Τις διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο στην ψηφοφορία στη Βουλή σχετικά με την πρόταση της αντιπολίτευσης να συσταθεί προανακριτική επιτροπή και για τις ευθύνες των Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη στην υπόθεση Novartis, επιχείρησαν να εξηγήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το επίσημο αποτέλεσμα, που ανακοινώθηκε λίγο μετά τις 11 μ.μ. το βράδυ της Πέμπτης, έπειτα από περίπου 11 ώρες συνεδρίασης –με αντιπαραθέσεις για τα ελληνοτουρκικά, την οικονομία και την ασφάλεια και λιγότερο για αυτήν καθ’ αυτήν την υπόθεση Novartis– κατέγραψε διαφοροποιήσεις ανάλογα με τα πρόσωπα, με τον νυν υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή να συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους κατά της παραπομπής του και τον Ανδρέα Ξανθό τα περισσότερα άκυρα.
Αναλυτικά το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας για την παραπομπή ή μη σε Προανακριτική ανά πρόσωπο ήταν το εξής:
Παναγιώτης Κουρουμπλής: 86 ΝΑΙ – 151 ΟΧΙ – 1 ΠΑΡΩΝ 1– 29 ΑΚΥΡΑ
Ανδρέας Ξανθός: 88 ΝΑΙ – 145 ΟΧΙ – 1 ΠΑΡΩΝ – 33 ΑΚΥΡΑ
Παύλος Πολάκης: 86 ΝΑΙ – 149 ΟΧΙ – 1 ΠΑΡΩΝ – 31 ΑΚΥΡΑ
Το επίσημο αποτέλεσμα γέννησε ερωτήματα, καθώς ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ αριθμούν συνολικά 154 βουλευτές. Και με δεδομένο ότι από την ψηφοφορία απουσίαζε από τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο ο Μάρκος Μπόλαρης (λόγω ασθένειας) και ο κάθε ένας εκ των τριών υπουργών δεν επιτρέπεται να ψηφίσει τον εαυτό του, το κυβερνητικό μέτωπο θα έπρεπε να αριθμεί 152 «Οχι».
Από την Κουμουνδούρου έσπευσαν να αιτιολογήσουν το αποτέλεσμα λέγοντας ότι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας μάλλον έκαναν λάθος στις κάλπες. «Είναι προφανές ότι αρκετοί βουλευτές έριξαν την ψήφο τους σε λάθος κάλπη, με αποτέλεσμα κάποιες ψήφοι να βρεθούν σε κάλπες που δεν έπρεπε και να θεωρηθούν άκυρες» ανέφεραν «πηγές» του ΣΥΡΙΖΑ στο κρατικό ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Κατά το πρακτορείο, αυτές οι πηγές εξήγησαν ότι:
–Στην κάλπη για τον κ. Κουρουμπλή βρέθηκαν 29 άκυρα, από τα οποία τα 9 ήταν ψηφοδέλτια για τους υπουργούς Ξανθό και Πολάκη.
–Στην κάλπη για τον κ. Ξανθό βρέθηκαν 33 άκυρα, από τα οποία τα 12 ήταν ψηφοδέλτια για τους υπουργούς Κουρουμπλή και Πολάκη.
–Ενώ στην κάλπη για τον κ. Πολάκη βρέθηκαν 31 άκυρα, από τα οποία 9 ήταν ψηφοδέλτια για τους Κουρουμπλή και Ξανθό.
Για την Κουμουνδούρου δηλαδή είναι προτιμότερη η εξήγηση ότι βουλευτές δεν έχουν καν τη στοιχειώδη ικανότητα να βάλουν ένα ψηφοδέλτιο στην σωστή κάλπη, αντί να αποδεχτεί ότι κάποιοι επέλεξαν να διαφοροποιηθούν, έστω και μυστικά.
Με βάση την επίσημη γραμμή κατά της σύστασης προανακριτικής ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, υπέρ η ΝΔ και η Χρυσή Αυγή, ενώ απείχαν από την ψηφοφορία το ΚΚΕ και η Ενωση Κεντρώων. Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι προσήλθαν με δικό τους ψηφοδέλτιο που ανέφερε «ΝΑΙ στη διερεύνηση των ευθυνών υπουργών για την παράλειψη τιμολόγησης φαρμάκων το 2015 σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές των Βουλευτών», δηλώνοντας έτσι τη διαφωνία τους με το δεύτερο σκέλος της πρότασης ΝΔ κατά των Ξανθού και Πολάκη, που στηριζόταν σε ανώνυμη καταγγελία.
Από τη γραμμή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης διαφοροποιήθηκε ο Βαγγέλης Βενιζέλος που ψήφισε υπέρ της σύστασης προανακριτικής.
Με αυτά τα δεδομένα «διαρροές» καταγράφηκαν και από την αντιπολίτευση: ΝΔ, Χρυσή Αυγή και ο κ. Βενιζέλος είναι 92 και τα «ναι» δεν ξεπέρασαν τα 88….
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News