Εγκώμια για την Ελλάδα ως πυλώνα γεωπολιτικής σταθερότητας και τους Ελληνες που άντεξαν στη δύσκολη δοκιμασία της δημοσιονομικής προσαρμογής, παραινέσεις για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσων στη μεταμνημονιακή εποχή, αλλά και αυστηρά μηνύματα για τους υπέρμαχους του Grexit στην ΕΕ, περιελάμβανε η ομιλία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη Βουλή των Ελλήνων.
«Ζήτω η ευρωπαϊκή Ελλάδα, ζήτω η ελληνική Ευρώπη», αναφώνησε στα ελληνικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογραμμίζοντας ότι πλέον η χώρα γυρίζει σελίδα και τον Αύγουστο αρχίζει μία νέα εποχή.
«Πλέον, η Ελλάδα σηκώνει κεφάλι και γυρίζει σελίδα. Ανοίγει νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Ελλάδας. Κομβικό σημείο για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα είναι οικοδόμημα ατελές. Αλλά και η Ελλάδα χωρίς την Ευρώπη θα ήταν μία οποιαδήποτε χώρα, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι μία οποιαδήποτε χώρα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής:
«Η Ελλάδα είναι μεγάλο έθνος, όλοι εμείς οι Ευρωπαίοι οφείλουμε πολλά. Εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία. Για μένα η Ελλάδα δεν είναι μόνο οι φιλόσοφοι, είναι και ο Μίκης Θεοδωράκης και η Μελίνα Μερκούρη. Είναι, επίσης, για μένα όλοι όσοι είπαν “όχι” στο καθεστώς των συνταγματαρχών. Αυτή είναι η πραγματική διανοητική ελευθερία».
«Θέλω να χαιρετίσω το κουράγιο και τη θέληση του ελληνικού λαού. Συγκινούμαι που έχω το προνόμιο να είμαι ο πρώτος πρόεδρος της Κομισιόν που μιλάει στους εκπροσώπους ενός λαού που αγαπώ», είπε σε άλλο σημείο της ομλίας του ο φιλέλλην λουξεμβούργιος πολιτικός.
«Οι Έλληνες έδειξαν σε όλον τον κόσμο ότι θέλουν να δημιουργούν ιστορία. Αρνήθηκαν να σκύψουν το κεφάλι και έγιναν αρχιτέκτονες και όχι σκλάβοι της Ιστορίας. Πάντα έμεινα πιστός φίλος της Ελλάδας και όταν στην Ευρώπη υπήρχαν λαϊκιστές και δημαγωγοί που ήθελαν να βγει η χώρα από την Ευρωζώνη. Πάντοτε μιλούσα ανοιχτά και με ειλικρίνεια στους Έλληνες σεβόμενος την αξιοπρέπεια τους», παρατήρησε ο πρόεδρος της Κομισιόν στρέφοντας τα βέλη του στους -εντός ΕΕ- υπέρμαχους του Grexit.
«Κατά τη διάρκεια των οκτώ αυτόν δύσκολων χρονών η φιλία μου με την Ελλάδα ήταν πολύ μεγάλη. Μεγάλος ήταν και ο θυμός μου εναντίον εκείνων που μιλούν για την Ελλάδα κάθε μέρα. Δεν είναι τρόπος αυτός να αντιμετωπίζεις φίλους, να αντιμετωπίζεις πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εμείς μαθήματα δεν έχουμε να δώσουμε στην Ελλάδα , η Ελλάδα δεν έχει να λάβει μαθήματα από άλλα κράτη. Η Ελλάδα έτυχε πράγματι μιας γενεάς οικονομικής βοήθειας από τις άλλες χώρες. Αλλά η Ελλάδα κατέδειξε την προσήλωσή της απερίφραστα στα προγράμματα προσαρμογής και δρομολόγησε μια ολόκληρη πανοπλία από μεταρρυθμίσεις συχνά οδυνηρότατες οι οποίες είναι όμως το εχέγγυο του εκσυγχρονισμού της» σημείωσε, ενώ κάνοντας αναφορά και στο προσφυγικό/μεταναστευτικό υπογράμμισε πως «καμία άλλη χώρα, εάν είχε βρεθεί στη θέση της Ελλάδας, αντιμέτωπη με τα ίδια προβλήματα, δεν θα μπορούσε να τα είχε αντιμετωπίσει όπως έκανε ο ελληνικός λαός με τόσο κουράγιο και τόση αξιοπρέπεια».
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όμως είχε και ένα μήνυμα για την Ελλάδα της μεταμνημονιακής εποχής: «Σας εξορκίζω να συνεχίσετε τις προσπάθειες και να μην αφήσετε να πάνε χαμένα τα αποτελέσματα που έχετε τα τελευταία χρόνια με τόσες θυσίες. Τον ερχόμενο Αύγουστο το τέλος του τρίτου προγράμματος θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας εποχής για τη χώρα σας η οποία θα βρει εκ νέου τα δικαιώματα της αλλά και όλες τις υποχρεώσεις που ένα κυρίαρχο κράτος έχει απέναντι στην Ευρωζώνη», είπε απευθυνόμενος στα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου.
«Προκειμένου να υπάρξει διαρκής ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, πρέπει οπωσδήποτε να υλοποιηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που αποφασίστηκαν και να ακολουθηθούν οι οικονομικές και προϋπολογιστικές πολιτικές που έχουν αναληφθεί», υπογράμμισε και στην νέα Ελλάδα του αύριο θα πρέπει να θεραπευθούν όλες τις παθογένειες που τόσο κόστισαν στη χώρα και στην κοινωνία.
Κατά την αναφορά του στο εγχείρημα διεύρυνσης της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Γιούνκερ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή: «Είναι πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια. Δεν πρέπει να επαναληφθούν τα δράματα που βιώσαμε στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990. Ειδικά οι αντιπαραθέσεις στα σύνορα πρέπει οπωσδήποτε να επιλυθούν πριν από οποιαδήποτε προσχώρηση. Όταν η Επιτροπή προτείνει έναρξη διαπραγματεύσεων προσχώρησης της Αλβανίας και της FYROM δεν σημαίνει ότι έχουμε δώσει ημερομηνία, ούτε καν έχει τεθεί ημερομηνία ένταξης. Δεν θα πρέπει να στηριζόμαστε σε μη ρεαλιστικές εξαγγελίες. Όλοι θα κριθούν με αντικειμενικά συγκεκριμένα κριτήρια, με βάση τις αξίες τους. Για τα Σκόπια, να υπογραμμίσω το επείγον που χαρακτηρίζει την εξεύρεση μίας λύσης για το πρόβλημα».
Από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο πρόεδρος της Κομισιόν επέλεξε τέλος να κάνει ειδική αναφορά στο θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν κρατούμενοι επί σχεδόν δύο μήνες στις τουρκικές φυλακές, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για την άμεση απελευθέρωση τους.
«Στη Βάρνα είπαμε στον Ερντογαν ότι πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να ομαλοποιησει η Τουρκία τις σχέσεις της με όλα τα κράτη μέλη της Ενωσης συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Έχουμε και τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς οι οποίοι παραμένουν φυλακισμένοι στην Τουρκία . Μην μου λένε ότι η παρουσία δύο ελλήνων στρατιωτών στο τουρκικό έδαφος αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας. Πρέπει οπωσδήποτε αυτοί οι δύο έλληνες στρατιώτες να απελευθερωθούν», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής που έκλεισε την ομιλία του λέγοντας στα ελληνικά:
«Ζήτω η ευρωπαϊκή Ελλάδα, ζήτω η ελληνική Ευρώπη»!
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News