Τρως μια μπουκιά και… βγάζεις μαύρη γλώσσα και τις πιο αστείες φωτογραφίες για το Instagram. Μετά πας στη βρύση, ξεπλένεις χέρια και στόμα και όλα καλά, δεν έχει μείνει τίποτα. Παρ’ όλα αυτά το μαύρο παγωτό γνωστής ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας αναστάτωσε πρόσφατα τα social media.
Και τα αναστάτωσε γιατί ο ενεργός φυτικός άνθρακας που περιέχει το συγκεκριμένο παγωτό δεν βάφει μόνο την είσοδο του γαστρεντερικού σωλήνα, δηλαδή χείλη, γλώσσα και ουρανίσκο, αλλά και την έξοδό του επίσης και, κυρίως, τις κενώσεις. Και νάτο το πρόβλημα.
Γιατρός της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών έγραψε στο Facebook ότι είχαν περιστατικό παιδιού που νοσηλεύτηκε επί τριήμερο και παρ’ ολίγον να υποστεί νάρκωση και γαστροσκόπηση γιατί, παρά το λεπτομερές ιστορικό, οι γονείς δεν ανέφεραν τη βρώση του παγωτού. Δεν είναι το μοναδικό περιστατικό. Και άλλοι, μικροί και μεγάλοι, κατέληξαν στο νοσοκομείο με το φόβο της γαστρορραγίας, όταν είδαν μαύρες κενώσεις, έχοντας ξεχάσει ότι την προηγούμενη ημέρα είχαν φάει ένα μαύρο παγωτό.
Αναμφίβολα είναι κάπως τρομακτικά τα μαύρα κόπρανα, αλλά όχι περισσότερο από το να βάψεις κόκκινη την τουαλέτα γιατί έφαγες παντζάρια και το ξέχασες, κίτρινη γιατί πίνεις βιταμίνες Β και το ξέχασες επίσης, ή, πράσινη γιατί το παράκανες με τις μαρουλοσαλάτες.
Οπότε, αν και δεν μυρίζουν ο ιδρώτας, τα ούρα και η αναπνοή, όπως συμβαίνει όταν φας κάποιο από τα υπόλοιπα, άνετα μπορείς να κατατάξεις τα παντζάρια και το μαύρο παγωτό στα «αντικοινωνικά» τρόφιμα μαζί με τα σκόρδα, τα κρεμμύδια, τα σπαράγγια και βεβαίως τον παστουρμά, που μπορεί να πάρει τον τίτλο του «βασιλιά» της συγκεκριμένης ομάδας. Αλλά να τα αποκλείσεις κιόλας, είναι αναμφίβολα υπερβολικό και υπερπροστατευτικό και ως γνωστόν η υπερβολική προστασία -ειδικά των παιδιών- οδηγεί στα αντίθετα αποτελέσματα.
Ας βαφτίσουμε, λοιπόν, «αντικοινωνικό» και τον ενεργό φυτικό άνθρακα αφού «τρομάζει» κάποιους – αλλά «φοβιστική» είναι μόνο η μία του πλευρά. Από την άλλη, το απόλυτα μαύρο είναι μία από τις μεγαλύτερες τάσεις στα τρόφιμα τα τελευταία χρόνια και ο ενεργός φυτικός άνθρακας είναι εξίσου υπεύθυνος με το μελάνι της σουπιάς για την τάση αυτή.
Αν ρίξετε μια ματιά στο Instagram, είναι προφανές ότι το μαύρο φαγητό είναι παντού. Μαύρα χάμπουργκερ, ζυμαρικά, σούπες, πίτσες και παγωτά μέχρι αναψυκτικά και κοκτέιλ, όλα total black, ίσως είναι μια γκόθικ απάντηση στην πανταχού παρούσα τάση «ουράνιο τόξο».
