Στο παρελθόν των διαιρέσεων στα Βαλκάνια και το κοινό μέλλον της ειρήνης αναφέρθηκαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ κατά την υπογραφή της συμφωνίας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.
Οι δύο ηγέτες στους χαιρετισμούς τους τόνισαν με τη συμφωνία μπήκε τέλος σε προβλήματα που ταλάνιζαν τις δύο χώρες.
«Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ, φίλε και γείτονα Ζόραν» είπε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας τις δηλώσεις του, «βρισκόμαστε στο δικό μας ραντεβού με την Ιστορία, βρισκόμαστε σε ένα σημείο που το έχουν διαβεί νικητές και ηττημένοι, βρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας Ιστορίας».
«Βρισκόμαστε και οι δυο εδώ για να πράξουμε το πατριωτικό μας καθήκον , δεν ανταμώνουμε για να θρηνήσουμε τις ήττες του παρελθόντος» πρόσθεσε.
«Οι ευαισθησίες των λαών μας υπήρξαν οδηγός για την υπογραφή αυτής της συμφωνίας», τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός. Η βιωσιμότητα μιας συμφωνίας δεν εξαντλείται στη νομική της διάσταση, συμπλήρωσε ακόμη και είπε ότι «έχουμε ιστορική ευθύνη να μην αφήσουμε αυτό το βήμα που κάνουμε να μείνει μετέωρο».
«Όταν συναντηθήκαμε πριν από 6 μήνες στο Νταβός, Ζόραν, πολύ λίγοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρουμε», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και ευχαρίστησε τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών και τον ΟΗΕ στους οποίους οφείλεται η σημερινή παρουσία των δύο πρωθυπουργών στις Πρέσπες.
Ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε ακόμη την αγάπη του για τη βαλκανική μουσική που τραγουδιέται σε όλες τις γλώσσες της περιοχής. «Στην τεράστια παράδοση της βαλκανικής μουσικής εξέχουσα θέση έχουν τα μοιρολόγια αλλά και τα τραγούδια χαράς. Ενα τέτοιο τραγούδι ξεκινάμε να γράφουμε εδώ μαζί στις Πρέσπες και στόχος μας είναι αυτό το τραγούδι της χαράς να τραγουδιέται από πολλές γενιές μετά, στη γλώσσα μας και στη γλώσσα σας», είπε.
Ζάεφ: «Να οικοδομήσουμε την ευημερία»
«Αξιότιμε φίλε Αλέξη», άνοιξε την παρέμβασή του ο Ζόραν Ζάεφ και χαιρέτησε τους αξιωματούχους που συμμετέχουν στην τελετή.
Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα χωρίς θάρρος, είπε χρησιμοποιώντας αποφθέγματα του Αριστοτέλη και χαρακτήρισε στρατηγικής σημασίας τη συμφωνία των δύο χωρών. «Βάλαμε τέλος σε μακροχρόνια προβλήματα που επιδείνωναν τις διμερείς σχέσεις» πρόσθεσε.
Ο κ. Ζάεφ επισήμανε ακόμη ότι από αυτές τις τρεις δεκαετίες «διδαχτήκαμε σημαντικά πράγματα» και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να διδασκόμαστε από την ιστορία.
«Οι χώρες πρέπει να ζουν σε ειρήνη γιατί διαφορετικά υποφέρει ο κόσμος, η συμφωνία αποτελεί ενθάρρυνση για τη βελτίωση των σχέσεων και της ζωής των πολιτών» τόνισε και συμπλήρωσε «οικοδομούμε φιλία μεταξύ των δύο χωρών, θα είμαστε εταίροι και σύμμαχοι».
«Να οικοδομήσουμε ευημερία μέσω ισχυρότερης συνεργασίας» τόνισε και πρόσθεσε: «Είδαμε ότι από την απομόνωση καμία χώρα δεν είχε όφελος».
«Οι πολίτες μας επιθυμούν τη δημοκρατία» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Ζάεφ, «η ευρωπαϊκή αντίληψη αποτελεί δημοκρατική έκφραση, οι Έλληνες, οι Μακεδόνες, οι Ευρωπαίοι είναι πιο ισχυροί απέναντι στην ξενοφοβία».
«Εμείς αποφασίσαμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και να κοιτάξουμε το μέλλον, είμαστε περήφανοι για αυτή τη συμφωνία που θα μας ενώνει και σήμερα και πάντα» υπογράμμισε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News