Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες χαιρέτισε την Τρίτη τη συμφωνία των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ με την οποία διευθετείται το ζήτημα της ονομασίας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Ο κ. Γκουτέρες συνεχάρη τις δύο πλευρές για την «αποφασιστικότητά τους να τερματίσουν αυτή τη μακρόχρονη διένεξη» και τόνισε ότι οι δύο κυβερνήσεις επέδειξαν «ηγετικό ρόλο» στην περιοχή των Βαλκανίων «και πέραν αυτής».
«Σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ο Γενικός Γραμματέας χαιρετίζει τη συμφωνία η οποία διευθετεί τη διένεξη ανάμεσα στα μέρη, όπως αυτή περιγράφεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (σ.σ. υπ’ αριθμόν) 817 (1993) και 845 (1993).
» Εγκωμιάζει τα μέρη για την αποφασιστικότητά τους να φέρουν αυτή την μακρόχρονη διένεξη σε ένα τέλος, επιδεικνύοντας ηγετικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και πέραν αυτής. Συγχαίρει όλους όσοι συμμετείχαν εποικοδομητικά στις προσπάθειες που οδήγησαν σε αυτή τη συμφωνία.
» Επιθυμεί να αποτίσει φόρο τιμής στον προσωπικό απεσταλμένο του κ. Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος ενσαρκώνει της αξίες της επιμονής, της υπομονής και της διπλωματίας χαμηλών τόνων, διότι διευκόλυνε την επίτευξη αυτής της ιστορικής συμφωνίας (με τις προσπάθειές του) για πολλά χρόνια», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.
Όπως προσθέτει: «Ο Γενικός Γραμματέας προτρέπει όλους τους πολίτες και στις δύο χώρες να ενωθούν για να προχωρήσει η διαδικασία αυτή μπροστά. Επαναλαμβάνει τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να προσφέρουν κάθε απαραίτητη υποστήριξη, τόσο μέσω του προσωπικού του απεσταλμένου, όσο και μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών, ταμείων και προγραμμάτων του ΟΗΕ».
«Ο Γενικός Γραμματέας είναι πεπεισμένος ότι η επίλυση αυτής της μακρόχρονης διένεξης θα έχει θετικές επιπτώσεις στην Ευρώπη και πέραν αυτής και ελπίζει ότι τα μέρη και σε άλλες παρατεταμένες διενέξεις θα αντλήσουν έμπνευση από αυτή την εξέλιξη και θα εργαστούν προς τη διευθέτησή τους μέσω διαπραγματεύσεων χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση», καταλήγει η ανακοίνωση.
Συγχαρητήρια και από τις ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στηρίζουν τη συμφωνία Αθηνών – Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, επισημαίνει ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία κάνει λόγο για μια «ιστορική συμφωνία» που θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία των δύο χωρών.
Παράλληλα επαινείται η πολιτική βούληση που επέδειξαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, ενώ γίνεται ειδική αναφορά στη μακροχρόνια προσπάθεια που κατέβαλε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συγχαίρουν τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ και χαιρετίζουν την ιστορική συμφωνία για την επίλυση της διαφωνίας του ονοματολογικού.
» Αυτή η επίλυση θα ωφελήσει τις δύο χώρες και θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία. Οι πρωθυπουργοί Ζάεφ και Τσίπρας επέδειξαν όραμα, θάρρος και επιμονή στην προσπάθειά τους για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.
» Χαιρετίζουμε επίσης την αφοσίωση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για τις συνεχείς προσπάθειές που κατέβαλε επί δύο δεκαετίες και πλέον για να τερματιστεί αυτή η διένεξη. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε αυτή τη συμφωνία, όπως ζήτησαν οι δύο χώρες», αναφέρει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Εύσημα από Νίμιτς, ΕΕ και ΝΑΤΟ
Ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη διαφορά Ελλάδας ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, με γραπτή δήλωση ότι χαιρετίζει θερμά την αναγγελία των δύο πρωθυπουργών «για την επιτυχή ολοκλήρωση των συνομιλιών και την επίλυση της μεταξύ τους διαφοράς».
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτή η συμφωνία θα οδηγήσει σε μια περίοδο ενισχυμένων σχέσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών και ιδιαίτερα μεταξύ των λαών τους». Δεν παρέλειψε να συγχαρεί ιδιαίτερα τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών: «Πάνω απ’ όλα, θέλω να συγχαρώ και να επιδοκιμάσω τους δύο υπουργούς Εξωτερικών Ντιμιτρόφ και Κοτζιά, οι οποίοι έχουν επιδείξει ηγεσία, όραμα και αποφασιστικότητα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και ποτέ δεν παραιτήθηκαν των προσπαθειών τους να επιτύχουν μια αμοιβαία επωφελή λύση για τις χώρες τους, αλλά επίσης και για την ευρύτερη περιοχή».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σε τρία tweet (ελληνικά, αγγλικά, σλαβομακεδονικά) έδωσε συγχαρητήρια στους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ και έγραψε ότι «χάρη σε σας το απίθανο γίνεται πιθανό» για να προσθέσει ότι ελπίζει για το καλύτερο.
