524
1η Ιουλίου, Πόλη του Μεξικού: ο λαός που μίλησε στην κάλπη βοά στην πλατεία: «Πρόεδρος! Πρόεδρος! Ο Ομπραδόρ είναι πρόεδρος!» | REUTERS / Goran Tomasevic

Οι Μεξικανοί γλέντησαν με την ψυχή τους τη νίκη του Ομπραδόρ

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2018, 17:28
1η Ιουλίου, Πόλη του Μεξικού: ο λαός που μίλησε στην κάλπη βοά στην πλατεία: «Πρόεδρος! Πρόεδρος! Ο Ομπραδόρ είναι πρόεδρος!»
|REUTERS / Goran Tomasevic

Οι Μεξικανοί γλέντησαν με την ψυχή τους τη νίκη του Ομπραδόρ

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2018, 17:28

Ο μεξικανικός λαός, πάντα ενθουσιώδης και «έξω καρδιά», ξεχύθηκε στους δρόμους με τις σημαίες του και με τα κασκόλ του, με τις φωνές και τα πανηγύρια του – και όχι για ποδοσφαιρικά μεγαλεία, αφού η Εθνική τού Μεξικού όχι μόνο δεν είχε προκριθεί στις «8 καλύτερες» ομάδες του Μουντιάλ το βράδυ της περασμένης Κυριακής, αλλά δεν είχε καν προλάβει να αντιμετωπίσει τη Βραζιλία.

Την περασμένη Κυριακή οι Μεξικανοί γιόρταζαν άλλον θρίαμβο: τη νίκη του κεντροαριστερού υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές Αντρες Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ.

2018-07-02T055854Z_404723394_RC18A8E5B270_RTRMADP_3_MEXICO-ELECTION
Ξημερώματα 2ας Ιουλίου: οι οπαδοί του Ομπραδόρ έχουν πανηγυρίσει ήδη με την ψυχή τους τη νίκη του κεντροαριστερού πολιτικού, μα δεν εγκαταλείπουν την κεντρική πλατεία της μεξικανικής πρωτεύουσας, την Τζόκαλο (REUTERS / Gustavo Graf)

«Ακόμη δεν μπορώ να το πιστέψω» έλεγε ο 47χρονος Βίκτορ Γκόμεζ, ένας από τους χιλιάδες οπαδούς του Ομπραδόρ που κατέκλυσαν τους δημόσιους χώρους στο κέντρο της Πόλης του Μεξικού τη νύχτα της Κυριακής 1 Ιουλίου. «Μέσα σε τόσα χρόνια κυνισμού, κλεψιάς, ψεύδους και υποκρισίας έχουμε δει στην κυριολεξία τα πάντα. Θέλω να πιστεύω ότι τα πράγματα είναι δυνατόν να αλλάξουν…»

Σαν τον Γκόμεζ και γύρω του, μεταδίδει ο Guardian, ήταν χιλιάδες οι αλαλάζοντες, τα συνθήματα υπέρ του Ομπραδόρ δονούσαν την ατμόσφαιρα: «Πρόεδρος! Πρόεδρος! Ο Ομπραδόρ είναι πρόεδρος!»

Στην κεντρική πλατεία της μεξικανικής πρωτεύουσας, την Τζόκαλο, ο κόσμος συνωστιζόταν για να ακούσει την πανηγυρική μετεκλογική ομιλία του Ομπραδόρ. Ενθουσιάστηκαν ακόμη περισσότερο σαν τον άκουσαν να ορκίζεται ότι θα μεταμορφώσει το Μεξικό, ότι θα κυβερνήσει προς το συμφέρον «των φτωχών και των λησμονημένων».

2018-07-02T072410Z_563504314_RC1180DEB8F0_RTRMADP_3_MEXICO-ELECTION
Η νεολαία  πρωτοστάτησε στα μετεκλογικά πανηγύρια (REUTERS / Goran Tomasevic)

«Είμαι τόσο μα τόσο χαρούμενος!» – ο Αντόνιο Χερνάντεζ Βάσκεζ, 63 χρόνων, επιτηδευματίας, στήριξε, όπως λέει, τον Ομπραδόρ εξαρχής, από τις προεδρικές εκλογές του 2006. «Τώρα έχουμε τον άνθρωπο που θέλουμε» λέει, «είναι η πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια που έχουμε πρόεδρο έναν τίμιο και ακέραιο άνθρωπο που θα αλλάξει προς το καλύτερο το Μεξικό».

Κόρνες, κλάξον, μαρσαρίσματα, φωνές, στριμωξίδι, πανδαιμόνιο στην Πόλη του Μεξικού: «Αυτή είναι μία ιστορική ημέρα για εμάς» λέει ο Λουίζ Γκεράρδο, 23 χρόνων, καθηγητής Αγγλικής. «Εχουμε τη δυνατότητα να αισιοδοξούμε».

«Μας προσφέρει την προοπτική μιας καλύτερης ζωής, καλύτερης για όλους μας» λέει ο Εκερτ Μπάκα, 33 χρόνων, επιχειρηματίας, θεωρώντας ότι ο Ομπραδόρ θα συντρέξει τους φτωχούς ανθρώπους οι οποίοι στο Μεξικό είναι 53 εκατομμύρια ψυχές.

2018-07-02T051831Z_197615465_RC1C880F3D80_RTRMADP_3_MEXICO-ELECTION
Ο πυρετός της πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής λάμπει στα μάτια του φτωχού λαού του Μεξικού (REUTERS / Gustavo Graf)

Ο Μπάκα κρατούσε μια πινακίδα με συνθήματα του Ομπραδόρ. Το ένα σύνθημα ήταν το «Αγκαλιές, όχι κουμπούρια» (μία αναφορά στην πολιτική δέσμευση του νέου προέδρου για τερματισμό του 11ετούς πολέμου μεταξύ του κράτους και των συμμοριών των ναρκεμπόρων, η οποία έχει αιματοκυλίσει τη χώρα). Και το άλλο ήταν το «Η αλλαγή άρχισε ήδη».

Ωστόσο από τις τρελές φιέστες δεν έλειψε και ο ρεαλισμός: «Γνωρίζουμε ότι κάναμε ένα μικρό βήμα, ότι ο πρόεδρος δεν μπορεί ως διά μαγείας να εξαλείψει τη διαφθορά» λέει ο Ξαβιέ Χιμένεζ, 47 χρόνων, ηθοποιός. «Η εκλογή του ήταν σημαντική αλλαγή, η χώρα μας την είχε απελπισμένα ανάγκη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...