Αν υπάρχει ένας λαός στον κόσμο που σε περίπτωση πολέμου ή σοβαρής κρίσης θα είναι, αν όχι έτοιμος, σίγουρα ενημερωμένος για το τι να πράξει είναι οι Σουηδοί. Μολονότι η συγκεκριμένη χώρα έχει να δει πεδίο μάχης από τις αρχές του 19ου αιώνα, όταν έχασε τη Φινλανδία από την αυτοκρατορική Ρωσία.
Η κυβέρνηση, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 50 χρόνια, έχει αρχίσει να αποστέλλει και στα 4,8 εκατ. νοικοκυριά της χώρας, φυλλάδιο 20 σελίδων με βασικές οδηγίες επιβίωσης.
Πώς να αποθηκεύσουν νερό και τροφή που ετοιμάζεται και καταναλώνεται εύκολα, πώς να μην ξεπαγιάσουν (βασικό αυτό για μια χώρα σαν τη Σουηδία), πού είναι τα καταφύγια, είναι μερικά από τα θέματα που καλύπτει το φυλλάδιο. Υπάρχουν ακόμη και οδηγίες για το πώς θα μπορούν να συμμετάσχουν στην παλλαϊκή άμυνα.
Σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης, «όλοι είναι υποχρεωμένοι να συνεισφέρουν και όλοι χρειάζονται». Θεωρητικά κάθε πολίτης από 16 έως 70 ετών μπορεί να κληθεί να συνεισφέρει σε περίπτωση πολέμου.
Ενώ καθησυχάζει τον πληθυσμό ότι η Σουηδία είναι χώρα ασφαλέστερη από πολλές άλλες, το φυλλάδιο σημειώνει ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με απειλές.
Έτσι προετοιμάζει τον πληθυσμό για την περίπτωση κυβερνοεπιθέσεων, για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, μέχρι και για τον εντοπισμό των fake news. «Χώρες και οργανισμοί ήδη προσπαθούν να επηρεάσουν τις αξίες μας και τον τρόπο δράσης μας», γράφει σχετικά.
Η πρώτη φορά που διανεμήθηκαν τέτοια φυλλάδια ήταν το 1943, γράφει ο Guardian, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η χώρα έμενε ουδέτερη. Μέχρι το 1961 κυκλοφορούσαν συχνά προς τον πληθυσμό και από τότε, ως το 1991, σε αξιωματούχους της κεντρικής κυβέρνησης και της αυτοδιοίκησης.
Οι εποχές έχουν αλλάξει πλέον.
Η Σουηδία παρακολουθεί με ανησυχία την Ρωσία και τις κινήσεις της, όπως την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 ή τις παραβιάσεις του εναέριου και του θαλάσσιου χώρου της από ρωσικά αεροσκάφη και υποβρύχια.
Η ασφάλεια είναι πλέον ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων, ακόμη και η πιθανότητα ένταξης στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα αυξάνονται οι δαπάνες για την άμυνα και σχεδιάζεται η επαναφορά της υποχρεωτικής στράτευσης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News