Σκηνές χάους και τραγικές εικόνες κυριάρχησαν μετά τη φονική πυρκαγιά που ξέσπασε, την Τετάρτη, συγκλονίζοντας τη Βενεζουέλα και ανοίγοντας ξανά το θέμα των τραγικών συνθηκών που υφίστανται οι κρατούμενοι.
Τουλάχιστον 68 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν φλόγες κατέλαβαν αστυνομικό τμήμα στην πολιτεία Καραμπόμπο, στο βόρειο τμήμα της Βενεζουέλας. Το κόστος της ζημιάς μοιάζει ανυπολόγιστο σε μια χώρα που βρίσκεται υπό το καθεστώς της επισιτιστικής κρίσης.
Η πυρκαγιά ξεκίνησε, όπως πιθανολογείται, όταν φυλακισμένοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα για να αποδράσουν. Αντιδρώντας η αστυνομία προχώρησε σε χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνει το συγκεντρωμένο πλήθος συγγενών των κρατουμένων που βρισκόταν έξω από το αρχηγείο και παρακολουθούσε την εξέλιξη της πυρκαγιάς.
Τα ακριβή αίτια της φωτιάς, όμως, δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί.
Οπως υποστήριξε η ΜΚΟ Una Ventana a la Libertad (Παράθυρο στην Ελευθερία), που καταγράφει τις συνθήκες στα σωφρονιστικά ιδρύματα, κρατούμενος πυροβόλησε αρχικά αστυνομικό στο πόδι και αμέσως μετά πήραν φωτιά τα στρώματα και η φωτιά εξαπλώθηκε.
Πυροσβέστες εισέβαλαν, στην πορεία, στο τμήμα σπάζοντας τοίχους για να απελευθερώσουν όσους βρίσκονταν εγκλωβισμένοι από την πυρκαγιά. Ορισμένα από τα θύματα κάηκαν και άλλα πέθαναν εξαιτίας της ασφυξίας που προκλήθηκε από τον καπνό.
Στις φωτογραφίες που τράβηξαν μέλη της Una Ventana a la Libertad φαίνεται ένα απανθρακωμένο πτώμα και πυροσβέστες να προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.
Εξαιτίας του υπερπληθυσμού στις φυλακές της Βενεζουέλας, οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποιούν τα αστυνομικά τμήματα σαν κέντρα μακροχρόνιας κράτησης, την ώρα που βάσει του νόμου οι συλληφθέντες δεν μπορούν να παραμένουν εκεί για διάστημα μεγαλύτερο των 48 ωρών.
Ο κυβερνήτης της πολιτείας Καραμπόμπο Ραφαέλ Λακάβα δήλωσε «σοκαρισμένος», χωρίς ωστόσο να σχολιάσει τον αριθμό των θυμάτων.
«Εχει ξεκινήσει σοβαρή και ενδελεχής έρευνα για να καθοριστούν τα αίτια και οι υπεύθυνοι αυτών των λυπηρών γεγονότων», υπογράμμισε στον λογαριασμό του στο Twitter, ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων.
Στην πλειονότητα των κέντρων κράτησης της Βενεζουέλας, οι συνθήκες είναι άθλιες εξαιτίας του υπερπληθυσμού και της έλλειψης τροφίμων.
Το 2017, σύμφωνα με την «Una Ventana a la Libertad», 62 κρατούμενοι και δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε βίαια περιστατικά αλλά και εξαιτίας ασθενειών που συνδέονται με τις κακές συνθήκες κράτησης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News