Εκτακτη σύνοδος ευρωπαϊκών κρατών που κυρίως αντιμετωπίζουν τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές συγκαλείται αυτή την Κυριακή στις Βρυξέλλες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συμμετέχουν σε επίπεδο ηγετών η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Αυστρία, η Μάλτα, η Ελλάδα και η Βουλγαρία, όπως και ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Αντικείμενο της συνόδου θα είναι η παράνομη μετανάστευση και η ενίσχυση της Συμφωνίας του Δουβλίνου αλλά και της Frontex. Διεξάγεται λίγες ημέρες πριν από την τακτική Σύνοδο Κορυφής την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
Την διεξαγωγή επιβεβαίωσε και ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς σε δηλώσεις του από τη Βαυαρία. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για το γεγονός ότι οι έλεγχοι στα εθνικά σύνορα θα ενισχυθούν σε όλη την Ευρώπη, ξεκινώντας από τη Γερμανία» είπε.
Η σύνοδος έρχεται σε μια χρονική στιγμή που το Μεταναστευτικό είναι και πάλι στο προσκήνιο.
Από τη μία πλευρά, η νέα ιταλική κυβέρνηση τηρεί σκληρή γραμμή και δεν δέχεται πλέον πλοία αφρικανών μεταναστών και προσφύγων στη χώρα.
Από την άλλη πλευρά η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ πιέζεται από τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ. Ο στενός της πολιτικός σύμμαχος ουσιαστικά έχει βάλει τελεσίγραφο στην καγκελάριο για αλλαγή πολιτικής, η οποία επιμένει στην ευρωπαϊκή λύση για το ζήτημα.
Σχέδια για off-shore κέντρα φιλοξενίας
Εν τω μεταξύ, το προσχέδιο της συμφωνίας που παρουσίασε την Τρίτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προβλέπει «πλατφόρμες αποβίβασης» σε χώρες εκτός ΕΕ, στις οποίες θα μεταφέρονται οι διασωθέντες από τα ναυάγια στη Μεσόγειο.
Στα κέντρα αυτά θα γίνεται ο διαχωρισμός ανάμεσα σε όσους δικαιούνται άσυλο στην ΕΕ και σε όσους μεταναστεύουν μόνο για οικονομικούς λόγους.
Σύμφωνα πάντα με το προσχέδιο, τα κέντρα θα λειτουργούν με τη συνεργασία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, αλλά είναι άγνωστο αν συμφωνούν οι οργανισμοί.
Δεν γίνεται επίσης καμία αναφορά για το πού θα τοποθετηθούν τα κέντρα αυτά, αν και συζητούνται η Αλβανία και η Τυνησία.
Η ιδέα αυτών των off-shore κέντρων προσωρινής κράτησης θυμίζει αρκετά την περίπτωση της Αυστραλίας που κρατά σε νησιά που απέχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα από τις ακτές της όσους προσπαθούν να φτάσουν στις ακτές της. Οι συνθήκες κράτησης είναι τραγικές, όπως έχουν καταγγείλει διεθνείς οργανισμοί.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News