325
|

Πιο αισιόδοξοι οι CEO στην Ελλάδα αν και παραμένει μη ελκυστική για επενδύσεις

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2018, 18:07

Πιο αισιόδοξοι οι CEO στην Ελλάδα αν και παραμένει μη ελκυστική για επενδύσεις

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2018, 18:07

Στις 153 μονάδες ανήλθε το τέταρτο τρίμηνο του 2017 ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος ΕΑΣΕ/ICAP-CEO General Index, συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία, όπως καταγράφηκε από την 3μηνιαία έρευνα που διεξάγεται σε  δείγμα 3.020 διευθυνόντων συμβούλων/γενικών διευθυντών των μεγαλυτέρων ελληνικών επιχειρήσεων από την Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ) σε συνεργασία με την ICAP Group.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 15/12/2017 έως 05/01/2018. 

Όπως σημειώνεται, η νέα αύξηση του δείκτη, αποτυπώνει την βελτίωση του οικονομικού κλίματος που οφείλεται στην εκκίνηση της διαδικασίας νομοθέτησης και μελλοντικής υλοποίησης των προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης, η επιτυχής εφαρμογή των οποίων θα οδηγήσει την Ελλάδα πιο κοντά στην ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής και στην επαναφορά της οικονομίας σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων ανά κατηγορία μεγέθους δείχνει σημαντική άνοδο του δείκτη σε όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων.

Untitled

Ο δείκτης τρέχουσας οικονομικής κατάστασης (ΕΑΣΕ-CEO Current status Index) σημείωσε άνοδο και διαμορφώθηκε στις 146 μονάδες έναντι 140 το προηγούμενο τρίμηνο. Ο δείκτης προσδοκιών (ΕΑΣΕ-CEO Expectation Index) παρουσίασε νέα αύξηση στις 160 μονάδες έναντι 154 μονάδων του προηγούμενου τριμήνου.

Εκτός των βασικών ερωτήσεων που υποβάλλονται κάθε τρίμηνο στους CEOs, στη έρευνα ζητήθηκε επιπλέον να εκφράσουν την γνώμη τους σχετικά με το αν η Ελλάδα έχει γίνει ελκυστική στις ξένες επενδύσεις, αξιολογώντας την μέχρι σήμερα εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Έξι στους δέκα CEOs δηλώνουν ότι δεν είναι και τόσο ελκυστική, ενώ σχεδόν τέσσερις στους δέκα πιστεύουν ότι δεν είναι καθόλου ελκυστική.

Μόνο το 4% των CEOs θεωρεί ότι είναι αρκετά ελκυστική, ποσοστό που αυξάνεται στο 8% για τους CEOs των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων.

Οι CEOs ερωτήθηκαν επίσης για το αν η Ελλάδα μετά την λήξη του υφιστάμενου προγράμματος, πρέπει να παραμείνει σε ένα πλαίσιο επιτήρησης για την διασφάλιση και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Το 65% των CEOs είναι σίγουροι ότι η Ελλάδα θα πρέπει οπωσδήποτε να παραμείνει σε συνθήκες επιτήρησης ώστε να διασφαλιστούν και να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, τρεις στους δέκα CEOs δίνουν μάλλον καταφατική απάντηση στην ερώτηση, ενώ μόνο το 6% θεωρεί ότι δεν είναι απαραίτητο για την Ελλάδα ένα πλαίσιο επιτήρησης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...