205
O Eρντογάν μιλά στο κομματικό του ακροατήριο και καταγγέλλει τον οίκο Moody's | REUTERS/Umit Bektas

Εξαλλος με Μoody’s ο Ερντογάν: Ρίχνετε εμάς και αναβαθμίζετε τους Ελληνες;

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2018, 18:29
O Eρντογάν μιλά στο κομματικό του ακροατήριο και καταγγέλλει τον οίκο Moody's
|REUTERS/Umit Bektas

Εξαλλος με Μoody’s ο Ερντογάν: Ρίχνετε εμάς και αναβαθμίζετε τους Ελληνες;

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2018, 18:29

Οργισμένος από την απόφαση του οίκου Μoody’s να υποβαθμίσει το τουρκικό αξιόχρεο κατά μία βαθμίδα στο Ba2 (από Ba1), o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διερωτήθηκε για τα κίνητρα πίσω από την απόφαση, τα οποία και χαρακτήρισε ως «καθαρά πολιτικά», δίχως να χάσει την ευκαίρια να ρίξει και την «μπηχτή» του για την Ελλάδα.

«Πείτε μας με ποια μέτρα και σταθμά μας υποβαθμίσατε. Οι γείτονές μας έχουν καταποντιστεί, είναι εξαντλημένοι και εσείς τους ανεβάζετε τέσσερις βαθμίδες. Αντίθετα η  τουρκική οικονομία αναπτύσσεται. Δεν είναι στάσιμη. Δεν έχει πτωτική τάση. Σας ξέρουμε καλά», διαμαρτυρήθηκε ο τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στα μέλη του κόμματός του ΑΚΡ, με τα τουρκικά μέσα να βλεπουν και πάλι πίσω από την απόφαση του οίκου αξιολόγησης το «φάντασμα« του (εξόριστου στις ΗΠΑ) Φετουλάχ Γκιουλέν.

Χαρακτηριστικός ήταν ο τίτλος σε σχετικό άρθρο της Daily Sabah: «Η αγάπη της Moody’s για τον Φετουλάχ Γκιουλέν», έγραφε η εφημερίδα για να υποστηρίξει ότι «στόχος της έκθεσης δεν είναι να απεικονίσει την τουρκική οικονομία, αλλά να παραποιήσει τα στοιχεία».

Ο οίκος Moody’s υποβάθμισε περαιτέρω την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας, επικαλούμενος τη συνεχιζόμενη αποδυνάμωση των οικονομικών και πολιτικών θεσμών της, καθώς και τον αυξημένο κίνδυνο από το διευρυμένο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Επιπροσθέτως, όπως σημειώνει το Bloomberg, συνυπολογίζεται και ο κίνδυνος εξωτερικών και γεωπολιτικών κρίσεων που παραμένει μεγάλος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...