Με το που ανέλαβε τα καθήκοντά του ως αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, ο Φώτης Κουβέλης βρέθηκε αντιμέτωπος και με την πρώτη μεγάλη κρίση της θητείας του: τη σύλληψη και κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτικών από τους Τούρκους. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση, μίλησε για το θέμα εκφράζοντας την προσδοκία ότι οι τουρκικές αρχές θα το αντιμετωπίσουν στις πραγματικές του διαστάσεις.
Δεν έλειψαν ωστόσο και οι ερωτήσεις για τη «συγκατοίκησή» του με τον Πάνο Καμμένο στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας μετά την υπουργοποίησή του από τον Αλέξη Τσίπρα και τις αντιδράσεις που αυτή προκάλεσε.
Αυτοί που παρουσιάζονται ως αυθεντικοί ερμηνευτές των αρχών, των πολιτικών και τον λόγων της Ανανεωτικής Αριστεράς, εξαιρετικά όψιμα ανακαλύπτουν τον λόγο της Ανανεωτικής Αριστεράς για να υπηρετήσουν την αντιπολιτευτική τους στάση σήμερα, ήταν η αιχμηρή απάντησή του στους επικριτές του για την είσοδό του στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
«Με την πλειοψηφία που εξασφάλισε ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκε με τον κ. Καμμένο για την πλειοψηφία. Η όποια συνεργασία και με ΝΔ και με ΠΑΣΟΚ το 2012 δε σημαίνει ότι είχαμε εκχωρήσει ούτε την πολιτική, ούτε την ιδεολογική μας ταυτότητα. Και με τον κ. Καμμένο η συνεργασία προφανέστατα και επιδιώκει να έχει το χρήσιμο ωφέλιμο αποτέλεσμα για το κυβερνητικό έργο και για την υπόθεση της χώρας μας. Ούτε τότε, ούτε τώρα, έχω εκχωρήσει, και ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ πολιτική και ιδεολογική ταυτότητά μας στον κ. Καμμένο», τόνισε, επιβεβαιώνοντας στη συνέχεια τη διαφωνία του με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και κυβερνητικό εταίρο και στο θέμα των Σκοπίων.
Στην αναφορά του στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας υπενθύμισε ότι ανέκαθεν είχε διατυπώσει δημόσια τη θέση του για το ζήτημα, που ήταν και είναι σαφώς διαφορετική με αυτή του Πάνου Καμμένου.
Χαρακτήρισε μάλιστα ασκήσεις επί χάρτου τα σενάρια που τον εμφανίζουν έτοιμο να αντικαταστήσει τον υπουργό Αμυνας αν έρθει στη Βουλή λύση για το όνομα με όρο που δεν θα είναι αποδεκτός από τον αρχηγό των ΑΝΕΛ, ενώ τον κάλυψε πλήρως και για το θέμα της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, λέγοντας: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι στην υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας».
«Αυτά που λέω σήμερα, τα έλεγα πάντα. Όλες οι συνδέσεις που επιχειρούν κάποιοι να κάνουν φοβάμαι ότι πρόκειται για “ασκήσεις επί χάρτου” και τίποτε άλλο. Πρόκειται για ζήτημα το οποίο ταλαιπωρεί την υπόθεση του λεγόμενου Μακεδονικού και η λύση πρέπει να είναι στη βάση Κάθε αλυτρωτισμός μακρυά. Όνομα που δε θα δημιουργεί συγχύσεις, και πλαίσιο διεθνούς συνθήκης που να οδηγεί σε αλλαγή και όποιων συνταγματικών διατάξεων προκαλούν αλυτρωτισμό από την πλευρά της ΠΓΔΜ. Αυτό προωθεί η κυβέρνηση τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στο σημείο αυτό ο κ. Κουβέλης έσπευσε να συνδέσει το ζήτημα της ΠΓΔΜ με τις βλέψεις της Τουρκίας στην περιοχή για να καταστήσει σαφές ότι η επίλυση της διαφοράς Ελλάδας -ΠΓΔΜ είναι επιβεβλημένη για τα ελληνικά συμφέροντα.
«Θα διεκδικώ να έχω την άποψή μου. Ο κ. Καμμενος έχει τις δικές του απόψεις, τις οποίες θα προφανώς θα κρατήσει, αλλά έχω και τη βεβαιότητα ότι πρέπει να προωθηθεί η επίλυση. Για ποιο λόγο; Εμάς μας ενδιαφέρει η καλή γειτνίαση και με χώρες που έχουν ενταχθεί σε σχεδιασμό της Τουρκίας για δημιουργία σφαίρας επιρροής σε Τετοβο, Κόσοβο , Σκόπια, Αλβανία και γιατί όχι και της ΠΓΔΜ».
«Κανείς συμψηφισμός με τους Οκτώ»
Για το θέμα τέλος, των δύο ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στον Έβρο και παραμένουν υπό κράτηση από τους Τούρκους, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας εξέφρασε την ελπίδα να δουν οι τουρκικές δικαστικές αρχές το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις
Όσο για το ενδεχόμενο να μην απελευθερωθούν άμεσα οι δύο Έλληνες και να εγείρει η τουρκική πλευρά θέμα ανταλλαγής με τους οκτώ πραξικοπηματίες που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει και δεν μπορεί να υπάρξει κανένας συμψηφισμός. «Είναι προφανές», είπε, «ότι έχουμε σκέψεις και σχεδιασμούς, αλλά πιστεύουμε και γι αυτό δουλεύουμε να μην υπάρξει δεύτερη εκδοχή, ή σενάριο».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News