1296
Τζον Φωτιάδης και Ντόναλντ Τραμπ με φόντο τον Πύργο Τραμπ στη Γεωργία που σχεδίασε ο ελληνοαμερικανός αρχιτέκτονας | CreativeProtagon/Jfa.nyc

Ο Ελληνοαμερικανός που λατρεύει ο Τραμπ αλλά όχι το FBI

Ελευθερία Κόλλια Ελευθερία Κόλλια 12 Ιουνίου 2018, 08:00
Τζον Φωτιάδης και Ντόναλντ Τραμπ με φόντο τον Πύργο Τραμπ στη Γεωργία που σχεδίασε ο ελληνοαμερικανός αρχιτέκτονας
|CreativeProtagon/Jfa.nyc

Ο Ελληνοαμερικανός που λατρεύει ο Τραμπ αλλά όχι το FBI

Ελευθερία Κόλλια Ελευθερία Κόλλια 12 Ιουνίου 2018, 08:00

Δεν υπάρχει περίπτωση να συνδέεται κάποιος ευθέως με τον Ντόναλντ Τραμπ και να παραμένει στο σκοτάδι. Σε μια περίοδο κομβική ως προς την εξέλιξη των ερευνών του FBI και του υπουργείου Δικαιοσύνης για τυχόν ύπαρξη ρωσικού δακτύλου στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις Ηνωμένες Πολιτείες, δημοσιεύματα ρίχνουν τον προβολέα στον αγαπημένο του αρχιτέκτονα, που τυγχάνει Eλληνοαμερικανός, ονόματι Τζον Φωτιάδης.

Γεννημένος στο Νιου Τζέρσι, και με καριέρα μεγαλύτερη της 30ετίας στο πεδίο της Αρχιτεκτονικής, ο Φωτιάδης διέθετε ως φαίνεται μέχρι σήμερα την επιμονή και το ταλέντο να μεταφράζει συστηματικά το όνομα -και τα λεφτά- του αμερικανού προέδρου σε θηριώδεις κατασκευές, από τη Φλόριδα ως τη Γεωργία, και από την Τιφλίδα ως την Κωνσταντινούπολη.

Μετά τον ομογενή Τζορτζ Παπαδόπουλος, και την αιφνίδια πτώση του από τα ψηλά πατώματα του Λευκού Οίκου, είναι ο Φωτιάδης που συνδέεται τώρα -μέσω δημοσιευμάτων, και πληθώρας «ύποπτων» στοιχείων- με την ιστορία της ανάμειξης της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές, χαρακτηριζόμενος ως πρόσωπο-εργαλείο για τις δουλειές του Τραμπ στην περιοχή της Ευρασίας. «Είναι αυτός που πείθει τους έχοντες δύναμη σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να προχωρήσουν σε συμφωνία με τον Τραμπ» λέει στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ο Ζαν ντε Ρους, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ, ειδικός στα οικονομικά της κτηματαγοράς.

Το CNBC επιμένει ότι ο Φωτιάδης μόνο τυχαίος δεν είναι, και παρουσιάζει κομμάτια δημοσιογραφικής έρευνας, βάσει των οποίων έχει επιχειρηθεί βαρύ καμουφλάζ ώστε να αποσιωπηθεί ο ρόλος του.

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν…

Ο Φωτιάδης είναι 50 plus, ευειδής – με ασημένιες φαβορίτες και κοστούμια που μιλάνε, αστέρι στη δουλειά του· έχει εξάλλου αξιοζήλευτες περγαμηνές, η πιο φιγουράτη από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Κατασκευάζει κτίρια με κυρίαρχο υλικό το γυαλί, και εμβληματικές εισόδους α λα Τραμπ – ο άνθρωπος πληρώνει για να τον θυμίζουν.

Από το 2007 ως το 20013 φαίνεται ότι η χημεία μεταξύ των δυο ανδρών υπήρξε καταλυτική, αφού ο Φωτιάδης σχεδίασε για λογαριασμό του Τραμπ έξι μεγαθήρια -αν όχι ολοκληρωτικά, μεγάλο μέρος τους-, από πύργους με γραφεία ως παραθεριστικά καταλύματα δίπλα στο κύμα, στο Καζακστάν, στη Γεωργία, στην Τιφλίδα, στην Κωνσταντινούπολη, στο Κονέκτικατ, στη Φλόριντα.