Συγχαρητήρια στον ΠΘ @tsipras_eu και τον ΠΘ @Zoran_Zaev. Εύχομαι ευτυχή έκβαση. Χάρη σε σας, το αδύνατο γίνεται δυνατό.
— Donald Tusk (@eucopresident) June 12, 2018
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε θερμά τη συμφωνία
«Αυτή η ιστορική συμφωνία αποδεικνύει την πολυετή υπομονετική διπλωματία και την προθυμία αυτών των δύο ηγετών να λύσουν μια διαμάχη που επηρέασε την περιοχή για πολύ καιρό».
Καλεί ακόμη «τις δύο χώρες να ολοκληρώσουν τη συμφωνία που επετεύχθη, διότι αυτό θα θέσει τα Σκόπια σε πορεία ένταξης στο ΝΑΤΟ και θα συμβάλει στην εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στα ευρύτερα Δυτικά Βαλκάνια».
Την ικανοποίησή τους για την επίτευξη της «ιστορικής συμφωνίας» μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, εξέφρασαν με κοινή ανακοίνωσή τους η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος για θέματα Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν.
Στην ανακοίνωσή τους συγχαίρουν τους πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ και τονίζουν, θα συμβάλει στην «μεταμόρφωση» ολόκληρης της νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Αυτό το επίτευγμα ανήκει στους ηγέτες των δύο χωρών και τα επιτελεία τους, αλλά πρώτα από όλα ανήκει στους πολίτες και των δύο χωρών και της Ευρώπης συνολικά» αναφέρουν οι Μογκερίνι και Χαν.
Congrats & thanks to @atsipras & @Zoran_Zaev for their determination & leadership. A historic agreement that proves power of diplomacy, dialogue, respect. #EU supported negotiations & will accompany next steps. It’s a good day for Europe. #NorthMacedonia https://t.co/3XRExcdbMH
— Federica Mogherini (@FedericaMog) June 12, 2018
The EU perspective of the #WesternBalkans, reaffirmed recently at the Sofia Summit, remains the most powerful stabilising force for the region. HR/VP @FedericaMog and Cssr @JHahnEU congratulate Prime Ministers @tsipras_eu and @Zoran_Zaev ➡️ https://t.co/vMRqjeCWZZ pic.twitter.com/IDYO0RRNvu
— EU in BiH (@eubih) June 12, 2018
Αθήνα και Σκόπια έγραψαν ιστορία, σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, για τη συμφωνία. Παράλληλα, ο γερμανός υπουργός καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις στις δύο χώρες να συμβάλουν προκειμένου να υλοποιηθεί η συμφωνία που θα συμβάλει στη σταθερότητα των δυτικών Βαλκανίων.
«Τα Σκόπια και η Αθήνα σήμερα έγραψαν ιστορία. Για 25 χρόνια η διαμάχη για το όνομα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας χώριζε Μακεδόνες και Έλληνες. Πρόκειται για μια εξαιρετική είδηση, ότι οι δύο πλευρές βρήκαν τώρα μια λύση και συμφώνησαν στο όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας (Republik Nord-Mazedonien)», έγραψε.
Εν τω μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Κάριν Κνάισλ έσπευσε από τους πρώτους να χρησιμοποιήσει το Βόρεια Μακεδονία στην ανακοίνωσή της.
«Συγχαρητήρια στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία για την επίλυση της μακρόχρονης διαφοράς για το όνομα – μία επιτυχία για τον διάλογο και την διπλωματία. Αυτή είναι μία σημαντική ημέρα για ολόκληρη την περιοχή», τόνισε η Κνάισλ μέσω Twitter, ενώ λίγο αργότερα το σχόλιο αυτό έκανε retweet ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.
Congratulations to Greece and North Macedonia for resolving their long-running name dispute – a success of dialogue and diplomacy. This is an important day for the whole region.
— Karin Kneissl (@Karin_Kneissl) June 12, 2018
Υπενθυμίζεται η αυστριακή υπουργός είχε φιλοξενήσει την 30ή Μαρτίου στο υπουργείο Εξωτερικών στη Βιέννη τη τριμερή συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Κοτζιά και Ντιμιτρόφ και Μάθιου Νίμιτς. Η συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί στο αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς λόγω της αργίας της Μεγάλης Παρασκευής των Καθολικών, οι εγκαταστάσεις του ΟΗΕ παρέμειναν την ημέρα εκείνη κλειστές.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News