Με το που έγινε γνωστό ότι ο Ζόραν Ζάεφ επικοινώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα και θα ακολουθήσει δεύτερο τηλεφώνημα το πρωί της Τρίτης –σε μια εξέλιξη που προεξοφλεί συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ– ανακοινώθηκε ότι ο Πάνος Καμμένος, υπουργός Αμυνας, βασικός κυβερνητικός εταίρος και δηλωμένος ως αντίθετος σε οποιονδήποτε συμβιβασμό που θα εμπεριέχει το συνθετικό «Μακεδονία», θα δώσει συνέντευξη Τύπου.
«Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 12 Ιουνίου 2018, στις 11:00, στα γραφεία των ΑΝΕΛ, Λεωφ. Συγγρού 196 και Χαροκόπου 2» ανέφερε η ανακοίνωση, προαναγγέλλοντας πολιτικές εξελίξεις.
Τι μπορεί να σημαίνει αυτή η έκτακτη συνέντευξη Τύπου του έως τώρα πιστού κυβερνητικού εταίρου του κ. Τσίπρα;
Ο κ. Καμμένος έχει δηλώσει μεν ότι εμπιστεύεται τον Νίκο Κοτζιά ως υπουργό Εξωτερικών, όμως έχει ξεκαθαρίσει σε κάθε τόνο και επανειλημμένως ότι δεν θα δεχτεί το κόμμα του ένα όνομα της ΠΓΔΜ που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία». Για την ακρίβεια έχει δηλώσει στις 22 Φεβρουαρίου: «Εγώ όρο “Μακεδονία” δεν ψηφίζω – θα κάνω τα πάντα για να μην υπάρξει συμφωνία».
Το timing είναι άτιμο πράγμα και αυτή η ξαφνική και έκτακτη συνέντευξη Τύπου δεν μπορεί παρά να συνδέεται την κυοφορούμενη συμφωνία για το όνομα.
Με δεδομένο ότι ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει, λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 20 Ιανουαρίου, «δεν είναι παράλογο να εμπεριέχεται ο όρος “Μακεδονία” σε μία σύνθετη ονομασία» και με επίσης δεδομένο ότι ο κ. Κοτζιάς έχει παραδεχτεί στις 4 Ιουνίου τρεις πιθανές ονομασίες –«άνω», «βόρεια» και «νέα» Μακεδονία–, είναι προφανές ότι ο κ. Καμμένος βρίσκεται σε μια κομβική στιγμή όσον αφορά τη σχέση του με τον κ. Τσίπρα· μια σχέση που σφυρηλατήθηκε από το 2013 με κοινούς και ακραίους λαϊκιστικούς αγώνες υπέρ της ΕΡΤ και κατά των μνημονίων, της Μέρκελ, της τρόικας, των αγορών, των διοδίων, κ.λπ. (γνωστές «αυταπάτες», δεν έχει νόημα να τις ξαναθυμόμαστε).
Τι θα κάνει τώρα ο πρωταθλητής της κυβίστησης;
Τα σενάρια φαίνεται ότι είναι τρία:
Το πιο απίθανο είναι να κάνει αυτό που υπόσχεται, δηλαδή να κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ. Γενικά, ο άνθρωπος που χλεύαζε τους πολιτικούς του αντιπάλους με φράσεις όπως «στα τέσσερα» και διαβεβαίωνε ότι μόνο νεκρός θα είναι μαζί με όσους ψήφισαν μνημόνια, δεν μπορεί να θεωρηθεί ακριβώς ως ένας πολιτικός που μένει ακλόνητος στα όσα έχει κατά καιρούς πει. Και το να ρίξει την κυβέρνηση, εμποδίζοντας έτσι τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ όπως υποσχόταν ή απειλούσε, είναι ένα ποντάρισμα με μεγάλη απόδοση.
Μια ανακοίνωση ότι αποσύρει το κόμμα του από την κυβέρνηση οδηγεί σε κάλπες, και οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ευοίωνες. Εστω και αν με μια τέτοια «γενναία» πράξη μπορεί να κερδίσει κάποιες ψήφους στη Βόρεια Ελλάδα, θα χάσει κάτι πολυτιμότερο: την πρόσβαση στην εξουσία.
Το δεύτερο σενάριο είναι μια πράξη αυτοθυσίας. Να παραιτηθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας από υπουργός Αμυνας. Διότι τον φαντάζεται κανείς, ως υπουργό Αμυνας, να πηγαίνει στο ΝΑΤΟ και να υποδέχεται χώρα με το όνομα «Μακεδονία»; Εκτός και αν στέλνει τον Φώτη Κουβέλη που είναι ο αναπληρωτής για όλες τις δουλειές, από το να κάνει δηλώσεις για τους δύο στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη έως τις ορκωμοσίες νεοσυλλέκτων.
Ο κ. Καμμένος μπορεί να παραιτηθεί από υπουργός Αμυνας –το είχε προτείνει ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Παναγιώτης Σγουρίδης– και να πιστωθεί την αντίσταση μέχρις εσχάτων στα σχέδια των «κακών ξένων που θέλουν να ξεπουλήσουν τη “Μακεδονία” μας». Αλλά θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γιατί, είπαμε, είναι κυβέρνηση ειδικού σκοπού· σκοπός είναι να κρατηθεί όσο μπορεί στην εξουσία.
Το τρίτο σενάριο είναι αυτό μιας εντυπωσιακής κωλοτούμπας. Να βρει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έναν εύσχημο τρόπο να εξηγήσει πώς ενώ διαφωνεί και κάνει ό,τι μπορεί για να μη γίνει η συμφωνία, θα στηρίξει τον κυβερνητικό του εταίρο και θα απέχει από την ψηφοφορία όταν αυτή γίνει στη Βουλή (ή θα καταψηφίσει… στηρίζοντας διότι η πατρίς έχει ακόμη ανάγκη τους αδιάφθορους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ)
Διότι ισχύει και αυτό: Μια συμφωνία Ζάεφ – Τσίπρα δεν χρειάζεται άμεσα τη Βουλή για να επικυρωθεί, μπορεί να ισχύσει ως συμφωνία μεταξύ των ηγεσιών των δύο κρατών και να έρθει προς ψήφιση στα κοινοβούλια όταν γίνει διεθνής και αρχίσουν να κυρώνονται οι σχετικές συμβάσεις. Πώς θα καταφέρει να το διατυπώσει αυτό ο κ. Καμμένος; Ισως να κάνει και αυτό το χαρακτηριστικό ρουθούνισμα για τον οποίο τόσο τον έχουν αγαπήσει, ίσως να πει ότι εμπιστεύεται όχι μόνο τον κ. Κοτζιά αλλά και τον κ. Τσίπρα. Ή να πει ότι η συνέντευξη Τύπου ήταν τελικά για να εκφράσει τη λύπη του για τα διόδια στην Εγνατία και τον χαμό του Παύλου Γιαννακόπουλου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News