11a10_05-trump_tower_lobby
Η είσοδος του Πύργου Τραμπ στο Μπατούμι της Γεωργίας

Το στυλ των κτιρίων Τραμπ μεταφέρθηκε από το Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν με μεγάλη επιτυχία, πλην όμως οι συνεργάτες του Τραμπ στο κομμάτι εκείνο της Ευρώπης, τόσο κοντινό με την περίεργη υπόθεση της Μόσχας που διερευνά ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μούλερ, έχουν αρχίσει να κινούν υποψίες και ελέγχονται εξονυχιστικά… Το ειδησεογραφικό McClatchy μετέδωσε τον Απρίλιο ότι η έρευνα του Μούλερ, έναν χρόνο μετά την έναρξή της, απουσία ενοχοποιητικών στοιχείων, στρέφεται πλέον προς τη μεριά της Γεωργίας, του Καζακστάν και της Ρωσίας, αλλά και προς τα πρόσωπα-κλειδιά για τις συμφωνίες του Τραμπ στα αλλοτινά μέρη της «Σοβιετίας».

Οταν, λίγες ημέρες μετά, οι δημοσιογραφικές κεραίες του CNBC έλαβαν μήνυμα που υπεδείκνυε προς έρευνα την περίπτωση Φωτιάδη, το δίκτυο δεν έχασε την ευκαιρία. Αρχισε να πολιορκεί τον αρχιτέκτονα, με τηλεφωνήματα και ηλεκτρονικά μηνύματα προκειμένου να του αποσπάσει πληροφορίες για τη συνεργασία του με τον Τραμπ. Ο Φωτιάδης ουδέποτε μπήκε στον κόπο να απαντήσει. Στον αντίποδα, οκτώ ώρες αργότερα ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι βάζει λουκέτο στην εταιρεία του (την John Fotiadis Architect, γνωστή και ως JFA), ύστερα από 10 χρόνια δραστηριότητας. Ελάχιστα 24ωρα αργότερα, ο ίδιος έκλεισε και τον λογαριασμό του Twitter μέσω του οποίου ανήγγειλε το «τετέλεσται».

Μέχρι το τέλος της μοιραίας εκείνης εβδομάδας, η επαγγελματική του ιστοσελίδα μετετράπη σε φάντασμα. Εξαφανίστηκε όλο της το περιεχόμενο, ακόμη και το portfolio του, με περίπου 30 projects ανά τον κόσμο, από βίλες μέχρι σχολεία. Καμία πληροφορία και για τα γραφεία που είχε ανοίξει η JFA στην Τιφλίδα, αλλά και στο Κίεβο της Ουκρανίας.

Το μόνο που μπορούσε, και μπορεί, να βρει κανείς είναι ένα σημείωμα στο οποίο κοινοποιείται το σχέδιο συνεργασίας του με μια τεχνική εταιρεία στο βόρειο Νιου Τζέρσι, «χαμηλών πτήσεων», διόλου αντάξια των απαιτήσεων και ικανοτήτων ενός εστέτ αρχιτέκτονα όπως ο Φωτιάδης. Το αιφνίδιο τέλος της σόλο αστραφτερής καριέρας του, με πελάτες μερικούς από τους πιο πλούσιους ανθρώπους του πλανήτη, παρέμεινε μετέωρο, χωρίς διευκρινίσεις, και λογικές απαντήσεις. Τι μεσολάβησε; Υπήρξε όχλησή του από το γραφείο του Μούλερ που διεξάγει την επίμαχη έρευνα; Ούτε ο εκπρόσωπος Τύπου του τελευταίου δεν επεχείρησε να δώσει μια κάποια ερμηνεία. Την ίδια γραμμή ακολούθησαν πρώην συνεργάτες αλλά και παλαιότεροι πελάτες του Φωτιάδη. Σιγή ιχθύος …

Το αμερικανικό δίκτυο το επισημαίνει ως παράδοξο, αφού ο χρυσός αρχιτέκτονας δεν ήταν πάντα τόσο ντροπαλός με τα Μέσα. Και συνεντεύξεις παραχωρούσε και σε επαγγελματικά βίντεο πρωταγωνιστούσε και σε αρχιτεκτονικά συνέδρια μιλούσε και μακροσκελή βιογραφικά κυκλοφορούσε. Σε κάποια από αυτές τις συνεντεύξεις, δε, υποσχόταν ακόμη περισσότερες δουλειές στην Ουκρανία.

1237095_551526211581815_1688580199_n
Ο Φωτιάδης μιλάει στο συνέδριο για την Καινοτομία της UREC (Μεσίτες της Ουκρανίας), το 2013 (Ukrainian Real Estate Club/Facebook)

Ολες οι πληροφορίες του CNBC συντείνουν στο ότι ο Φωτιάδης έχει πάρει γομολάστιχα και κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια να σβήσει το παρελθόν. Στο βιογραφικό που έχει αναρτήσει στην καινούργια εταιρεία με την οποία συνεργάζετα, δεν κάνει καμία συγκεκριμένη αναφορά σε πάλαι ποτέ πελάτες, ψελλίζει μόνο κάτι αοριστίες για ανατολική Ευρώπη.

