Τέσσερις μήνες. Τόσοι πέρασαν από τις εκλογές για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς που τόσο γέμισαν με αισιοδοξία τους ψηφοφόρους του χώρου λόγω και της εντυπωσιακής συμμετοχής στις κάλπες. Ομως αυτοί οι τέσσερις μήνες φάνηκε ότι δεν αρκούσαν για να αμβλυνθούν οι διαφορές σε επίπεδο κορυφής, ούτε και για να λυθούν οι οργανωτικές αδυναμίες ώστε να προχωρήσει η Κεντροαριστερά στο συνέδριο για τον νέο φορέα (16-18 Μαρτίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας).
Ετσι, οι προγραμματισμένες για την προσεχή Κυριακή διαδικασίες εκλογής συνέδρων του Κινήματος Αλλαγής βρέθηκαν «στον αέρα» λόγω προβλημάτων στο μητρώο. Και την ίδια ώρα οι εντάσεις και οι αδυναμίες δεν εντοπίζονται μόνο σε οργανωτικό επίπεδο, αλλά φαίνεται να εξελίσσονται και σε σύγκρουση κορυφής – με λίγα λόγια ο «γάμος» Φώφης Γεννηματά και Σταύρου Θεοδωράκη είναι δύσκολος, ενώ οι Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Καμίνης τηρούν στάση αναμονής.
Αφορμή για μία ακόμη φορά αποτέλεσε η πικρή συζήτηση περί «αμαρτιών του παρελθόντος» (βλέπε κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ) που όλοι προσπαθούν επιμελώς να αποφεύγουν για να μην (ξανα)ανοίγουν πληγές.
Τον νέο κύκλο αντιπαράθεσης άνοιξε ο Σταύρος Θεοδωράκης με το «περιβόητο» πια tweet του, που έβαζε στο ίδιο κάδρο των ευθυνών για τη γιγάντωση του κομματικού κράτους -και όχι μόνο- Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Μπήκα στην πολιτική για να ασκήσω εξουσία. Όχι όμως με οποιαδήποτε κυβέρνηση. Με αυτήν που θα καταργήσει το κομματικό κράτος που έχτισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. @skaigr
— Stavros Theodorakis (@St_Theodorakis) February 27, 2018
Το τιτίβισμα του επικεφαλής του Ποταμιού προκάλεσε κύμα έντονων αντιδράσεων από τη λεγόμενη «κομματική βάση» της Χαριλάου Τρικούπη, με κάποιους να ζητούν να μπει επιτέλους τέλος στις απαξιωτικές αυτές αναφορές του – και με οποιοδήποτε κόστος.
Όπως χαρακτηριστικά περιγράφουν αρμόδιες πηγές τις οποίες επικαλείται σε σχετικό δημοσίευμά της η «Καθημερινή», «έσπασαν τα τηλέφωνα της Χαριλάου Τρικούπη», με στελέχη να ζητούν «την κεφαλήν επί πίνακι» του κ. Θεοδωράκη.
Το #kinima_allagis πρέπει να γίνει ένα ανοιχτό σύγχρονο κίνημα και όχι ένα κόμμα μηχανισμών. Αυτό προσπαθώ και αυτό προτείνω. Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο παλιό κομματικό μοντέλο. Ελπίζω ότι τελικά θα ακούσουν την πρότασή μου. @Realfm978
— Stavros Theodorakis (@St_Theodorakis) February 28, 2018
Παρά τις αντιδράσεις, όμως, εκείνος επανήλθε και «ξαναχτύπησε» με νέο τιτίβισμα και αιχμές για το (παλιό) ΠΑΣΟΚ. Αφορμή αυτή τη φορά αποτέλεσε η παταγώδης αποτυχία Ρέντσι στις πρόσφατες ιταλικές εκλογές.
«Τα αποτελέσματα στην Ιταλία πρέπει να μας ανησυχήσουν. Οι πολίτες δεν εμπιστεύονται πολιτικούς που κυβέρνησαν», έγραφε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο tweet που έφυγε «συστημένο» για τα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ.
