Το τέλος 2% υπέρ τρίτων στα «έξυπνα» κινητά, ταμπλέτες, ηλεκτρονικούς υπολογιστές κτλ μπορεί να ψηφίστηκε την Τρίτη στη Βουλή, ο συνυπογράφων ωστόσο τη σχετική τροπολογία υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, θυμήθηκε τώρα –και αφού ο νέος φόρος εγκρίθηκε από τη Βουλή και πήρε τον δρόμο του για το Εθνικό Τυπογραφείο– ότι πρέπει να επανεξεταστεί!
Η επιβολή του τέλους του 2% σε τάμπλετ/κινητά πρέπει να επανεξεταστεί.Είναι σημαντικό να υπάρχει εύλογο τίμημα για τα πνευματικά δικαιώματα αλλά χωρίς να προκαλούνται επιπλέον αχρείαστα προβλήματα ιδίως σε μία περίοδο που θέλουμε ο κόσμος να εξοικειωθεί με τις νέες τεχνολογίες.
— Νίκος Παππάς (@nikospappas16) May 16, 2018
Είναι, λέει, σημαντικό να υπάρχει εύλογο τίμημα για τα πνευματικά δικαιώματα, αλλά δεν πρέπει και να προκαλούνται επιπλέον αχρείαστα προβλήματα ιδίως σε μία περίοδο που θέλουμε ο κόσμος να εξοικειωθεί με τις νέες τεχνολογίες.
Πρόκειται για τη γνωστή τακτική του ΣΥΡΙΖΑ: ψηφίζω φόρους και κατόπιν εορτής έρχομαι να δηλώσω την αντίθεση/ενόχλησή μου.
Ετσι άλλωστε ξεκίνησε και η κουβέντα για τον χρόνο εφαρμογής των νέων περικοπών στις συντάξεις, που θα μπορούσε να πάει πιο μετά (και όχι με την αυγή του 2019) όπως επιχείρησαν να πουν διάφορα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, αλλά αφού «επανήλθαν στην τάξη» ξεκαθαρίστηκε ότι και μειώσεις θα γίνουν και από το 2019, παρά τα πολυδιαφημισμένα πλεονάσματα. Η μόνη διαφορά ήταν τελικά στη διατύπωση με τον αρμόδιο υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο να επιμένει ανερυθρίαστα πως «δεν κόβονται οι συντάξεις», αλλά «απλώς θα έχουν μία αρνητική μεταβολή»…
Η επίμαχη τροπολογία του υπουργείου Πολιτισμού που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή στις 15 Μαΐου, φέρει τις υπογραφές των Νίκου Παππά, Σταύρου Κοντονή, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Λυδίας Κονιόρδου και Κατερίνας Παπανάτσιου.
Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας, (ΣΕΠΕ) εξέφραζε την έντονη αντίθεσή του στο νόμο για την εύλογη αμοιβή των πνευματικών δικαιωμάτων επισημαίνοντας τις σοβαρές συνέπειες που θα επιφέρει.
Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ «όπως απεδείχθη με έρευνα και ειδική μελέτη που διεξήχθη, με τη σύμφωνη γνώμη και του Υπουργείου Πολιτισμού, προέκυψε πως το νέο “ψηφιακό” τέλος επιφέρει επιβάρυνση 24 φορές μεγαλύτερη από τις πιθανές προκληθείσες απώλειες. Αγνοώντας τα δεδομένα της μελέτης και παρά τις διαβουλεύσεις με την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και τη δέσμευση για δίκαιη τροποποίηση της διάταξης, το αρμόδιο Υπουργείο δεν προέβη σε καμία βελτιωτική αλλαγή της τροποποίησης. Αντιθέτως, πέραν της πρόσθετης επιβάρυνσης 2% επί της αξίας σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, smartphones και tablets, επιβάλλεται επιπλέον, επιβάρυνση 6% για ηλεκτρονικές συσκευές εγγραφής ήχου και εικόνας και για ηλεκτρονικούς αποθηκευτικούς δίσκους άνω των 4GB. Επιβάρυνση η οποία έρχεται σε ευθεία αντίθεση και με την έμφαση που δίνει ο πρωθυπουργός στον κεντρικό στρατηγικό ρόλο της ψηφιακής τεχνολογίας στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, κομβικό σημείο για την έξοδο από την κρίση».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News