Το χιόνι έπεφτε πυκνό στο «Ανφιλντ», όμως ο Μο (Μοχάμεντ) Σαλάχ φρόντισε να ζεστάνει τις εξέδρες με μια, ακόμη, μεγαλειώδη ποδοσφαιρική του παράσταση. Δεν έχουν απομείνει πολλοί ποδοσφαιριστές στην Ευρώπη, για τους οποίους αξίζει να πηγαίνεις στο γήπεδο. Η εποχή των μεγάλων μπαλαδόρων έχει παρέλθει προ πολλού – τώρα ζούμε αυτή των σπουδαίων ομάδων. Κυρίαρχος, πλέον, είναι η τακτική, που αφήνει λίγα στην ατομική πρωτοβουλία. Ο κόσμος πληρώνει για να απολαύσει την Μπάγερν, τη Σίτι, τη Γιουνάιτεντ, τη Γιουβέντους, όχι κάποιον συγκεκριμένο παίκτη τους. Ο Μέσι είναι, ασφαλώς, η πιο χτυπητή εξαίρεση του κανόνα. Ο Νεϊμάρ, επίσης. Αντε και ο Ρονάλντο, όταν έχει κέφια. Το τελευταίο όνομα σε αυτή τη μικρή λίστα είναι του αιγύπτιου μεσοεπιθετικού της Λίβερπουλ.
Στον σαββατιάτικο αγώνα με τη Γουότφορντ (5-0) πέτυχε τέσσερα γκολ και σέρβιρε άλλο ένα. Δύο απ’ αυτά που σκόραρε, ήταν για το… βραβείο Λιονέλ Μέσι. Στο 1-0, μόλις στο 4′, αντέγραψε την ντρίπλα με την οποία ο αργεντινός σούπερ-σταρ είχε ξαπλώσει στο χορτάρι τον καημένο τον Μπόατενγκ. Στο ρόλο του αμυντικού της Μπάγερν Μονάχου ήταν, χθες, ο Μπρίτος. Στο 4-0 με φοβερή προσποίηση εξουδετέρωσε τρεις αντιπάλους του και σούταρε, εν στάσει, στη γωνία του «δικού μας», Ορέστη Καρνέζη. Είναι μάλλον υπερβολικοί όσοι ισχυρίζονται ότι ο Σαλάχ είναι «ο Μέσι στο πιο σκούρο του», όμως κάποιες ομοιότητές του με τον «μάγο» της Μπαρτσελόνα δεν περνούν απαρατήρητες: το ξεπέταγμά του, η ποδοσφαιρική του ευφυΐα, η τεχνική του, το αριστερό του πόδι που… μιλάει στην μπάλα.
Ο Σαλάχ δεν είναι Μέσι, αλοίμονο, όμως σίγουρα είναι ο πιο φορμαρισμένος ποδοσφαιριστής στην Ευρώπη τούτη την εποχή. Κι αυτός που, από την αρχή της σεζόν, έχει πραγματοποιήσει το πιο εντυπωσιακό άλμα προόδου απ’ όλους τους άλλους. Η Ρόμα, η οποία τον περασμένο Ιούνιο τον πούλησε στη Λίβερπουλ, θα έχει, ήδη, μετανοιώσει πικρά. Ακόμη κι αν δεν μπορούσε να τον πείσει να μείνει κοντά της (ο Αιγύπτιος θαύμαζε τη Λίβερπουλ από παιδί), έπρεπε να ζητήσει πολύ περισσότερα χρήματα από τα 42 εκατομμύρια ευρώ (50 μαζί με τα μπόνους), που ήταν το αντίτιμο της μετεγγραφής. Τόσα κόστισε, την ίδια εποχή, ο Σίγκουρντσον στην Εβερτον. Και, έξι μήνες αργότερα, η ίδια η Λίβερπουλ ξόδεψε πολύ περισσότερα (80 εκατ. ευρώ) για έναν πολύ καλό αμυντικό, τον φαν Ντάικ.