Γνωστός από την αρχαιότητα, ο ενεργός φυτικός άνθρακας ήταν φάρμακο που χρησιμοποιούσαν Αιγύπτιοι, Ελληνες και ιθαγενείς της αμερικανικής ηπείρου ως αποτοξινωτικό. Πολύ αργότερα, στις αρχές του 19ου αιώνα, δύο Γάλλοι, ο χημικός Μισέλ Μπερτράν και ο γιατρός Πιερ Φλερούς Τουερί (από διαφορετικούς δρόμους ο καθένας), πειραματίστηκαν και απέδειξαν ότι μπορεί να δεσμεύσει δηλητήρια στον γαστρεντερικό σωλήνα. Και εδώ βρίσκεται το κλειδί.
Επίσης γνωστός και ως τέφρα καρύδας, αφού παράγεται κυρίως από καρύδα (επίσης από φλοιό καρυδιάς, μπαμπού, κ.ά.), ο ενεργός φυτικός άνθρακας είναι στην ουσία μία άοσμη, άγευστη, μη τοξική μαύρη πούδρα με αμέτρητους μικροσκοπικούς πόρους στην επιφάνεια των κόκκων της, χάρη στους οποίους έχει την ικανότητα να απορροφά και να δεσμεύει τοξικές ουσίες. Προϊόν 100% φυσικό, χρησιμοποιείται κυρίως στα νοσοκομεία αλλά και στα σπίτια (τα γνωστά καρβουνάκια για τον μετεωρισμό και τη δυσπεψία) ως αντίδοτο σε δηλητηριάσεις.
Χρησιμοποιείται, όμως, επίσης από γιατρούς της αγιουβέρδα και, γενικά, εναλλακτικούς θεραπευτές και οπαδούς της υγιεινής διατροφής, που υποστηρίζουν ότι τα χαπάκια ή η σκόνη ενεργού φυτικού άνθρακα διαλυμένη σε νερό (ανάμεσα στους πιο ένθερμους υποστηρικτές της αποτοξίνωσης με άνθρακα είναι και η Γκουίνεθ Πάλτροου) είναι κάτι σαν πανάκεια για τα πάντα: με τη χρήση τους μπορούν να αντιμετωπιστούν οι παρενέργειες τροφικής δηλητηρίασης και το hangover μέχρι και να «παταχθούν» οι υψηλές τιμές της χοληστερόλης…
Υπερβολές. Οπως πάντα, όμως, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Αν τρως δέκα μαύρα παγωτά στην καθισιά σου μπορεί να αισθανθείς παρενέργειες. Ποια υπερβολή όμως δεν είναι κακή; Μήπως είναι ακίνδυνο να φάει κανείς δέκα πάλευκα παγωτά;
«Σε μικρές ποσότητες, ο ενεργός άνθρακας είναι απολύτως ασφαλής για κατανάλωση» γράφει το Eater. Και στο μαύρο παγωτό, που έχει γίνει της μόδας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, μπαίνει απειροελάχιστη ποσότητα.
Στην ιστοσελίδα της, εξάλλου, η γαλακτοβιομηχανία ενημερώνει τους καταναλωτές ότι «το μαύρο χρώμα του φυτικού άνθρακα είναι εμφανές και μετά τη διαδικασία της πέψης και είναι απόλυτα φυσιολογικό να παρατηρηθούν κενώσεις μαύρου χρώματος μετά την κατανάλωση τροφών με φυτικό ενεργό άνθρακα».
Ακόμη τονίζει ότι «η κατανάλωση του ενεργού άνθρακα δεν συνιστά σε καμία περίπτωση κίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό, αντιθέτως ενισχύει την αποτοξίνωση». Ενημερωτικό αυτοκόλλητο υπάρχει επίσης και στα ψυγεία της εταιρείας.
Σημειώστε ότι το νέο αυτό παγωτό, μόλις έναν μήνα μετά την επίσημη κυκλοφορία του, βραβεύτηκε ως καινοτόμο προϊόν στη διεθνή έκθεση PLMA – «World of Private Label», που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 29-30 Μαΐου 2018 στο Αμστερνταμ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News