Η σχέση με τον μεγιστάνα Αχμέτοφ

To σκάλισμα των στοιχείων –καθότι ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον (του Διαδικτύου)- αποκαλύπτει κάτι άλλο ενδιαφέρον: ο Φωτιάδης δε σχετίζεται μόνο με τον Τραμπ, αλλά και με ακόμη δύο πελάτες, με ονόματα αξέχαστα, είναι η αλήθεια.

Ο ένας είναι ο Ρινάτ Αχμέτοφ, μεγιστάνας του ατσαλιού και του άνθρακα, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, που αναδύθηκε από το χάος, στη μετασοβιετική περίοδο, έχοντας κατηγορηθεί για σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα – αρνούμενος βεβαίως τα πάντα.

Το αμερικανικό δίκτυο θυμίζει ότι οι Αμερικανοί και ο Αχμέτοφ έχουν έναν κοινό γνωστό, τον Πολ Μάναφορτ, πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, υπόδικο σήμερα, αντιμέτωπο με κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγή δεκάδων εκατομμυρίων από τις μπίζνες στο ουκρανικό έδαφος. Ο Αχμέτοφ ήταν ο πρώτος που αξιοποίησε, το 2005, και μάλιστα επί δεκαετία, τον Μάναφορτ, ως υπ’ αριθμόν ένα σύμβουλο του στο πολιτικό πεδίο· αργότερα ήλθε ο Τραμπ και τον έχρισε γενικό κουμανταδόρο της καμπάνιας του, κάνοντας τον διάσημο στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Ετερος πελάτης βεληνεκούς, του Φωτιάδη, η Silk Road Group, εταιρεία ιδιωτικών επενδύσεων, με CEO τον Τζορτζ Ραμισβίλι και έδρα την Τιφλίδα, μέσω της οποίας ο Τραμπ αποφάσισε το 2011 να «ανοιχτεί» επιχειρηματικά στη Γεωργία. Λέγεται ότι ο αρχιτέκτονας έκανε πάμπολλα σχέδια για κατασκευές, χωρίς κανένα τους να γίνει τελικά πραγματικότητα.

cosmosfm
Ο Eλληνοαμερικανός Τζον Φωτιάδης σε συνέντευξη στο ελληνικό ραδιόφωνο της Νέας Υόρκης Cosmos FM

Το CNBC τολμάει και υπογραμμίζει με νόημα ότι η αγορά ακινήτων ποτέ δεν συγκίνησε πραγματικά, κανέναν Αχμέτοφ, και κανέναν Ραμισβίλι, καθιστώντας σαφές ότι τα πολλά λεφτά από άλλες δραστηριότητες πρέπει κάπου να διοχετευτούν… Με αυτοπεποίθηση, προσθέτει δε ότι όλες οι προσπάθειες που κατέβαλε να διασταυρώσει λεπτομέρειες και ημερομηνίες σε σχέση με αυτά τα συγκεκριμένα projects του Φωτιάδη, έπεσαν στο κενό.

Πού σταματά η αλήθεια και πού αρχίζει η μυθιστορία, κανείς δεν μπορεί να ξέρει, τουλάχιστον προτού ολοκληρωθεί η έρευνα του Mούλερ. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο ομογενής εμφανίζεται ποικιλοτρόπως στον στενό πυρήνα συνεργατών του Τραμπ, διατηρώντας στενή επαφή και με άλλα μέλη του, όπως ο Μάικλ Κόεν, εκ των δικηγόρων του αμερικανού προέδρου, που ως γνωστόν ελέγχεται ποινικά εδώ και μήνες.

Το πέπλο της καχυποψίας εξυφαίνεται πάντως συστηματικά, αφού ακόμη και αμερικανικά Μέσα περιωπής, όπως ο New Yorker, δεν διστάζει να αφιερώσει κομμάτι στις βρομοδουλειές του Τραμπ στην Ευρασία. Ποιος να βάλει το χέρι του στο Ευαγγέλιο για τον Φωτιάδη, και τη συμβολή του σε ένα τέτοιο τοπίο;

Τη χαριστική βολή-ερμηνεία για την παρουσία, αν μη τι άλλο, του αρχιτέκτονα δίνει ο Αλεξ Κούλεϊ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ειδήμων σε θέματα που αφορούν την ανατολική Ευρώπη: «Μόνο που ξεπετάγεται το όνομα του κάθε τρεις και λίγο σε αυτή την ιστορία, καταλαβαίνει κανείς ότι είχε ρόλο-κλειδί στο δίκτυο». Καθηγητής στο Κολούμπια είναι αυτός, πώς να του αντισταθείς;

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...