Και βέβαια, κανείς δεν γίνεται πρόσφυγας με τη θέλησή του.
Παγκοσμίως 68,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βιώσει μια προσωπική τραγωδία ξεριζωμού, αφού έχουν χάσει το σπίτι τους ή και τη χώρα τους εξαιτίας του πολέμου όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΟΗΕ. Για να αντιληφθεί κάποιος τη διόγκωση του προβλήματος μέσα σε μία δεκαετία μόνο, ας υπενθυμιστεί ότι το 2007 ο αριθμός αυτής της κατηγορίας κατατρεγμένων από τον πόλεμο ή τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης ήταν «μόλις» 42 εκατομμύρια άνθρωποι.
Μάλιστα ο αριθμός όσων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους ανήλθε το 2017 σε 16,2 εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο, που είναι αριθμός-ρεκόρ, όπως σημειώνει και ο Guardian. Σημειωτέον δε ότι την αβίωτη κατάσταση του ξεριζωμού κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους δεν την αντιμετωπίζουν πρώτη φορά στη ζωή τους.
Αυτός ο συγκλονιστικός αριθμός των 68,5 εκατομμυρίων ανθρώπων αναλύεται σε 25,4 εκατομμύρια πρόσφυγες, σε 40 εκατομμύρια ξεριζωμένους που συνεχίζουν όμως να διαβιούν εντός της χώρας τους και σε 3,1 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν ζητήσει άσυλο σε άλλη χώρα. Η αύξηση του αριθμού τους συνέβη παρά την επιστροφή 5 εκατομμυρίων προσφύγων στις χώρες προέλευσής τους.
Βάσει στοιχείων της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ, αν εξαιρεθούν οι μονίμως πρόσφυγες Παλαιστίνιοι, πέντε χώρες παρήγαγαν τα δύο τρίτα των προσφύγων: η Συρία (6,3 εκατομμύρια) , το Αφγανιστάν (2,6 εκατομμύρια), το Νότιο Σουδάν (2,4 εκατομμύρια), η Μιανμάρ (1,2 εκατομμύρια) και η Σομαλία (986 χιλιάδες).
Οπως είπε η ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί με την ιδιότητα της ειδικής απεσταλμένης της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, θα υπάρξουν τρομακτικές συνέπειες σε ανθρώπινο δυναμικό εξαιτίας της ανεπαρκούς βοήθειας προς τους πρόσφυγες.
Η κ. Τζολί κατά τη διάρκεια επίσκεψής της την περασμένη Κυριακή στο προσφυγικό στρατόπεδο Ντομίζ στο Ιράκ, όπου έχει συγκεντρωθεί ένας πληθυσμός 33.000 Σύρων, δήλωσε ότι υπάρχει πρόβλημα υποχρηματοδότησης στο πρόγραμμα βοήθειας εν συγκρίσει με το περασμένο έτος. «Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες τι σημαίνει αυτό» είπε, «θα υπάρξουν τρομαχτικές συνέπειες σε ανθρώπινο δυναμικό, αφού γι’ αυτούς δεν θα είναι επαρκής η ιατρική περίθαλψη». Ειδικά για τις γυναίκες και τα παιδιά είπε ότι είναι υποομάδες ευάλωτες στη σεξουαλική βία, στερούμενες την εκπαίδευση. «Και εμείς χαραμίζουμε την ευκαιρία μιας επένδυσης στους πρόσφυγες, δηλαδή να τους βοηθήσουμε να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και έτσι να υποστηρίξουμε τις οικογένειές τους».
Η τραγική Συρία
Ειδικά ο πόλεμος στη Συρία, ως το τέλος του 2017 είχε προκαλέσει τον βίαιο ξεριζωμό 12,6 εκατομμυρίων ανθρώπων, με 6,3 εκατομμύρια από αυτούς να καταλήγουν στην προσφυγιά και 146.700 να ζητούν άσυλο σε άλλες χώρες. Φυσικά, όσο ο πόλεμος μαίνεται, η Συρία συνεχίζει να είναι πρωταθλήτρια στον βίαιο ξεριζωμό ανθρώπων παγκοσμίως. Παράλληλα με τη διόγκωση του προσφυγικού προβλήματος στη Μέση Ανατολή κατά το 2017, προσφυγικές ροές παρατηρήθηκαν και στην Αμερική (αιτήσεις ασύλου σε Μεξικό και Ηνωμένες Πολιτείες, διαφυγή-διασπορά Βενεζουελάνων στις όμορες χώρες.)
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News