Μπορεί στο αστυνομικό του μυθιστόρημα ο αφηγητής του να αναφέρεται σε έναν «πρόεδρο που εξαφανίζεται», όμως ο Μπιλ Κλίντον αυτοπροσώπως δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να αποσυρθεί από το προσκήνιο.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δημοσιοποιεί την ανησυχία του για την πορεία που έχει πάρει ο κόσμος, αφού είναι πλέον όλο και πιο δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα, βάλλοντας ευθέως κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν και των τακτικών που χρησιμοποιεί.
Με αφορμή την κυκλοφορία του αστυνομικού του μυθιστορήματος το οποίο έγραψε με τον Τζέιμς Πάτερσον, ο Μπιλ Κλίντον μίλησε στο Le Parisien για την παγκόσμια κατάσταση σήμερα.
Παρατηρεί κατ’ αρχάς ότι «σήμερα τα διακυβεύματα της κυβερνοασφάλειας έχουν καταστεί μείζονος σημασίας στον κόσμο».
Εμφανίζεται ακόμη βέβαιος ότι η Ρωσία έχει παρέμβει με τον τρόπο της στις εκλογικές διαδικασίες πολλών δυτικών χωρών, «στις γαλλικές εκλογές, στις γερμανικές, στις ολλανδικές».
Επιπλέον, ο Μπιλ Κλίντον καταφέρεται ανοιχτά κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Παρά το ότι ο πληθυσμός της Ρωσίας έχει μειωθεί και η οικονομία της δεν είναι τόσο ισχυρή, γιατί ασκεί ημιδικτατορική εξουσία και γιατί δαπάνησε πολύ χρήμα για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού, ο Πούτιν πιστεύει ότι μπορεί να σπείρει τη διχόνοια. Θέλει να επηρεάσει τη ροή των γεγονότων με τις κυβερνοεπιθέσεις, και δεν έχει σημασία αν κάποιος κάνει το ίδιο πράγμα εναντίον του, γιατί δεν ζει σε μια δημοκρατία, δεν τον νοιάζει».
Για τον Κλίντον «οι δημοκρατίες έχουν πολλούς εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς» και κατονομάζει ορισμένα προβλήματα: «την κατάρρευση των ΜΜΕ, τη διασπορά της πληροφορίας και τα fake news».
«Γίνεται πρόκληση η διάδοση της πληροφορίας στην οποία θα πιστέψει η πλειοψηφία του κόσμου» λέει. «Είναι σχεδόν αδύνατο να διατηρήσεις μια δημοκρατία, όταν έχεις ανθρώπους που δεν γνωρίζουν αν αυτά που ακούν είναι αλήθεια ή ψέματα».
Για τις ΗΠΑ υπογραμμίζει ότι «αλλάζουν πολλά, υπάρχει πραγματικά διαφορά ανάμεσα σε αυτά που διαβάζουμε στα πρωτοσέλιδα και σε αυτά που πραγματικά συμβαίνουν. Οι πολιτικοί “βγάζουν” τους μεγάλους τίτλους, κάτι τρομερό, αυτό συμβαίνει όμως στο σύμπαν του Ντόναλντ Τραμπ».
Αν υπάρχουν, τέλος, δύο πολιτικοί που βλέπει θετικά ο Κλίντον, αυτοί είναι η Ανγκελα Μέρκελ για όσα έκανε στο Μεταναστευτικό, αλλά και ο Εμανουέλ Μακρόν, που έδωσε ελπίδες ανοίγοντας δίαυλο επικοινωνίας με τις ΗΠΑ.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News