον άνθρωπο που τον έφερε στο Ντόρτμουντ. Επειτα με τον Τόμας Τούχελ, που τον ώθησε να βελτιώσει το παιχνίδι του στην επίθεση. Και πέρυσι, με τον Πέτερ Μπος και τον Πέτερ Στέγκερ. Με όλες τις… κυβερνήσεις, ο Σωκράτης ήταν η κολώνα της άμυνας της Μπορούσια. Εσχάτως, και ο αρχηγός της ομάδας.
Οι οπαδοί του γερμανικού συλλόγου τον λάτρεψαν από την πρώτη στιγμή. Πρώτα ως χαρακτήρα. Ακόμη θυμούνται την παρθενική του εμφάνιση στο προπονητήριο της ομάδας, λίγο καιρό αφότου είχε εισπράξει μια γερή προκαταβολή για το νέο του συμβόλαιο. Οδηγούσε ένα FIAT «πεντακοσαράκι». Τους έκανε φοβερή εντύπωση. Οχι μόνον επειδή ο ύψους 1,85 αθλητής χώρεσε σε αυτό, αλλά -κυρίως- γιατί οι συμπαίκτες του οδηγούσαν πολυτελή και πανάκριβα αυτοκίνητα. Μέχρι και Λαμποργκίνι (ο Ομπαμεγιάνγκ). Ο Σωκράτης ποτέ δεν υιοθέτησε το life-style που λανσάρουν οι διάσημοι συνάδελφοί του.
Ολα του καλά και άγια, εκτός από το όνομά του. Papastathopoulos! Πώς να το προφέρει, ο φουκαράς ο Γερμανός; Στα εντός έδρας ματς της Ντόρτμουντ, στο «Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ», ο εκφωνητής του σταδίου αναγγέλλει το μικρό όνομα του παίκτη, ώστε να ανταποκριθούν οι θεατές φωνάζοντας το επώνυμό του. Στην περίπτωση του «δικού μας», αυτό το τελετουργικό αντιστράφηκε. Ο εκφωνητής έλεγε το παρατσούκλι του («Papa») και το κοινό απαντούσε: «Sokratis». Το Papastathopoulos δεν θα κάνει καριέρα, ούτε στο Λονδίνο. Ο 30χρονος στόπερ το ξεκαθάρισε, ήδη, από τον επίσημο λογαριασμό της Αρσεναλ στο Twitter, ότι μπορούν να τον φωνάζουν «Papa», όπως οι συμπαίκτες στην παλιά του ομάδα.
Ο Παπασταθόπουλος, ο οποίος τον Ιανουάριο του 2017 είχε ψηφιστεί ως ο καλύτερος αμυντικός του γερμανικού πρωταθλήματος, ανέβηκε τα σκαλιά της επαγγελματικής του καριέρας… τρέχοντας. Το οφείλει στο ταλέντο του -αυτό που έκανε τον Ρεχάγκελ (ο Οτο δύσκολα έδινε ευκαιρίες σε πιτσιρικάδες) να τον καλέσει στην Εθνική μόλις στα 20 του χρόνια- αλλά και στον επαγγελματισμό του, που δεν συναντάς συχνά σε έλληνα παίκτη. Οι προπονητές του τον αγκάλιαζαν και του έδιναν συγχαρητήρια, όμως εκείνος έβλεπε κάθε του παιχνίδι ξανά και ξανά, σε dvd, προκειμένου να εντοπίσει και να διορθώσει τα λάθη του.
Η Αρσεναλ τον υποδέχθηκε χθες (Δευτέρα) με ένα εκπληκτικό βιντεάκι δυο λεπτών, εμπνευσμένο από την αρχαία Ελλάδα, το οποίο τον παρουσιάζει ως πολέμαρχο. Οπως ανακοίνωσε ο σύλλογος του Λονδίνου, θα φοράει τη φανέλα με το νούμερο 5. Σύμφωνα με την Telegraph το συμβόλαιό του θα είναι τριετές, με συνολικές «καθαρές» αποδοχές 19 εκατομμυρίων ευρώ. Με μέση αμοιβή 6,333 εκατ. ευρώ το χρόνο, θα είναι ο δεύτερος πιο καλοπληρωμένος έλληνας αθλητής σε όλα τα σπορ. Ο πρώτος είναι -ποιος άλλος;- ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.
Στην Αρσεναλ ο «Παπ» θα συναντήσει τον Κώστα Μαυροπάνο, τον πρώην στόπερ του ΠΑΣ Γιάννενα που τον περασμένο Απρίλιο έκανε το ντεμπούτο του, στον αγώνα των «Κανονιέρηδων» εναντίον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αυτό το καλοκαίρι μπορεί να πιάσει δουλειά στην Αγγλία και ο Διόσκουρος του Παπασταθόπουλου στην Εθνική, Κώστας Μανωλάς. Ο Παναγιώτης Ρέτσος, μάλλον, θα παίξει και τη νέα σεζόν στη Γερμανία. Εκτός από αλουμίνιο, ψάρια και ελιές, η Ελλάδα εξάγει και κεντρικούς αμυντικούς.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News