Αλλά, πού να το φανταστούν οι Ιταλοί, ότι ο Σαλάχ θα πατούσε το κουμπί της εκτόξευσής του στα 25 του χρόνια; Στη διετία που έπαιξε στη Ρώμη, ο Αιγύπτιος σκόραρε 29 γκολ σε 65 συμμετοχές. Στις δύο σεζόν του στη Βασιλεία (2012-2014), 9 σε 47 ματς. Στην Τσέλσι, αμέσως μετά, 2 σε 13. Στη Φιορεντίνα, όπου ο Αμπράμοβιτς τον έστειλε δανεικό (το 2015), 6 σε 16. Μόνον όταν τον άγγιξε το «μαγικό ραβδί» του Γιούργκεν Κλοπ, ανέβηκε πίστα. Εγινε ένας από τους πιο hot ποδοσφαιριστές στην Ευρώπη. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του CIES (Ποδοσφαιρικό Παρατηρητήριο με έδρα την Ελβετία), κανένας άλλος παίκτης των Big-5 πρωταθλημάτων δεν κατάφερε, εφέτος, να ανεβάσει την τιμή της «μετοχής» του, όσο ο Σαλάχ. Σήμερα κοστολογείται στα 163 εκατομμύρια ευρώ.
Αυτό το «λίμιτ απ» το δικαιολογούν απολύτως τα επιτεύγματά του κατά την τρέχουσα σεζόν. Με τα τέσσερα γκολ που σημείωσε το Σάββατο έφτασε τα 28 γκολ σε 29 συμμετοχές στην Premier League και τα 36 σε όλες τις διοργανώσεις – τα περισσότερα που έχει πετύχει παίκτης της Λίβερπουλ στην πρώτη του χρονιά με τη φανέλα της, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Φερνάντο Τόρες που κρατούσε από το 2007-2008. Εγινε ο πρώτος Αιγύπτιος που συμπληρώνει «καρέ» ή «χατ-τρικ» σε αγώνα του αγγλικού πρωταθλήματος, και μόλις ο δεύτερος παίκτης (μετά τον Αγκουέρο) που σκοράρει, εφέτος, τέσσερα τέρματα σε ένα ματς. Αυτή τη στιγμή ο Σαλάχ είναι το πρώτο φαβορί για το «Χρυσό Παπούτσι», αφού προσπέρασε όλους τους αντιπάλους του στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα. Ούτε ο Μέσι (24 γκολ σε 28 παιχνίδια) δεν τον φτάνει.
Ο 26χρονος Αιγύπτιος, ο οποίος αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα στο «Ανφιλντ» πλησίασε τον Ορέστη Καρνέζη και του ζήτησε συγγνώμη για την εφιαλτική βραδιά που τον υποχρέωσε να ζήσει (ήταν η πιο βαριά ήττα στην καριέρα του έλληνα τερματοφύλακα), είναι ο νέος «ήρωας» των Reds. Μέχρι και τραγούδι σκάρωσαν για χάρη του οι οπαδοί της Λίβερπουλ. Οχι μόνον επειδή «τα βάζει», αλλά γιατί τους προσφέρει ένα ποδοσφαιρικό θέαμα σαν αυτό με το οποίο μεγάλωσαν, οι πιο παλιοί, όταν οι υπόλοιπες ομάδες στο Νησί έπαιζαν ακόμη με τη δύναμη και τις ατελείωτες σέντρες.
Στην πατρίδα του είναι «ήρωας» από πέρυσι. Από τις 8 Οκτωβρίου 2017 που ο «Βασιλιάς Μόμο» -έτσι τον αποκαλούν- πέτυχε το γκολ με το οποίο η Αίγυπτος κέρδισε τη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Κύπελλο (της Ρωσίας), για πρώτη φορά έπειτα από 28 ολόκληρα χρόνια. Λίγες εβδομάδες αργότερα τιμήθηκε με το βραβείο του «Καλύτερου Αφρικανού Ποδοσφαιριστή» για το 2017, μια διάκριση που είχε απονεμηθεί σε Αιγύπτιο ξανά το 1983.
Με τη Λίβερπουλ έχει συμβόλαιο για άλλα τέσσερα χρόνια (έως το 2022), με ετήσιες αποδοχές ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ. Αλλά, αν συνεχίσει έτσι, σίγουρα θα δυσκολευτεί να αντισταθεί στις Σειρήνες άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων που θα του υπόσχονται την προοπτική να σηκώσει την Κούπα του Champions League.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News