Ολα ξεκίνησαν από μια δήλωση-βόμβα του Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν ότι στις διαπραγματεύσεις Αθήνας και Σκοπίων θα κλείσει συμφωνία εντός των επόμενων δύο εβδομάδων ώστε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ.
Τι σήμαινε αυτό; Εκανε λάθος ο επίτροπος Διεύρυνσης; Από τις Βρυξέλλες δεν το επιβεβαιώνουν, αντιθέτως φαίνεται πως η δήλωση Χαν έγινε με γνώση κάποιων ζητημάτων και επί τούτου: ενώ μιλούσε στην Ευρωβουλή και δεχόταν ερωτήσεις για την Τουρκία, εκείνος έσπευσε σε μια στιγμή να τοποθετηθεί από μόνος του για το θέμα της ΠΓΔΜ και τις «δύο εβδομάδες» που θα κλείσουν τα σχετικά ζητήματα. Αναλυτές έκαναν λόγο για «λαγό» μιας συμφωνίας.
Σε κάθε περίπτωση τα όσα είπε ο ευρωπαίος επίτροπος στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκάλεσαν αναστάτωση τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια καθώς εκτός των άλλων για σήμερα, Τετάρτη, έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ στη Βιέννη.
Από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών υπήρξε μια σύντομη αλλά ιδιαίτερα αιχμηρή ανακοίνωση: «Καλούμε τον επίτροπο Χαν να σταματήσει να παρέχει λάθος εικόνα για διαπραγματεύσεις τις οποίες, όπως όλα δείχνουν, δεν κατανοεί. Το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να σταματήσει να τις υπονομεύει».
Νωρίτερα και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, φάνηκε να μη συμμερίζεται την αισιοδοξία και το χρονοδιάγραμμα των 15 ημερών, ωστόσο εκείνος είπε ότι είναι κοντά μια συμφωνία. «Πιστεύω ότι είναι υπόθεση εβδομάδων, αλλά νομίζω ότι δύο εβδομάδες είναι υπερβολικά λίγες», είπε ο Ζάεφ, δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά ως προς το που έχουν φτάσει οι διαπραγματεύσεις και πόσο κοντά είμαστε τελικά σε συμφωνία με την κυβέρνηση των Σκοπίων.
Ως γνωστόν τα Σκόπια έχουν θέσει δύο κόκκινες γραμμές οι οποίες οδηγούσαν σε «ναυάγιο»: Η πρώτη ήταν το όνομα για το οποίο δεν δεχόταν το erga omnes, βασική θέση της Αθήνας και η δεύτερη είναι ότι δεν αποδέχεται αλλαγές στο Σύνταγμα και άρση των αλυτρωτισμών θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο για μια συμφωνία.
Η ΠΓΔΜ δείχνει ότι έχει ως βασικό διαπραγματευτικό στόχο τη νομιμοποίηση ενός καθεστώτος διπλής ονομασίας· επιδιώκει τη διατήρηση της συνταγματικής ονομασίας, που όμως είναι και ο πυρήνας του προβλήματος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News