839
Με υψωμένη τη γροθιά ο Σάρας Γιασικεβίτσιους μετά τη λήξη του αγώνα-θρίλερ | Intimesports

Βελιγράδι, ερχόμαστε… (και στο βάθος «ελληνικός» τελικός)

Sportscaster Sportscaster 7 Απριλίου 2018, 13:00
Με υψωμένη τη γροθιά ο Σάρας Γιασικεβίτσιους μετά τη λήξη του αγώνα-θρίλερ
|Intimesports

Βελιγράδι, ερχόμαστε… (και στο βάθος «ελληνικός» τελικός)

Sportscaster Sportscaster 7 Απριλίου 2018, 13:00

Σκηνή πρώτη: Οι οπαδοί του Ολυμπιακού αποχωρούν από το ΣΕΦ απογοητευμένοι. Με το δίκιο τους. Αφησαν τις οικογένειές τους, μέρα που ήταν (Μεγάλη Παρασκευή), για να πάνε στο γήπεδο. Και τι είδαν; Την ομάδα τους να χάνει από… τον Παναθηναϊκό. Να κάνει δώρο στον μισητό αντίπαλο το πλεονέκτημα έδρας στα play-offs της Ευρωλίγκας! Αυτή η ήττα από τη Ζαλγκίρις Κάουνας (80-80 και 85-86 στην παράταση) μπορεί να σημαίνει ότι οι «ερυθρόλευκοι» θα τον ξαναβρούν μπροστά τους, στο Final-4 του Βελιγραδίου. Το νικητήριο καλάθι του Γιανκούνας ήταν σαν να το έβαλε ο Μάικ Τζέιμς. Πίκρα…

Σκηνή δεύτερη: Οι απανταχού οπαδοί του Παναθηναϊκού πανηγυρίζουν για την ήττα του Ολυμπιακού. Συνηθισμένο φαινόμενο. Μόνο που, αυτή τη φορά δεν το κάνουν από χαιρεκακία -ο Ολυμπιακός δεν έπαθε τίποτα που έχασε- αλλά γιατί, σχεδόν από το πουθενά, «τρύπωσαν» στην προνομιούχο πρώτη τετράδα της regular season. Οχι χάρη στη Ζαλγκίρις και τον παλιό τους φίλο Σάρας Γιασικεβίτσιους, που μέχρι το 26′ του χθεσινού αγώνα είχαν χάσει… τα αυγά και τα καλάθια. Χάρη στον «αιώνιο» εχθρό τους που βρέθηκε ακόμη και στους +16, όμως στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου κατέρρευσε. Μέσα στη μέθη της ευτυχίας ο Μάικ Τζέιμς πόσταρε ένα «μπράβο» στον Γιάννη Σφαιρόπουλο για τον σχεδιασμό της τελευταίας επίθεσης του Ολυμπιακού, που έβγαλε αμαρκάριστο για σουτ τον πιο κατάλληλο παίκτη (τον Σπανούλη). Κι ας μην μπήκε το καλάθι.

1886513

Σκηνή τρίτη: Δευτερόλεπτα πριν από το φινάλε του αγώνα της Ρεάλ με την Μπάμπεργκ, στη Μαδρίτη, οι φίλοι της «Βασίλισσας» φωνάζουν υβριστικό σύνθημα -στα Ελληνικά- κατά του Ολυμπιακού. Αυτό το «διπλό» της Ζαλγκίρις στο ΣΕΦ στέρησε από την ομάδα τους το πλεονέκτημα έδρας στους αγώνες της με τον Παναθηναϊκό. Αλλά, όχι. Οπως παραδέχτηκε και η Marca, δεν έγινε το «ελληνικό μπισκότο». Ο Ολυμπιακός δεν κάθισε να χάσει από τους Λιθουανούς. Αλλωστε, δεν τον συνέφερε να κάνει κάτι τέτοιο – θα μπορούσε να την πατήσει. Εάν η Ρεάλ δεν νικούσε τους Γερμανούς, ο Σφαιρόπουλος και οι παίκτες του θα την έβρισκαν μπροστά τους. Τρελοί είναι; Η Ζαλγκίρις είναι χίλιες φορές προτιμότερη, ως αντίπαλος, από τη Ρεάλ.

Στα τελευταία λεπτά της κανονικής του διάρκειας, το ματς ήταν πραγματικό θρίλερ. Ενα κάρφωμα του Ουίλτζερ (80-80) το έστειλε στην παράταση. Εκεί, ο Ολυμπιακός χρειάστηκε τρία λεπτά για να σκοράρει. Πήρε το προβάδισμα με επιθετικό ριμπάουντ του Ουίλτζερ στα 8,4” (85-84), όμως το φόλοου του Γιανκούνας έδωσε τη νίκη στην Ζαλγκίρις. Στην ακροτελεύτια ελληνική επίθεση ο Σπανούλης αστόχησε σε τρίποντο από τα εννιά μέτρα.

