270
|

Τόμσεν: Αδειάζει η κλεψύδρα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2018, 17:22

Τόμσεν: Αδειάζει η κλεψύδρα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Protagon Team Protagon Team 20 Απριλίου 2018, 17:22

Το παράθυρο για την ένταξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα κλείνει, καθώς τον Αύγουστο του 2018 ολοκληρώνεται το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), σημείωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν.

«Η έγκριση για την ενεργοποίηση του ΔΝΤ θα πρέπει να γίνει σύντομα και θα πρέπει να υπάρξει τουλάχιστον μία αξιολόγηση, αλλιώς δεν θα είναι πρόγραμμα… ο χρόνος τελειώνει για να μπούμε στο ελληνικό πρόγραμμα» τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην Εαρινή Σύνοδο του Ταμείου.

Ο κ. Τόμσεν εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους του προγράμματος, υπογράμμισε ωστόσο ότι προϋπόθεση για ασφαλή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Ερωτηθείς αν μία καθαρή έξοδος είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, δεδομένου ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα μείνει εκτός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ο κ. Τόμσεν αρκέστηκε να πει ότι αυτό αποτελεί απόφαση της Ελλάδας, για να συμπληρώσει ότι η πρόσβαση στις αγορές θα εξαρτηθεί από τη διατήρηση στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

«Δεν έχω αμφιβολία πως η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους (…) αλλά αυτό πρέπει να γίνει με φιλικό προς την ανάπτυξη τρόπο» είπε στη συνέχεια, ενώ σε ό,τι αφορά τα μέτρα για το χρέος εκτίμησε ότι η στρατηγική για την ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να αποφασιστεί τώρα, αλλά τα μέτρα ελάφρυνσης θα μπορούν να εφαρμοστούν στο μέλλον και να συνδεθούν με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

 

«Αυτό που χρειάζεται είναι συμφωνία για τη μεθοδολογία, τα μέτρα και τις αρχές, και μετά το τέλος του προγράμματος θα οριστικοποιηθούν τα μέτρα με βάση και την ανάλυση της βιωσιμότητα του χρέους. Ορισμένα μέτρα θα μπορούν να ενεργοποιηθούν αργότερα με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις στο πλαίσιο ενός αυτοματοποιημένου μηχανισμού».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...