Εξήντα οκτώ ώρες την εβδομάδα. Τόσο δουλεύουν εκατομμύρια πολίτες στη Νότια Κορέα. Αυτό το «απάνθρωπο» καθεστώς, όπως είναι φυσικό, έχει κάνει τους Νοτιοκορέατες πρωταθλητές στην υπερεργασία ακόμη και στη συνηθισμένη σε τέτοια εργασιακά καθεστώτα Ασία.
Οι Νοτιοκορεάτες λοιπόν θα μπορούν σε λίγο καιρό να πάρουν μία ανάσα αφού η κυβέρνηση τους αποφάσισε να μειώσει το όριο εργασίας σε 52 ώρες την εβδομάδα. Το συγκεκριμένο μέτρο, που θα εφαρμοστεί σταδιακά από τον Ιούλιο, το είχε υποσχεθεί ο νέος πρόεδρος της χώρας, Μουν Τζε-ιν, που την ίδια στιγμή αυξάνει τον μισθό των εργαζομένων κατά 16% τον χρόνο.
Τα συγκεκριμένα μέτρα κρίθηκαν απαραίτητα προκειμένουυ να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών, να δημιουργηθούν περισσότερες δουλειές και να δοθεί μία ώθηση στην παραγωγικότητα. Επίσης, υπάρχει η πεποίθηση ότι έτσι θα αυξηθούν και τα ποσοστά των γεννήσεων στην χώρα που την προηγούμενη χρονιά είχαν φτάσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Η οικονομία της Νότιας Κορέας γνώρισε μία απότομη αύξηση τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 ενώ σιγά σιγά καθιερώθηκε μία κουλτούρα εργασιομανίας που μείωσε σε δραματικό βαθμό το ποσοστό των γεννήσεων. Δεν είναι τυχαίο που υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν «απάνθρωπα μεγάλη» την διάρκεια που εργάζονται οι πολίτες της χώρας και σχολίασαν ότι αυτό οδηγεί σε σταδιακή γήρανση του πληθυσμού.
Οι εργαζόμενοι της Νότιας Κορέας εργάζονται περισσότερες ώρες την εβδομάδα από τους πολίτες των περισσότερων χωρών που ανήκουν στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (στοιχεία εδώ). Μπροστά τους βρίσκονται μόνο οι εργαζόμενοι στο Μεξικό και την Κόστα Ρίκα ενώ ακριβώς από κάτω τους βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα!
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Νοτιοκορεάτες δουλεύουν 400 ώρες περισσότερο από τους Βρετανούς και τους Αυστραλούς στην διάρκεια ενός έτους ενώ έχουν περίπου 10 επιπλέον εργάσιμες εβδομάδες μέσα στην χρονιά.
Οσο για την νέα εργασιακή εβδομάδα των εργαζομένων στην χώρα της Ασίας, αυτή θα περιέχει 40 κανονικές ώρες εργασίας και επιπλέον 12 ώρες υπερωρίας. Οχι και άσχημα αν αναλογιστούμε το προηγούμενο καθεστώς…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News