«Πάρτε μια οποιαδήποτε ομάδα, αφαιρέστε της τέσσερις ψηλούς του ενεργού rotation, και πείτε μου αν θα νικήσει σε αυτό το επίπεδο», δικαιολογήθηκε στο τέλος -μάλλον πειστικά- ο κόουτς Σφαιρόπουλος. Δεν ήταν εύκολο για τον Ολυμπιακό να κερδίσει την Ζαλγκίρις, έχοντας στη δωδεκάδα του δυο «μικρούς», άλλους δύο που μένουν έξω όταν δεν υπάρχουν τραυματίες (Ουίλτζερ και Τόμπσον), τον Μπόγρη που περίμενε για μήνες την ευκαιρία του (δεν την εκμεταλλεύτηκε), και τον Μιλουτίνοβ που υπέφερε από τη μέση του.

Και τώρα; Τώρα, ο Δημήτρης Ιτούδης θα αντιμετωπίσει τον Γιώργο Μπαρτζώκα (ΤΣΣΚΑ Μόσχας εναντίον Χίμκι) και η πρωταθλήτρια Ευρώπης, Φενέρμπαχτσε, την απρόβλεπτη Μπασκόνια. Τα πράγματα φαίνονται εύκολα για τη Φενέρ, και πιο εύκολα για την ΤΣΣΚΑ. Για τις ελληνικές ομάδες ο δρόμος προς το Βελιγράδι θα είναι δυσκολότερος, όμως το να φτάσουν και οι δύο στο Final-4 είναι κάτι παραπάνω από πιθανό.

Στη θεωρία, ο Ολυμπιακός έχει περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με τον Παναθηναϊκό. Καλή η Ζαλγκίρις, η ομάδα – έκπληξη της εφετινής Ευρωλίγκας, όμως ο (πλήρης) Ολυμπιακός είναι καλύτερος. Οι Λιθουανοί είναι ταλαντούχοι, ομαδικοί, παθιασμένοι για διάκριση, όμως υστερούν σε πείρα και προσωπικότητα. Αυτή τη διαθέτει -και με το παραπάνω- μόνον ο προπονητής τους, ο Σάρας Γιασικεβίτσιους. Κυρίως χάρη σε αυτόν έφτασαν έως εδώ.

Αλληλοσυγχαίρονται οι παίκτες στη λήξη του αγώνα Ολυμπιακός - Ζαλγκίρις
Αλληλοσυγχαίρονται οι παίκτες στη λήξη του αγώνα Ολυμπιακός – Ζαλγκίρις

Ο Παναθηναϊκός θα παλέψει με την πιο ποιοτική ομάδα της Ευρωλίγκας που, όμως, δεν είναι και τόσο «ομάδα». Είναι, περισσότερο, ένας γαλαξίας αστέρων που παίζουν φοβερό μπάσκετ, αλλά που δεν θα… σκοτωθούν, κιόλας, για τη νίκη. Η επιστροφή του «παιχταρά» Σέρχι Γιούλ από τον σοβαρό του τραυματισμό μπορεί να μπερδέψει τους Ισπανούς, αντί να τους βοηθήσει. Οπως, ακριβώς, συνέβη στον Ολυμπιακό με τον Σπανούλη. Ο «Εξάστερος» θα ποντάρει, κυρίως, στην αθλητικότητά του. Και, βεβαίως, στην τρομερή έδρα του. Το πλεονέκτημα που τόσο ανέλπιστα πήρε χθες, ίσως αποδειχθεί καθοριστικό.

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός μπορεί να βρεθούν αντίπαλοι μόνον στον Τελικό. Μακάρι. Ο νικητής του ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Χίμκι θα παίξει στον ένα ημιτελικό με τον νικητή του Παναθηναϊκός – Ρεάλ Μαδρίτης. Ο άλλος θα διαμορφωθεί από τους νικητές των «ζευγαριών» Ολυμπιακός – Ζάλγκιρις Κάουνας και Φενέρμπαχτσε – Μπασκόνια. Οι μάχες των play-offs θα αρχίσουν την Τρίτη 17 Απριλίου, με τον Παναθηναϊκό να υποδέχεται, στο ΟΑΚΑ, τη Ρεάλ (21:15). Μία μέρα αργότερα (18/4), την ίδια ώρα, ο Ολυμπιακός θα δώσει τον πρώτο του αγώνα με την Ζαλγκίρις στο ΣΕΦ. Τα Game 2 των ελληνικών ομάδων, πάλι εντός έδρας, είναι προγραμματισμένα για την Πέμπτη (του Παναθηναϊκού) και την Παρασκευή (του Ολυμπιακού).

Στην αρχή της κούρσας, λίγοι το περίμεναν να «χωρέσουν» και οι δύο ομάδες μας στις τέσσερις καλύτερες της κανονικής περιόδου. Πέρασαν δια πυρός και σιδήρου, όμως τα κατάφεραν. Στο «τσακ». Ενώ απέτυχαν παταγωδώς, η Μπαρτσελόνα, η Εφές, η Μακάμπι… Πρόκειται για ένα μικρό «θαύμα». Τώρα ελπίζουμε στο μεγάλο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...