396
Από καταστροφές καλλιεργειών μέχρι εκτροχιασμούς τρένων προξενούν οι άγριες αγελάδες του ιταλικού υποκόσμου | Shutterstock

Μαφιόζικο γουέστερν-θρίλερ με περιπλανώμενα κοπάδια αγελάδων

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2018, 20:05
Από καταστροφές καλλιεργειών μέχρι εκτροχιασμούς τρένων προξενούν οι άγριες αγελάδες του ιταλικού υποκόσμου
|Shutterstock

Μαφιόζικο γουέστερν-θρίλερ με περιπλανώμενα κοπάδια αγελάδων

Protagon Team Protagon Team 29 Μαρτίου 2018, 20:05

Οι Αρχές στον ιταλικό Νότο εδώ και χρόνια πασχίζουν να αντιμετωπίσουν ένα από τα πλέον παράξενα όπλα των μαφιόζων. Κοπάδια αγρίων αγελάδων που ανήκουν σε φατρίες («φαμίλιες») διαφόρων περιοχών καταστρέφουν τις καλλιέργειες, τρομοκρατούν τους κατοίκους, ενώ ευθύνονται ακόμα και για εκτροχιασμούς τρένων. Τα τελευταία 40 χρόνια τα ζώα είχαν αφεθεί ελεύθερα στην ύπαιθρο από την καλαβρέζικη μαφιόζικη οργάνωση, την Ντράγκετα. Οι αγελάδες ήταν από τότε ένα ισχυρό σύμβολο ισχύος και κυριαρχίας του τοπικού υποκόσμου.

Πλέον εκτιμάται ότι περίπου χίλιες από τις «ιερές αγελάδες» έγιναν άγριες και ξεκίνησαν να περιπλανώνται σε κοπάδια, μαζί με ταύρους, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους. Μάλιστα οι άνθρωποι στο χωριό Πολιστένα τρομοκρατήθηκαν όταν ένα κοπάδι μπήκε στο νεκροταφείο. Την ελεύθερη περιπλάνηση των ζώων δεν εμπόδισε καν ο σιδηρόδρομος, αφού τρία ατυχήματα με συρμούς προκλήθηκαν από τα άγρια βοοειδή που κάθονταν στις ράγες.

Παρ’ όλα αυτά, οι κάτοικοι δίσταζαν να διαμαρτυρηθούν, ειδικά από τη στιγμή που ένας αγρότης πυροβολήθηκε, το 2005, επειδή παραπονέθηκε σε έναν αρχηγό φατρίας ότι τα ζώα κατέστρεψαν το χωράφι του. Κάποια στιγμή οι Αρχές αποφάσισαν να δράσουν. Περικύκλωσαν μερικά ζώα και κατάφεραν να τα μαζέψουν και να τα μεταφέρουν σε περιφραγμένο χώρο εντός του εθνικού πάρκου του βουνού Ασπρομόντε. Ο Ντι Μπάρι, που συμμετείχε στην επιχείρηση, δήλωσε: «Εξαλείφουμε ένα πανίσχυρο σύμβολο της Ντράγκετα. Πρέπει να δώσουμε ένα τέλος στον μύθο που θέλει τις συγκεκριμένες αγελάδες να είναι κάτι που δεν μπορούμε να αγγίξουμε». Παρ’ όλα αυτά η κατάσταση δεν άλλαξε και πολύ.

H τοπική Μαφία έχει πλέον μετατραπεί σε ένα παγκόσμιο καρτέλ ναρκωτικών, όμως τα μέλη της δείχνουν να έχουν εμμονή με την ιδιαίτερη πατρίδα τους και να θέλουν να συνεχίσουν να την ελέγχουν με κάθε τρόπο. «Νιώθουν ότι πρέπει να έχουν επαφή με τις ρίζες τους» εξηγεί ο εγκληματολόγος Εντζο Σισόντε, σύμφωνα με τους Times.

O επικεφαλής του πάρκου, Τζουζέπε Μπομπίνο, δήλωσε ότι οι ντραγκετίστι συχνά συγκεντρώνουν τις αγελάδες προκειμένου να κερδίσουν τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Τα τελευταία χρόνια αρκετοί αρχηγοί φατριών έχουν φυλακιστεί, ενώ οι αγελάδες τους έχουν γίνει πραγματικά άγριες» δήλωσε ο Μπομπίνο.

Οι κάτοικοι έχουν αρχίσει να υψώνουν το ανάστημά τους απέναντι στη Μαφία, ιδρύοντας ομάδες όπως η «No Bull», που μάλιστα οργάνωσε εκδήλωση διαμαρτυρίας τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο Ντομένικο Αντίκο, ένας δικηγόρος που ηγείται της ομάδας, δήλωσε: «Είχαμε 150 περιστατικά τα τελευταία δύο χρόνια. Πριν από λίγο καιρό ένας ταύρος εμφανίστηκε από το πουθενά και συγκρούστηκε με το αυτοκίνητό μου». Για τον δικηγόρο τα πράγματα είναι σοβαρά, αφού απειλείται η δημόσια ασφάλεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...