H ζωή του διέτρεξε τρεις αιώνες. Ηταν ήδη ενήλικος όταν ξέσπασε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος και ήταν σαραντάρης όταν στην Ευρώπη ηχούσαν τα τύμπανα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ηταν πια πολύ γέρος όταν έπεφτε το Τείχος του Βερολίνου. Ο Χιλιανός Τσελίνο Βιλανουέβα Χαραμίλο πέθανε. Ηταν 121 ετών.
Σύμφωνα με τον Guardian ο Τσελίνο είχε γεννηθεί το 1896 –έτσι έγραφε η ταυτότητά του–, όμως η έλλειψη άλλων στοιχείων που να επιβεβαιώνουν την ημερομηνία και χρονολογία γέννησής του –είχε χάσει το πιστοποιητικό γέννησής του όταν κάηκε το σπίτι του–, εμπόδισαν το βιβλίο Guinness να τον κατατάξει επισήμως ως τον γηραιότερο άνθρωπο της γης.
Ο υπεραιωνόβιος Χιλιανός απεβίωσε την Τετάρτη στην πόλη Σαν Χοσέ ντε Μαρικίνα, στη νότια Χιλή. Είχε πέσει από το κρεβάτι του την περασμένη εβδομάδα και είχε σπάσει τρία πλευρά, ένα εκ των οποίων είχε τρυπήσει τον πνεύμονά του.
Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και αρχικά οι γιατροί δήλωναν αισιόδοξοι. Ωστόσο η κατάστασή του επιδεινώθηκε και την Τρίτη εκλήθη ιερωμένος για να τον εξομολογήσει.
«Είμαστε πολύ λυπημένες» είπε η Ιβόν Μοράλες, η οποία μαζί με τη μητέρα της, την 85χρονη Μάρτα Ραμίρεζ, είχαν αναλάβει την φροντίδα του Τσελίνο πριν από πάνω 20 χρόνια, όταν ήταν 99 ετών. «Ηταν μέρος της οικογένειάς μας, ο άντρας του σπιτιού», σχολίασε. «Οταν αναλάβαμε τη φροντίδα του δεν πίστευα ότι θα ζούσε για τόσο πολύ» είχε πει η Ραμίρεζ πέρυσι, πάλι στον Guardian. Οταν η Ραμίρεζ αποφάσιζε να βάλει τον πάμφτωχο γεράκο στο σπίτι της η ίδια ήταν 63 ετών…
Ο Τσελίνο ήταν ένα σύμβολο για τη Χιλή και πολλοί πολιτικοί, ακόμα και ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα, είχε σπεύσει να τον τιμήσουν. Ωστόσο δεν έλαβε ποτέ ειδική φροντίδα, ούτε οι δύο γυναίκες που τον ανέλαβαν έλαβαν κάποια βοήθεια από το κράτος.
Τι έκανε ο Τσελίνο στη ζωή του; Ηταν αγρότης, δεν παντρεύτηκε ποτέ και δεν υπάρχουν γνωστοί (ζώντες) συγγενείς του. Θα κηδευτεί την Παρασκευή στο νεκροταφείο του Μεχουίν, πολύ κοντά από εκεί όπου έζησε τις τελευταίες δεκαετίες της μεγάλης ζωής του.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News