To 2011 ένα τσουνάμι εισέβαλε στις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας εξαφανίζοντας ολόκληρα χωριά, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους και προκαλώντας την καταστροφή ενός πυρηνικού εργοστασίου. Μόλις τα νερά υποχώρησαν η κυβέρνηση του Τόκιο πήρε μια σειρά από αποφάσεις με στόχο να προστατέψει τους κατοίκους της χώρας από κάποια νέα υδάτινη εισβολή. Αποφασίστηκε οι πόλεις και τα χωριά που καταστράφηκαν να κτιστούν από την αρχή αλλά σε μεγαλύτερο υψόμετρο και να εμποδιστεί η περαιτέρω οικιστική και εμπορική ανάπτυξη στις βορειοανατολικές παραθαλάσσιες περιοχές.
Ομως η απόφαση που σήκωσε την μεγαλύτερη σκόνη και θεωρήθηκε ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη ήταν αυτή για την κατασκευή τσιμεντένιων τειχών και άλλων προστατευτικών έργων εκατοντάδων χιλιομέτρων κατά μήκος της ακτογραμμής των περιοχών που θεωρείται πιο πιθανό να χτυπηθούν εκ νέου στο μέλλον από κάποιο τσουνάμι.
Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το περιοδικό Wired η Ιαπωνία έχει ξοδέψει μέχρι στιγμής 12 δισ. δολάρια για την κατασκευή των τσιμεντένιων τειχών, ορισμένα από τα οποία έχουν ύψος 14 μέτρα. Ο γεννημένος στο Τόκιο φωτογράφος Ταντάσι Ονο, που ζει σήμερα στο Παρίσι, είχε ταξιδέψει το 2011 στις περιοχές που χτυπήθηκαν από το τσουνάμι και επέστρεψε τώρα εκεί για να δει πώς εξελίχτηκε η κατάσταση. Ο Ονο δηλώνει σοκαρισμένος από αυτό που είδε: «Αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον ως φωτογράφο είναι το πώς εξαφανίστηκε η θέα της θάλασσας. Περπατώ κατά μήκος της παραλιακής γραμμής και θέλω να τραβήξω μια φωτογραφία της θάλασσας και δεν μπορώ να το κάνω γιατί πολύ απλά δεν την βλέπω».
Ο Ονο κατηγορεί την κυβέρνηση της Ιαπωνίας ότι προχώρησε σε αυτό το έργο χωρίς να λάβει υπόψη τις απόψεις και τις ανησυχίες των κατοίκων ενώ ο φωτογράφος εκτιμά ότι αρνητικό ρόλο έχουν παίξει και οι μεγάλες ιαπωνικές κατασκευαστικές εταιρείες που ωφελούνται από την απόφαση. Ο φωτογράφος υποστηρίζει ότι από την στιγμή που αποφασίστηκε οι πόλεις και τα χωριά να τοποθετηθούν μακριά από τις παραλιακές ζώνες το μόνο που υπάρχει στις παραλιακές περιοχές είναι ορυζώνες και άδειες εκτάσεις.
«Πριν από το τσουνάμι υπήρχαν πόλεις σε εκείνες τις περιοχές – τώρα δεν υπάρχει απολύτως τίποτε και δεν ζει κανείς εκεί. Τα τείχη δεν προστατεύουν λοιπόν κανέναν. Κατασκευάστηκαν απλώς για να κατασκευαστούν» δηλώνει ο Ονο ο οποίος βλέπει και ένα πιο βαθύ τραύμα που δημιουργούν τα τείχη αυτά στην κουλτούρα και την ιστορία της Ιαπωνίας. «Ο πολιτισμός μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την επαφή με τον ωκεανό. Η Ιαπωνία πάντοτε ζούσε μαζί με την θάλασσα η οποία μας προστάτευε. Τώρα η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αποφάσισε να αποκλείσει την θάλασσα από την χώρα».
Δείτε ένα βίντεο για την κατασκευή του πέτρινου τείχους στην βορειοανατολική Ιαπωνία:
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News