Κάλλιστα θα μπορούσε να γίνει λόγος για τη δημοπράτηση μερικών εκ των πιο σημαντικών εκθεμάτων ενός αξιόλογου μουσείου. Μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται το γυμνό μιας νεαρής γυναίκας που ζωγράφισε ο Πικάσο και αφηγείται παράλληλα μια ιστορία φιλίας και αντιπαλότητας που εκτυλίχτηκε στο Παρίσι του περασμένου αιώνα. Υπάρχει επίσης ένα σερβίτσιο του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, αυτό που ο έκπτωτος αυτοκράτορας επέλεξε να πάρει μαζί του κατά την εξορία του στη νήσο Έλβα. Χίλια εξακόσια, συνολικά έργα τέχνης, πίνακες, γλυπτά αλλά και έπιπλα εποχής, μεταξύ άλλων, πρόκειται να δημοπρατηθούν από την Τρίτη 8 έως και την Πέμπτη 10 Μαΐου από τον οίκο Christie’s στη Νέα Υόρκη. Παρότι, όμως, γίνεται λόγος για τη δημοπρασία του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων κάποια από τα κομμάτια μπορεί κανείς να τα αποκτήσει και μέσω του Διαδικτύου, δαπανώντας περί τα 100, μόλις, δολάρια. Και λαμβάνοντας υπόψη ότι έως και πέρυσι όλα αυτά ανήκαν στον Ντέιβιντ Ροκφέλερ, η εκδήλωση αποκτά ιδιαίτερη σημασία.
Ο τραπεζίτης, φιλάνθρωπος και τελευταίος εγγονός του Τζον Ροκφέλερ, του ιδρυτή μιας από τις πιο ισχυρές δυναστείες των ΗΠΑ, εγκατέλειψε τα εγκόσμια τον Μάρτιο του 2017 στην ηλικία των 101 ετών, όντας, έως τότε, ο γηραιότερος δισεκατομμυριούχος στον κόσμο. Πέρα από μεγιστάνας του πλούτου ο Ροκφέλερ υπήρξε επίσης λάτρης των τεχνών, αποκτώντας κατά τη διάρκεια της ζωής του χιλιάδες δείγματα, περί τις 15.000, μεταξύ των οποίων και αριστουργήματα, της παγκόσμιας τέχνης, τα περισσότερα από τα οποία κοσμούσαν τις κατοικίες του.
Η Πέγκι ΜακΓκραθ, σύζυγος του Ντέιβιντ από το 1940 έως και τον θάνατό της που επήλθε το 1996, τον είχε βοηθήσει σημαντικά στην αναζήτηση πινάκων των κύριων εκπροσώπων του ιμπρεσιονισμού και μεταϊμπρεσιονισμού, αγαπημένων καλλιτεχνικών ρευμάτων του ζάπλουτου ζεύγους. «Όταν εγώ και η Πέγκι δεν θα είμαστε μαζί, όλα αυτά τα έργα τέχνης που μας πρόσφεραν τόση ευχαρίστηση θα είναι εκ νέου διαθέσιμα για τους άλλους», σημείωσε ο ίδιος ο Ροκφέλερ στα απομνημονεύματά του.
Στην πράξη η δημοπρασία πρόκειται να αποτελέσει μια μεγάλη επιχείρηση αγαθοεργίας καθώς τα έσοδα των πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων θα καταλήξουν σε διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις, σύμφωνα, πάντα, με όλα όσα όρισε o άνθρωπος ο οποίος άφησε πίσω του μια περιουσία ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πολλά από τα έργα, όμως, που θα δημοπρατηθούν αποκαλύπτουν και την άγνωστη, έως τώρα, ιστορία τους, καθώς θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο ευρύτερο κοινό.
Όπως εκείνη η νεαρή γυναίκα που φαντάστηκε και ζωγράφισε ο Πικάσο, ένα έργο η αξία του οποίου εκτιμάται κοντά στα 100 εκατομμύρια δολάρια. Πιθανολογείται πως είναι ο δεύτερος πίνακας που πούλησε ο καλλιτέχνης από τη Μάλαγα στον Λέο Στάιν, αδερφό της Γερτρούδης Στάιν, μιας από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες της πολιτισμικής ζωής της πρωτεύουσας της Γαλλίας εκείνη την περίοδο. Στο δικό της σαλόνι εκτυλίχτηκαν και πολλά από τα επεισόδια της αντιπαλότητας ανάμεσα στον Πάμπλο Πικάσο και τον Ανρί Ματίς, η οποία θα αναβιώσει, τρόπον τινά, κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας. Γιατί μεταξύ των πιο σημαντικών έργων, πέρα από το αριστούργημα του ισπανού πρωτοπόρου, υπάρχει επίσης και μια οδαλίσκη του γάλλου φοβιστή, η μοναδική που είχε παραμείνει σε κάποια ιδιωτική συλλογή. Υπάρχουν επίσης και οι «Νύμφες» του Κλοντ Μονέ που ήταν κρεμασμένες στους τοίχους της εξοχικής κατοικίας των Ροκφέλερ, πάνω ένα έργο του Χουάν Γκρις, το οποίο επίσης προσφέρεται έναντι 12 εκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτά, οπότε, και δεκάδες άλλα αριστουργήματα του 19ου και του 20ου – από τον Εντουάρ Μανέ έως τον Βασίλι Καντίνσκι – θα αλλάξουν χέρια την Τρίτη, την πιο σημαντική, ενδεχομένως ημέρα της δημοπρασίας καθώς αναμένονται υποψήφιοι αγοραστές από όλον τον κόσμο. Την Τετάρτη, 9 Μαΐου, θα δημοπρατηθούν έργα καλλιτεχνών από τη Βόρεια και τη Λατινική Αμερική, όπως «Οι αντίπαλοι», «The Rivals», του πληθωρικού μεξικανού καλλιτέχνη Ντιέγκο Ριβέρα, δώρο της μητέρας του Ντέιβιντ Ροκφέλερ στον γιο της και την Πέγκι για τον γάμο τους. Η τρίτη και τελευταία ημέρα είναι αφιερωμένη σε έργα ασιατικής τέχνης, στα έπιπλα και στα κεραμικά. Μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το σερβίτσιο του Ναπολέοντα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News