Τα αποτελέσματα στην Ιταλία πρέπει να μας ανησυχήσουν, ιδιαίτερα όσους νιώθουμε «συγγενείς» του Ρέντσι. Οι πολίτες δεν εμπιστεύονται πολιτικούς που κυβέρνησαν. Αν δεν συγκρουστούμε με το κακό παρελθόν, ο κόσμος θα συνεχίσει να δελεάζεται από λαϊκιστές, εθνικιστές και ψεκασμένους.
— Stavros Theodorakis (@St_Theodorakis) March 5, 2018
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης που σε συνέντευξή του ζήτησε ανοικτά να φύγουν «τα βαρίδια» προκειμένου «να απογειωθεί το σκάφος» και «να δείξουμε ότι δεν έχουμε στις αποσκευές μας τις αμαρτίες του παρελθόντος».
Ολα αυτά έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα αμηχανίας και επιφυλακτικότητας, το οποίο με τη σειρά του δημιουργεί συνθήκες θερμοκηπίου εντάσεων. Τα όποια προβλήματα διογκώνονται και αποκτούν άλλες διαστάσεις.
Χαρακτηριστικό το ζήτημα που ανέκυψε με τις εκλογικές διαδικασίες της Κυριακής για την ανάδειξη συνέδρων στο Κίνημα. Πολλοί είχαν προεξοφλήσει ότι οι 2.700 που δήλωσαν υποψηφιότητα θα οριστούν τελικά «αριστίνδην» σύνεδροι χωρίς την πραγματοποίηση αρχαιρεσιών. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για εκλογή 2.000 συνέδρων.
Πρόκειται για μία εξέλιξη που μαρτυρά με τον πλέον σαφή τρόπο τις οργανωτικές αδυναμίες του νέου φορέα παρά τη σπουδή της Χαριλάου Τρικούπη να κλείσουν άμεσα όλα τα οργανωτικά και μολονότι όλοι είχαν ζητήσει την επίσπευση των διαδικασιών ώστε ο νέος φορέας να είναι σε «εκλογική ετοιμότητα».
Η απουσία εκλογικών διαδικασιών για τον ορισμό συνέδρων φαίνεται ότι ευνοεί όσους δεν διαθέτουν κομματικό μηχανισμό. Ο Θεοδωράκης φέρεται να είναι θετικός στη νέα τροπή που τελικά πήρε το θέμα των συνέδρων, ενώ ο Γιώργος Καμίνης δεν δίστασε να σχολιάσει ότι η εικόνα που εκπέμπεται μετά και τις τελευταίες αυτές εξελίξεις, δεν είναι ακριβώς εικόνα δημοκρατικού κόμματος. Εντός της ημέρας θα πρέπει να αναμένεται επίσημη τοποθέτησή του για το θέμα, όπως και από τον Νίκο Ανδρουλάκη που φέρεται να αντιδρά έντονα στο ενδεχόμενο «αριστίνδην» ορισμού των συνέδρων (ο ίδιος επιθυμούσε εκλογή τους από τη βάση).
Το απόγευμα της Πέμπτης, η Φώφη Γεννηματά ήρθε να δώσει τέλος στη συζήτηση για το θέμα των συνέδρων, ανακοινώνοντας επισήμως ότι στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν τελικά όλοι όσοι είχαν υποβάλει υποψηφιότητα. Αφού σημείωσε ότι ο συνολικός αριθμός των υποψήφιων συνέδρων αντιστοιχεί πλέον απολύτως αναλογικά στη μεγάλη αύξηση των μελών, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής χαρακτήρισε το επικείμενο Συνέδριο ως «αφετηρία για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών», που αγκαλιάζει την κοινωνία και δεν εγκλωβίζεται σε παρωχημένες μάχες χαρακωμάτων, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News