302
Οι νέες δομές θα λειτουργούν ως κέντρα διαλογής - Ως πιθανότερος τόπος για την εγκατάσταση του πρώτου κέντρου απελάσεων προβάλλει το Μάνχινγκ ή η Βαμβέργη στη Βαυαρία | Reuters / Bench

Οι Γερμανοί ετοιμάζουν κέντρα απελάσεων μεταναστών

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2018, 12:00
Οι νέες δομές θα λειτουργούν ως κέντρα διαλογής - Ως πιθανότερος τόπος για την εγκατάσταση του πρώτου κέντρου απελάσεων προβάλλει το Μάνχινγκ ή η Βαμβέργη στη Βαυαρία
|Reuters / Bench

Οι Γερμανοί ετοιμάζουν κέντρα απελάσεων μεταναστών

Protagon Team Protagon Team 30 Μαρτίου 2018, 12:00

Το πρώτο κέντρο απέλασης μεταναστών στη Γερμανία θα γίνει πραγματικότητα το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο του 2018. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, το κέντρο θα λειτουργεί υπό την ευθύνη της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, ενώ θα αποτελέσει μοντέλο λειτουργίας των μελλοντικών κέντρων υποδοχής αιτούντων άσυλο στη χώρα, όπου θα διεκπεραιώνεται το σύνολο των διαδικασιών από την αίτηση χορήγησης ασύλου μέχρι την έγκριση ή την απόρριψή της.

Στα κέντρα θα καταγράφονται οι νεοαφιχθέντες, θα ταυτοποιούνται, θα προσδιορίζεται η ηλικία τους, ενώ εκεί θα περιμένουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας ασύλου και συνοδευτική δικαστική απόφαση. Εν συνεχεία, οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες θα κατανέμονται σε όλη τη χώρα, ενώ αυτοί που πρόκειται να αναχωρήσουν, θα παραμένουν μέχρι την απέλασή τους.

Όσον αφορά το χωροταξικό, ως πιθανότερος τόπος για την εγκατάσταση του νέου κέντρου απελάσεων προβάλλει το Μάνχινγκ ή η Βαμβέργη στη Βαυαρία, όπου υπάρχουν ήδη δομές φιλοξενίας προσφύγων.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ο γερμανός υφυπουργός Εσωτερικών Στέφαν Μάιερ ξεκαθάρισε ότι θα δοθεί «ύψιστη προτεραιότητα» στην υλοποίηση του σχεδίου.

Η είδηση πάντως δεν έγινε ήχησε καλά στα αυτιά των στελεχών της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας:  «Η επιτήρηση και η μέριμνα των προς απέλαση ατόμων δεν αποτελεί αστυνομικό καθήκον… Δεν εκπαιδεύουμε αστυνομικούς για να αναλάβουν τη λειτουργία χώρων κράτησης», επεσήμανε ο Γιεργκ Ράντεκ, πρόεδρος του Συνδικάτου Αστυνομικών στην Ομοσπονδιακή Αστυνομία.

Τα κυβερνητικά σχέδια για το πρώτο κέντρο απέλασης μεταναστών προκάλεσαν και την αντίδραση της αντιπολίτευσης, με την εκπρόσωπο της Αριστεράς, Ούλα Γέλπκε, να θεωρεί εν γένει λανθασμένη τη σχεδιαζόμενη λειτουργία των νέων κέντρων, καθώς -όπως υπογράμμισε- με τον τρόπο αυτό οι μετανάστες θα απομονώνονται σε αυτά από τον υπόλοιπο πληθυσμό. «Σε αυτή την απάνθρωπη πολιτική έρχεται να προστεθεί τώρα ως επιστέγασμα και το γεγονός ότι ο Χ. Ζέεχοφερ θέλει να αναθέσει τη διαχείριση των σχεδιαζόμενων κέντρων στην Ομοσπονδιακή Αστυνομία – λες και οι πρόσφυγες είναι εγκληματίες που πρέπει να φυλάσσονται από την αστυνομία», παρατήρησε η αριστερή βουλευτής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...